RezervesDALAS24.lv

Intervija / Krusttēvs intervē

Fitnesa modele Karīna Akmens: Lielākā motivācija sportā ir rezultāti

Fitnesa modele Karīna Akmens: Lielākā motivācija sportā ir rezultāti
Foto: No personīgā arhīva
KRUSTTEVS.COM · 21.09.2012. 20:00

Karīna Akmens ir viena no talantīgākajām sieviešu bodibildinga un fitnesa pārstāvēm Latvijā, teju divu gadu laikā sasniedzot ne tikai lielisku fizisko formu, bet arī cienījamos sportiskos rezultātus. KRUSTTEVS.COM piedāvā ekskluzīvu interviju ar jauno sportisti un modeli, kura vēl necik sen bija arī portāla Karstās Reportāžas meitene.

 

Kāpēc izvēlējies tieši nodarboties ar fitnesu un bodibildingu?


Vēl divus gadus atpakaļ, kā jau katra meitene, es vēlējos nomest pāris kilogramus. Toreiz sverot 49 kg, es joprojām jutos nepietiekami tieva, gribējās uzlabot savu formu, es biju nemitīgos meklējumos, ķēros pie dažādām diētām, staigāju uz aerobikas un jogas nodarbībām, taču tad mans ceļš krustojās ar Inetu Rijnieci (fitnesa sportiste / trenere ar 20 gadu stāžu, red. piezīme) un es iepazinu bodbildinga pasauli. Nepagāja ne pāris mēneši, kad pirmo reizi zālē ķēros pie dzelžiem. Pietika ieraudzīt pirmos rezultātus, lai es saprastu, ka te ir mana īstā vieta. Kopš tā laika, es ne uz brīdi neesmu apstājusies, tā vietā, lai nomestu 3 kg, es uzaudzēju 15 kg masas un sāku gatavoties savām pirmajām sacensībām.

 

Tagad pirmā sacensību sezona ir garām, tā man ir atnesusi pirmo vietu Figūras klasē NAC federācijas sacensībās un otro vietu fitnesa kategorijā X-power mačos. Pēkšņi man ir sākusies jauna dzīve, jaunas iespējas un brīžam, ja godīgi, reibst galva no tā, cik ātri es kustos uz priekšu.

 

Kā Tu sevi motivē šajā sporta veidā?


Šajā sportā lielākā motivācija ir rezultāti, jo tos es redzu ikdienas. Bez izskata, kas man ir primārais, ļoti lielu gandarījumu sniedz fiziskā pašsajūta, spēka rādītāji. Priekš meitenes esmu ļoti stipra, man ļoti patīk šī sajūta, gribās vēl un vēl. Es, piemēram, pašlaik veicu pietupienus ar 90 kg svaru desmit reizes. Spiežu ar kājām 200 kg 12-15 reizes.

 

Mana dzīve tiek sadalīta divos posmos - offsezona un sagatovašanās sezonai. Tāpēc mani mērķi visu laiku mainās, te es audzēju masu, te liesēju, te veidoju muskuļus. Un katrs posms noslēdzas ar rezultātu piefiksēšanu, tas ārkārtīgi motivē! Es redzu kā mans ķermenis mainās – es to veidoju, kā plastilīnu.

 

Varat apskatīt video no manām pirmajām sacensībām – brīvā programma:

http://youtu.be/hzLyb4Q9T9w

 
Kāda ir tava sportiskā ikdiena – cik stundas dienā pavadi zālē, kuri ir pamata vingrinājumi?


Trenējos es 5-6 reizes nedēļā, tie ir apmēram stundu gari spēka treniņi. Katrā treniņā es izstrādāju citu muskuļu grupu. Pašlaik sadalījums ir šāds:

  • Pirmdiena: Mugura / bicepss
  • Otrdiena: Pleci
  • Trešdiena: Kvadricepsi / ikri
  • Ceturtdiena: Krūtis / tricepss
  • Piektdiena: Dibens / Kājas bicepss

Vingrojumi visu laiku mainās, jo mērķis ir veidot proporcionāli ķermeni, taču bāze paliek vienmēr. Es esmu par bāzi – pamatvingrojumi ar stieni un hantelēm, trenažierus es izmantoju ļoti maz. Man patīk strādāt smagi un ar pilnu atdevi – tā, lai pēc treniņa reibst galva. Tad es arī redzu izaugsmi. Ir gadījies arī noģībt treniņa laikā – ja sāp, tad aug!

 

Ja es gatavojos sacensībām, klāt arī nāk kardio sesijas, piemēram, piecu kilometru skrējiens katru rītu. Vai intervāltreniņi – tie ir labvēlīgi muskuļiem un lieliski dedzina taukus.

 

Te ir video no offsezonas treniņiem – spiežu ar kājām 200 kg, iesildāmies ar Anglijas labāko figūristi Becky Williamson.

