RezervesDALAS24.lv

Intervija / Krusttēvs intervē

MTG un LNT apvienošanās dos pozitīvu impulsu visai mediju nozarei kopumā

MTG un LNT apvienošanās dos pozitīvu impulsu visai mediju nozarei kopumā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 27.10.2012. 11:14

Lai gan lēmums par „MTG Broadcasting AB” (MTG) un AS „Latvijas Neatkarīgā Televīzija” (LNT) apvienošanos jau tika pieņemts pirms pus gada, diskusijas par šī darījuma ietekmi uz mediju tirgu kopumā tikai pieaug. Par telekanālu apvienošanās pozitīvajiem impulsiem uz nozari, TV3 un LNT abonentmaksas ieviešanu, kā arī daudziem citiem jautājumiem „Dienas Biznesa” pielikumā „Saldo” stāsta mediju aģentūras „Initiative Latvia” vadošais partneris Rihards Frīdenbergs.

 

Kas bija galvenie iemesli abu mediju grupu apvienošanai?


Apvienošanās bija mediju grupas MTG stratēģiski pareizs solis. Ja reiz uzņēmumam ir parādījušies brīvi finanšu līdzekļi, ir tikai normāli nostiprināt savas pozīcijas tirgū, un pēc LNT grupas iegādes, MTG kā mediju grupa ieņem stabilas līderpozīcijas, kuras citiem nākotnē „apdraudēt” būs gana sarežģīti.

 

Par MTG skaidrs – viņi izvirzās „vadībā”. Kas vēl iegūs no apvienošanās?

 

Pirmkārt, jau iegūs galapatērētājs – proti, televīzijas skatītājs: noteikti pilnveidosies abu telekanālu saturs. To sekmēs gan Konkurences padomes (KP) izvirzītais nosacījums, ka 21% raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu saturu, gan MTG mērķis katru no mediju grupas kanāliem, saturiski segmentēt uz savu konkrēto mērķauditoriju.

 

Otrkārt, uzlabosies televīziju un citu mediju serviss sadarbībā ar reklāmdevējiem kopumā. Jau tagad ir vērojams, ka vairākas televīzijas tieši reklāmas pārdošanas jomā ir kļuvušās atvērtākas, elastīgākas un savās darbībās profesionālākas. Tas zināmā mērā izskaidrojams ar pagaidām lielo neziņu par nākošā gada MTG grupas cenu politiku. Lai gan KP ir noteikusi, ka MTG nevarēs pārskatīt šī gada klientu esošās reklāmas cenas līdz 2013. gada marta beigām, kad tiks apkopoti dati par inflāciju valstī, tomēr teorētiski pastāv iespēja, ka līgumus ar jaunajām cenām varētu slēgt jau jaunā gada sākumā, un gadījumā, ja būtu deflācija – veikt cenu pārrēķinu. Šeit vienprātības nav, un tieši šīs neziņas, arī daļēju spekulāciju rezultātā, citas mediju grupas daudz aktīvāk iesaistās „cīņā” par jauniem klientiem. Savukārt, mierīgi „snauduļot” nevar atļauties arī MTG, jo viņiem tomēr ir jāparāda, ka viņi darbosies atbilstoši KP norādījumiem un atbilstoši labas uzņēmējdarbības praksei.

 

Jāpiemin arī tas, ka mediju holdings BMA, kuras grupā ietilpst, piemēram, „Pirmais Baltijas Kanāls” un citi, plāno attīstīt kanālu latviešu valodā (patlaban viņiem ir tikai kanāli krievvalodīgajai auditorijai). Šis noteikti arī ir ieguvums nozarei.

 

Vai MTG paziņojums par abonentmaksas ieviešanu bija pareizs?


Abonentmaksas ieviešana ir MTG atbildes gājiens uz KP nosacījumu par 21% autorraidījumu nodrošināšanu. Kā nekā šādu materiālu izstrāde prasa lielas tiešās izmaksas, un, ja viņi šādu saturu rada, ir tikai normāli par to prasīt samaksu, līdzīgi kā jau to dara lielākā daļa kabeļtīklos esošo ārzemju telekanālu.

 

Nedomāju, ka šis solis kaut kā varētu ietekmēt MTG TV kanālu pieejamību, jo patlaban nav nekādas vēsmas par to, ka abonentmaksas ieviešana iespaidotu galapatērētāja cenu. Un, ja arī mājsaimniecībām pieliktu klāt, piemēram, desmit santīmus mēnesī, diez vai cilvēki būtu gatavi atteikties no populārākajiem kanāliem Latvijā. Turklāt pašreiz ir spēkā nosacījums, ka līdz 2015. gadam šiem kanāliem ir jābūt brīvi pieejamiem visā Latvijas teritorijā, tāpēc maz ticams, ka šajā laika posmā runas par cenas celšanu vispār varētu sākties.

 

Pilnu intervijas tekstu var izlasīt "Dienas Biznesa" pielikumā "Saldo".