RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Jauno auto pircēji kļūst racionālāki; pārsvarā izvēlas nelielus dzinējus

Jauno auto pircēji kļūst racionālāki; pārsvarā izvēlas nelielus dzinējus
Foto: No ehow.com. Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme.
KRUSTTEVS.COM · 06.06.2012. 11:17

Kopš 2007.gada auto pircēju izvēle kļuvusi ievērojami racionālāka, dodot priekšroku praktiskam, nevis ekskluzīvam auto, „Swedbank līzinga” dati. Tāpat konstatēts, ka pērn populārākā „Swedbank līzingā” pirktā auto marka bija „Volvo”, bet vispopulārākais dzinēja tilpums - 1,5 līdz 2 litri.

 

„Ir sajūta, ka pēdējo gadu stagnācija auto tirgū ir beigusies. Darījumu apjomi pakāpeniski palielinās visos auto segmentos. Šobrīd klientu izvēlē lielāka uzmanība tiek pievērsta tādiem praktiskiem aspektiem kā motora tilpums, degvielas patēriņš un automašīnu rezerves daļu izmaksas. Cilvēki domā ne tikai par spēkrata sākotnējo tirgus vērtību, bet arī par uzturēšanas izmaksām - iespēju ietaupīt uz degvielas patēriņu, remontdarbu, nodokļu un apdrošināšanas izmaksām,” tendences komentē „Swedbank” Privātpersonu finansēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš.

 

Pērn 76,1% Latvijā pārdoto jauno auto motora tilpums nepārsniedza 2 litrus, un 54,7% gadījumu tas bija ar tilpumu 1,5 - 2 litri. Neskatoties uz benzīna cenu dinamiku, 64% privātpersonu, izvēlas auto ar benzīna dzinēju, un tikai 36% dod priekšroku dīzelim. Ar auto gāzi Latvijā pašlaik brauc ap 3% automašīnu, turpretī Lietuvā aptuveni 6 - 7%, bet Nīderlandē apmēram 20 - 30%. Tiek prognozēts, ka šī gada laikā, visticamāk, būs novērojams benzīna auto proporcijas samazinājums.

 

Kopumā 2011.gadā privātpersonu vidū populārākie jaunie auto bija „Volkswagen”, „Toyota” un „Nissan” marku spēkrati ar 1,5 - 2 litru benzīna dzinējiem, liecina „Swedbank” dati. Savukārt populārākās automašīnu krāsas pērn bija pelēka (31%), brūna (19%) un melna (17%).

 

Pozitīva jaunu auto tirdzniecības tendence vērojama arī šī gada sākumā – pirmajā ceturksnī „Swedbank” privātpersonām no jauna noformēto auto līzinga darījumu kopējā vērtība augusi par 133%, sasniedzot 1,96 miljonus latu.