RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Rīgā hidrotriecienam transportlīdzekļi visvairāk pakļauti Krasta ielā, Vienības un Ulmaņa gatvē

KRUSTTEVS.COM · 05.10.2012. 15:31

Pēc apdrošināšanas sabiedrības ERGO apkopotajiem datiem, Rīgā transportlīdzekļu vadītājiem visvairāk jāuzmanās no lietus radītā hidrotrieciena Krasta ielā, Vienības gatvē un Ulmaņa gatvē zem Salu tilta, kā arī citās vietās zem tiltiem un ceļu pārvadiem, kas lietus laikā novada lielu ūdens daudzumu. Hidrotrieciens var nodarīt transportlīdzeklim neatgriezeniskus bojājumus, kā rezultātā tam nav iespējams turpināt kustību.

 

Hidrotrieciens ir negadījums, kas notiek automašīnai iebraucot peļķē vai atrodoties kustībā pa applūdušu brauktuvi, kad ūdens iekļūst motora telpā un rada bojājumus motoram un citiem elektriskajiem mezgliem vai agregātiem.


ERGO līdz šim lielākā izmaksātā zaudējumu atlīdzība par hidrotrieciena rezultātā nodarītajiem bojājumiem transportlīdzeklim pārsniedz 7000 latus.

 

Nesakārtotas notekūdeņu sistēmas un ceļi palielina hidrotrieciena riska iespējamību

Ņemot vērā, ka pilsētvides satiksmes zonā bieži vien nav ierīkotas atbilstošas lietus notekūdeņu novadīšanas sistēmas, spēcīgu lietavu laikā brauktuves applūst, veidojot plašas un dziļas peļķes. Neapdomīga to šķērsošana vai ūdens šalts saņemšana no pretimbraucoša transportlīdzekļa var radīt nopietnus bojājumus transportlīdzeklim.

 

Ivars Vismanis, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: „Latvijā raksturīgi nepastāvīgi laika apstākļi un intensīvs nokrišņu daudzums, kas bieži vien apgrūtina lietus notekūdeņu sistēmu darbību un appludina pilsētas satiksmes zonu. Tā rezultātā šķietami nenozīmīgas peļķes var nodarīt bojājumus automašīnai. Hidrotrieciena risks var rasties arī lauku teritorijās, kad lietavu dēļ uz ceļiem veidojas transportlīdzekļiem neizbraucami dubļi.”

 

Lielākie hidrotriecina bojājumi – automašīnas motoram, klaņiem, vārstiem un virzuļiem

ERGO pieredze liecina, ka raksturīgākie hidrotrieciena bojājumi transportlīdzekļiem ir motora bloka defekti. Hidrotrieciens var saliekt arī automašīnas klaņus un vārstus, kā arī salauzt virzuļus un nodarīt citus bojājumus, kuru remonta izmaksas ir augstas.

 

Ivars Vismanis: „Hidrotrieciena rezultātā vislielākais risks ir bojājumi transportlīdzekļa motoram, kad ūdens nokļūst zem automašīnas pārsega. Šādi bojājumi transportlīdzekļa īpašniekam, atkarībā no automašīnas markas un izlaiduma gada, var izmaksāt ļoti dārgi pat 1200 – 7000 latu vērtībā, ja daļēji vai pilnībā jānomaina, piemēram, motora bloks un jāremontē auto elektronika. Apzinoties hidrotrieciena radīto bojājumu nopietnību, ERGO jau vairākus gadus KASKO polisē piedāvā iekļaut hidrotrieciena riska apdrošināšanu un saņemt atlīdzību par šāda rakstura zaudējumiem.”