RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi stabili pārsniedz 2011.gada līmeni

Apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi stabili pārsniedz 2011.gada līmeni
Foto: No cityofpalmer.org.
KRUSTTEVS.COM · 05.07.2012. 01:01

Pēdējos mēnešos apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi ir ļoti svārstījušies - pēc strauja kāpuma viena mēneša laikā seko neliels atslābums, taču kopumā šogad ražošanas apjomi stabili pārsniedz 2011.gada līmeni, akcentē Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Jānis Salmiņš.

 

Šī gada maijā saražotās produkcijas apjomi ir pieauguši par 7,3%, salīdzinot ar 2011.gada maiju. Kopumā šī gada piecos mēnešos ražošanas apjomi apstrādes rūpniecībā ir palielinājušies par 12,6% salīdzinājumā ar 2011.gada janvāri - maiju.

 

Maija mēnesī lielākais devums apstrādes rūpniecības pieaugumā bija ražošanas apjomu palielinājumam nemetālisko minerālu izstrādājumu, metālu, elektrisko iekārtu, kā arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā.

 

Savukārt kopumā gada piecos mēnešos lielākais devums apstrādes rūpniecības izaugsmē joprojām ir tradicionāli lielākajām nozarēm metālapstrādei un kokapstrādei, kurās ražošanas apjomi šī gada piecos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-maiju, ir palielinājušies attiecīgi par 28% un 9,4%. Šajā pašā laika periodā par vairāk nekā 30% ir palielinājušies ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas apjomi. Ražošanas apjomi šogad aug arī elektrisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī nemetālisko minerālu ražošanā.

 

Tajā pašā laikā lēnāka izaugsme ir vērojama apģērbu ražošanā un farmācijā. Savukārt pārtikas rūpniecībā šogad piecos mēnešos ražošanas apjomi ir praktiski saglabājušies iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmenī.

 

Sagaidāms, ka nākamajos mēnešos apstrādes rūpniecībā izaugsme turpināsies. Tomēr jāņem vērā, ka eirozonā joprojām saglabājas spriedze finanšu sektorā, kas ietekmē reālā sektora attīstību.