 

http://youtu.be/OxAG9GSO3Z4

 

Kādi ir Tavi sportiskie mērķi?


Pašlaik es gatavojos Pasaules Čempionātam WBFF, kas notiks Dallasā 20. oktobrī. Cik zinu, es būšu pirmā Latvijas atlēte, kas startēs šajā federācijā. Mērķis ir ar laiku dabūt PRO karti, arī noteikti ļoti labu vietu pasaulē. Es šoreiz startēšu kā Fitnesa Modele, šajā kategorijā prasības ir nedaudz citas, tur ļoti tiek vērtēts izskats, sevis pasniegšanas veids, pat gaume. Latvijā dažreiz vērtēšanas kritēriji nav skaidri, jo, ja ir tikai piecas meitenes, kur katra patiesībā ir no citas kategorijas, tad ir grūti objektīvi novērtēt. ASV būs savādāk – vienā kategorijā pārdesmit meitenes, prasības skaidras – šoreiz gan es objektīvi izvērtēju sevi, un mērķis nav nedz PRO karte, nedz laba vieta – tas nāks ar laiku. Tagad man vajag parādīties un iepazīstināt ar sevi. Kā nekā tā būs mana debija šāda līmeņa sacensībās – šajā federācijā sacenšas pasaules skaistākās sievietes.

 

Svarīgākais ir tas, ka man ir mērķis un pacietība, lai viņu sasniegtu. Agri vai vēlu es tur nonākšu, es to zinu.

 

Kā sports ietekmē tavu pārējo dzīvi? Kā Tu pavadi laiku ārpus zāles? Kādi ir tavi hobiji?


Pagaidām mana dzīve ir pakārtota sportam, taču es ceru, ka tā būs tikai līdz pirmajiem īstajiem rezultātiem. Es daudz laika ieguldu, lai pārkārtotu savu dzīvi – līdz tam es strādāju zobu tehniskajā laboratorijā, aizrāvos ar ezotērisko literatūru, jogu, biju veģetāriete. Tikai nesen es ieguvu augstāko izglītību, un tagad es plānoju iegūt treneres sertifikātu ASV, jo ļoti daudzi cilvēki vēlas, lai tieši es trenēju viņus, tad nu jābūt labākajai arī tajā. Vēl joprojām es nedaudz tulkoju, taču ceru, ka drīz pavisam varēšu šo nodarbi atstāt.

 

Daudz laika man tagad paņem piedalīšanās dažādos fitnesa pasākumos, fotosesijās, filmējoties, uzturot kontaktus ar maniem atbalstītājiem. Un man ļoti patīk šādi pavadīt savu laiku.

 

Tu arī labprāt fotografējies / filmējies. Vai arī šajā jomā Tev ir kādi tālejošāki plāni?


Jā, patiesībā, ar šo nodarbi saistās mani lielākie plāni. Es fotografējos jau ilgi pirms sāku nodarboties ar bodibildingu, taču tagad tas ir pavērties fitnesa modelēšanas virzienā, nu būs jāskatās kā tas viss izvērtīsies ASV. Pašlaik es gan braucu tikai uz trīs mēnešiem izmēģinājuma braucienā, ir jau bijuši daži piedāvājumi, būs jāskatās kā tas uz vietas izskatās. Bet man ļoti patīk piedalīties šādos projektos. Man arī patika pastrādāt ar KRUSTTEVS.COM, veidojot karstās reportāžas – šādi darbiņi ir ļoti aizraujoši un interesanti. Pēc fotosesijām es nevaru vien sagaidīt, kad jau redzēšu kas tad šoreiz ar fotogrāfiem un stilistiem mums ir izdevies.


Noteikti, ka Tava ikdienas diēta nav iedomājama bez uztura bagātinātājiem. Citiem pret tiem ir aizspriedumi, stereotipi, ka nav veselīgi u.tml. Ko tu vari šajā sakarā teikt?


Jā, esmu pamanījusi, ka reti kurš saprot jēdzienu ‘proteīna pulveris’, piemēram – ārkārtīgi daudz aplamas informācijas. Nez kāpēc viss sporta uzturs ir apvīts ar stereotipisku domāšanu. Domāju, ka šāds priekšstats ir izveidojies tāpēc, ka ir kultūristi, kuri lieto steroīdus, un bieži cilvēki tos sajauc ar uztura bagātinātājiem.

Uztura bagātinātājs nav nekāda ķīmija. Mēs visi zinām, kas ir zivju eļļa, piemēram – arī tas ir uztura bagātinātājs, ko mammas bieži vien dod saviem zīdainīšiem. Kāpēc tad proteīna pulveris tiek uzskatīts par ļaunuma sakni? Proteīna pulveris ir vienkāršs olbaltumvielu avots, tāpat kā biezpiens vai gaļa.

