RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Degvielas cenu kritums veicinājis patēriņa cenu samazināšanos

Degvielas cenu kritums veicinājis patēriņa cenu samazināšanos
Foto: No ankagallery.com. Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme.
· 08.06.2012. 14:54

Andris Strazds, „Nordea bankas” vecākais ekonomists

 

Cenu kritums maijā nebija negaidīts, ņemot vērā būtisko degvielas cenu samazinājumu, kas notika naftas cenu lejupslīdes pasaules tirgos iespaidā. Ņemot vērā to, ka pagājušā gada maijā cenas būtiski pieauga, bāzes efekta dēļ inflācija gada griezumā maijā saruka līdz 2,2%.

 

Maijā līdz 3,8% samazinājies arī pēdējo 12 mēnešu vidējais inflācijas rādītājs, kuru izmanto, lai novērtētu valsts atbilstību Māstrihtas inflācijas kritērijam. Taču, tā kā kritērija vērtība šobrīd ir ap 3%, tad Latvija šobrīd joprojām minēto inflācijas kritēriju neizpilda.

 

Jūnijā cenas, visticamāk, saglabāsies aptuveni maija līmenī, bet gada griezumā inflācija varētu samazināties līdz 2%. Savukārt jūlijā PVN samazināšanas ietekmē cenas atkal kritīsies, lai gan kritums mēneša griezumā, visticamāk, būs mazāks nekā par 1%.

 

***

Statistika:

 

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012.gada maijā, salīdzinot ar 2012.gada aprīli, samazinājās par 0,2%. Precēm cenas saruka par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. Šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,2% augstāks. Precēm cenas pieauga par 2,4%, bet pakalpojumiem - par 1,8%.