RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Par desmit procentiem audzis ēnstrādnieku skaits

Par desmit procentiem audzis ēnstrādnieku skaits
Foto: Scanpix/Reuters.
KRUSTTEVS.COM · 06.06.2012. 15:09

Valsts darba inspekcija (VDI) šī gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn, atklājusi par 10 procentiem vairāk ēnstrādnieku. Šogad konstatēti 1127 bez rakstveida darba līguma nodarbinātie.

 

Kā informē VDI pārstāvis Aivis Vincevs, audzis arī to uzņēmumu skaits, kuros cilvēki tiek nodarbināti, neslēdzot rakstveida darba līgumu. Ja pērn par darba līguma nenoslēgšanu tika piemēroti 289 administratīvie sodi, tad šogad – jau 342.

 

Palielinoties ēnstrādnieku skaitam un atkārtotas nereģistrētās nodarbinātības gadījumiem, par 74 procentiem pieaudzis arī piemēroto administratīvo sodu apjoms, un šī gada pirmajos piecos mēnešos tie piemēroti kopsummā par Ls 432 643 (pērn šajā pašā laika periodā – Ls 249 275).

 

Palielinājies arī VDI no darbiniekiem saņemto iesniegums skaits par pārkāpumiem darba līgumu noslēgšanā vai par tā nenoslēgšanu.

 

Lai nodrošinātu iespēju operatīvi un ērti paziņot Darba inspekcijai par nereģistrētās nodarbinātības gadījumiem, izveidota e-pasta adrese nelegals@vdi.gov.lv, kā arī iespēja ziņot tiešsaistē Darba inspekcijas interneta mājas lapā www.vdi.gov.lv. Par nereģistrētās nodarbinātības faktu iespējams ziņot arī uz anonīmo uzticības tālruni 67312176.