 

Ja pavisam vienkārši jāizstāsta, tad proteīna pulveris ir piens bez ūdens – tam, protams, ir savas nianses, bet pamatā tā tas ir. Sportistiem, kuriem ikdienā ir ļoti smagi treniņi, ir vitāla nepieciešamība uzņemt papildus olbaltumvielas un citas uzturvielas, jo pie lielām fiziskām slodzēm un vēlmes, lai tas augtu, citu variantu nav. Ķermenim ir kaut kā jāpalīdz, un proteīna pulveris ir lielisks veids kā papildus uzņemt gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus.

 

Piemēram, es vienkārši nevarētu apēst tik gaļas, cik nepieciešams, lai savāktu tik olbaltumvielu gramus, cik man nepieciešams, lai es augtu. Nu un vitamīni, aminoskābes – bez tiem mana ikdiena nav iedomājama. Varbūt tieši tāpēc, ka mans uzturs ir tik pārdomāts, es vispār neslimoju, pie visām slodzēm man pat iesnas nekad neķeras, organisms ir vesels un spēcīgs.

 

Vai paralēli sportošanai Tu trenē arī kādus citus?


Pagaidām man nav tam laika, jo jātrenē pašai sevi un nu jau atkal jāgatavojas startam, taču es domāju, ka tad, kad nedaudz rimsies virpulis, kurā esmu ierauta, es noteikti pievērsīšos šai nodarbei daudz nopietnāk.

 

Kā vispār vīrieši attiecas pret treneri sievieti? Kādi ir tavi novērojumi?


Tas laikam ir pa lielam atkarīgs no treneres. Ja runā profesionāli un māk vairāk pievērsties klientam, tad nebūtu jābūt nekorektai attieksmei. Kaut es jau no sākta gala netrenētu kādu, kurš mani uzrunātu ar vārdiem „čau, seksīgā”. Tad ir skaidrs, ka šim vīrietim primārais mērķis nudien nebūs Adonīsa cienīgs augums.

 

Pa lielam gan jāsaka, ka vīrieši izrāda man lielu cieņu, pat nezinu kāpēc, varbūt novērtē ieguldīto darbu un rezultātus. Vai varbūt to, ka ar mani var parunāt par bicīšiem, dzelžiem un to, cik kurš no krūtīm izspiedis. Visādā gadījumā, tas dikti priecē.

 

Vai agrāk Tu nodarbojies arī ar kādu citu sporta veidu?


Jā, līdz pusaudžu vecumam ļoti nopietni nodarbojos ar sporta aerobiku, kopā ar draudzenēm jau no mazām dienām bijām radušas pie čempionu ikdienas. Es laikam nemaz nevarētu bez sporta – tas man ir asinīs.

 

Kā tava dzīve ir mainījusies, precīzāk – ikdienas paradumi, pēc pievēršanās sportošanai?


Ļoti! Mana ikdiena, tas pa lielam ir režīms. Bez 6 ēdienreizēm man katru dienu jānodrošina ķermenis ar pienācīgu miegu, jo tieši miegā cilvēks liesē un aug. Nekādi tusiņi un nekāds alkohols. Man agrāk patika ballēties, tagad es to principiāli nedaru, esmu iemācījusies savādāk atpūsties un sevi parādīt. Pie tam, katra negulēta nakts, tas ir regress, un to nu es galīgi nevēlos.

 

Mana ikdiena arī izslēdz gatavo ēdienu pirkšanu, man ir jākontrolē mana šķīvja saturs, tāpēc man nākas samērā daudz gatavot, tas gan ir vēl viens mans hobijs. Man patīk eksperimentēt virtuvē, mēģināt pagatavot garšīgus ēdienus, kas atbilstu fitnesa prasībām.

 

Ko Tu ieteiktu portāla lasītājiem, vīriešiem, kuri vēlas trenēties, bet nevar saņemties uzsākt? Ar ko vajadzētu sākt?


Dārgie vīrieši, pirmkārt, vajadzētu saprast, vai jūs to patiešām vēlaties? Es gan nezinu nevienu, kurš nevēlētos būt spēcīgs, būt formā, būt vesels un galu galā laimīgs, jo apmierinātība ar sevi ir pamatā laimei un veiksmei. Kad galvā ir pieņemts lēmums kļūt par to vīrieti, par ko vienmēr esi vēlējies būt, būtu jāizvērtē savi ikdienas paradumi, ēdienkarte, fiziskās aktivitātes. Ideālā variantā vajadzētu pakonsultēties ar kādu treneri. Labu treneri ir viegli atrast, tikai jāatceras, ka spējīgs treneris ir tāds, kurš pats ir lieliskā formā.  

 

Bet galvenais – visu vajag darīt sistemātiski un neatlaidīgi, tad dos rezultātus jebkura treniņprogramma un praktiski jebkurš diētas plāns. Tam ir tikai jāpieiet ar sapratni un lēmumu sasniegt savu mērķi neskatoties ne uz ko.

 

Lai veicas, dārgie vīrieši!

 

Fotogalerija no Karīnas personīgā arhīva.