RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Grifits aicina mazināt darbaspēka nodokļus

Grifits aicina mazināt darbaspēka nodokļus
Foto: LETA.
KRUSTTEVS.COM · 06.06.2012. 00:24

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas vadītājs Latvijā Marks Grifits otrdien starptautiskajā konferencē „Apstākļiem spītējot: Baltijas valstu tautsaimniecības atveseļošanās pieredze” aicinājis samazināt darbaspēka nodokļus, it īpaši attiecinot to uz iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, ziņo Latvijas mediji.

 

SVF pārstāvis uzsvēris, ka tas būs priekšnosacījums ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanai. Grifits arī mudinājis tērēt vairāk līdzekļu sociālās aizsardzības pasākumiem un aktīvās nodarbinātības politiku īstenošanai, kā arī uzlabot izglītības kvalitāti, vienlaikus norādot, ka Latvijai vēl līdz pievienošanās brīdim eiro zonai un ilgtspējīgai izaugsmei vēl garš ceļš ejams.

 

„Uzlabojumus panākt nav viegli, bet ir jāveic strukturālās reformas, tostarp garantējot tiesiskumu biznesa vidē. Runājot par globālo konkurētspējas ziņojumu, Latvija ir diezgan pelēkā krāsā, un, runājot par efektīvu tiesisko aktu izmantošanu, ir lietas, kas tiek izskatītas gadiem ilgi, ir arī cilvēki, kas nenāk uz tiesas sēdēm u.c.,” sacīja Grifits. Viņaprāt, tādējādi jaunajiem investoriem ir grūti pieņemt lēmumu par ieguldījumu veikšanu Latvijā.

 

SVF misijas Latvijā vadītājs norādīja, ka pagaidām preču cenu līmenis nav atbilstošs Latvijas iedzīvotāju ienākumiem, tāpēc nepieciešams veikt strukturālās reformas. Bez tam Latvijā ir salīdzinoši augsti nabadzības riski un augsts bezdarba līmenis, tajā skaitā jauniešu vidū.

 

Grifits pauda viedokli, ka jāveic uzlabojumi izglītības sistēmā. „Kvantitatīvie rādītāji ir labi, bet, ja runājam par reālajiem rezultātiem, tie vairs nav tik iepriecinoši ‒ doktora grādu ieguvēju skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir mazs, arī starptautisko publikāciju autoru ir maz,” secināja SVF pārstāvis, aicinot sasaistīt izglītības sistēmu ar darba tirgu.