RezervesDALAS24.lv

Dzīvesstils / Veselība

Onkoloģe: Sabiedrībai preventīvi jārūpējas par savu veselību

Onkoloģe: Sabiedrībai preventīvi jārūpējas par savu veselību
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 23.11.2017. 15:03

Vēzis nav epidēmija, bet zināmām vēža lokācijām pieaugums saslimstībā ir vērojams - Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka, salīdzinot 2007. un 2016. gadu, onkoloģisko pacientu skaits pieaudzis par 21,7%. Savukārt Nacionālā veselības dienesta un Latvijas Onkologu asociācijas apkopotā statistika par 2016. gadu norāda, ka biežākās audzēju lokācijas ir ādas vēzis (1231), krūts vēzis (1177), prostatas vēzis (1079), kolorektālais vēzis (1063) un plaušu vēzis (1029). 

 

Starp sievietēm izplatītākais ir krūts vēzis

Sieviešu vidū izplatītākā onkoloģiskā slimība ir krūts vēzis. Šajā gadījumā ļoti būtiski ir izmantot pieejamās diagnostikas iespējas, kas Latvijā tiek nodrošinātas labā līmenī –  pieejama gan mamogrāfija, gan ultrasonogrāfija. Piemēram, Lielbritānijā saņemt norīkojumu krūts izmeklēšanai ir ļoti sarežģīti un process var būt ilgstošs.

 

Vīriešiem – priekšdziedzera un plaušu vēzis

Vīriešiem vairāk izplatīts ir plaušu vēzis un iemesls gaužām vienkāršs – smēķēšana. Kā es dažkārt saku pacientiem: katrs pats izvēlas pašnāvības veidu, kāds viņam patīk. Otra lieta, kas vīriešiem ir aktuāla, – priekšdziedzera vēzis. Šim vēža veidam diagnostikas iespējas ir pietiekami labas,  jo vairumā gadījumu to var agrīni diagnosticēt ar prostatas specifiskā vēža antigēna – PSA – noteikšanu. Diemžēl tas nav iekļauts obligāto profilaktisko apskašu programmā, taču katrs ģimenes ārsts lielākajai daļai vīriešu vecumā ap 50 gadiem nozīmē šo prostatas specifiskā vēža antigēna analīzi, kas ļoti lielā mērā palīdz savlaicīgi diagnosticēt un ārstēt šo vēža veidu.

 

Nedrīkst baidīties no pārbaudēm

Sabiedrībā diemžēl pastāv aplams uzskats: ja reiz valsts skrīnings ir apmaksāts tikai sievietēm no 50 līdz 69 gadu vecumam, tad arī tikai viņām jāizmeklē krūtis un jāiet uz mamogrāfiju. Vismaz manā praksē ir ļoti daudz jaunu sieviešu (30 līdz 40 gadu vecumā), kurām ir konstatēts un izārstēts krūts vēzis. Paldies Dievam, ka viņas ir izturējušās atbildīgi pret savu veselību. Atsevišķos gadījumos gadās, ka sieviete nonāk ārstu uzmanības lokā, kad slimība jau ir plaši izplatījusies. Šādā gadījumā iznākums diemžēl ir bēdīgs.

 

Tās sievietes, kurām ir izārstēts krūts vēzis un kuras mūsu vidū ilgstoši dzīvo un strādā, esot pilnīgi veselas, īpaši neafišē, ka viņām ir bijušas tik nopietnas veselības problēmas. Tādas ir daudz! Savlaicīgas diagnostikas un pilnvērtīgas ārstēšanas gadījumā rezultāti ir pat ļoti labi. Ļoti ceru, ka pacientes turpmāk šīs iespējas izmantos pilnībā.

 

Dažiem vēža veidiem preventīvas pārbaudes var veikt arī mājas apstākļos. Piemēram, krūts vēzim reizi mēnesī būtu jāveic krūts dziedzera pašizmeklēšana. Savukārt vīriešiem būtu jāveic prostatas specifiskā antigēna noteikšana un jāapmeklē arī urologs, jo daudz ko var pateikt pataustot priekšdziedzeri caur taisno zarnu. Tāpat aicinu smēķētājus regulāri veikt plaušu rentgenoloģisko izmeklēšana.

 

Vēzis neredz vecuma ierobežojumus

Diemžēl daudzas onkoloģiskās saslimšanas ir jauniem cilvēkiem. Piemēram, bērni un jaunieši visbiežāk saskaras ar nieres un vairogdziedzera audzējiem. Runājot par ādas veidojumiem, bazālo vai plakanšūnu ādas vēzis visbiežāk konstatēts gados vecākiem cilvēkiem, bet bīstamākais ādas vēža veids – melanoma – arvien biežāk sastopams tieši jaunu cilvēku vidū.

 

Jebkuram melanomas pacientam rekomendētu konsultēties ar onkoimunologu. Uzskatu, ka tieši imunologs ir tas cilvēks, kuram vajadzētu novērot melanomas slimnieku, nozīmējot papildu terapiju. 

 

Dr. Māra Lagzdiņa, SIA “Rēzeknes slimnīca” onkoloģe