RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Pētījums: iedzīvotāji arvien biežāk dod pirkumu veikšanai internetā

Pētījums: iedzīvotāji arvien biežāk dod pirkumu veikšanai internetā
Foto: No networkomega.net.
KRUSTTEVS.COM · 16.06.2012. 01:28

88% Sabiedriskās Domas un Tirgus Izpētes Centra aptaujas (SDTIC) respondentu ir veikuši pirkumus interneta veikalos, un tas liecina, ka arvien vairāk cilvēku novērtē ieguvumus, ko sniedz iespēja veikt pirkumus virtuāli laika un naudas ekonomiju, kā arī iespēju salīdzināt cenas un neļauties impulsīviem pirkumiem, ko bieži vien cilvēki izdara lielveikalos, jo tur preces izvietotas īpaši mērķtiecīgi.

 

Internets un dators arvien vairāk kļūst par mūsu ikdienu, tas sniedz gan nepārtrauktu informācijas pieejamību, gan iespēju plānot laiku un iegūt vajadzīgo informāciju ērtā brīdī, un cilvēki šo priekšrocību izmanto arī iepērkoties. Pārsvarā interneta veikali piedāvā to pašu produkciju, ko lielveikali un citu veikalu ķēdes, tomēr to priekšrocība ir tā, ka pircējs var izdarīt pirkumus sev ērtā laikā, nestāvot rindā, ar iespēju īsā laika posmā salīdzināt cenu atšķirības un kārtīgi izvērtēt potenciālā pirkuma ieguvumus un trūkumus.

 

SDTIC aptaujas rezultāti liecina, ka 63% respondentu internetu izmanto, lai iegādātos sadzīves un datortehniku, bet tikai 5% - pārtikas preces.

 

„Ikdienā pārliecināmies, ka cilvēki Latvijā vēl nav pieraduši pie domas, ka arī pārtiku ir ērti iegādāties internetā. Iespējams, tas ir saistīts ar Latvijas iedzīvotāju paradumiem ēdienu iegādāties pa maziem pirkumiem ik pārdienas, nevis laicīgi jau nodrošināties ilgākam laikam, tādejādi ietaupot gan laiku, gan naudu. Lielveikali ir izkārtoti tā, lai mēs veiktu pēc iespējas vairāk pirkumu, un bieži vien arī mēs nopērkam vairāk nekā mums patiesībā ir vajadzīgs. Interneta veikalā ir daudz grūtāk pakļauties šādām „manipulācijām”, jo ir laiks pārdomāt,” komentē interneta veikala Paēd.lv vadītājs Valdis Vilcāns.

 

Latvijā un visā pasaulē tehnoloģiskā attīstība veicina progresu dažādos virzienos, līdz ar to pamazām veidojas arī jauni paradumi. Tiek prognozēts, ka nākotnē arvien palielināsies to cilvēku skaits, kas izvēlēsies iegādāties interneta veikalos ne tikai sadzīves un datortehniku, bet arī pārtikas preces, izmantojot piegādes priekšrocības, kā arī laika un naudas efektivitāti.