RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

DNB barometrs: latviešu un cittautiešu viedoklis par tipisku Latvijas iedzīvotāju atšķiras

DNB barometrs: latviešu un cittautiešu viedoklis par tipisku Latvijas iedzīvotāju atšķiras
Foto: FOTO no king.lv
KRUSTTEVS.COM · 06.10.2012. 15:11

Jaunākajā „DNB Latvijas barometra” pētījumā noskaidrots, ka aptaujāto vidū latvieši daudz biežāk nekā cittautieši tipisku Latvijas iedzīvotāju raksturo kā strādīgu, uzņēmīgu un drosmīgu - tiesa, bieži vien arī kā skaudīgu. Tikmēr cittautieši biežāk norāda, ka iedzīvotāji ir patstāvīgi, ambiciozi un elastīgi, taču arī slinki, bailīgi un drūmi. 

 

Salīdzinot vīriešu un sieviešu atbildes šajā jautājumā, vīrieši biežāk nekā sievietes norādījuši, ka tipisks Latvijas iedzīvotājs ir drosmīgs un pastāvīgs, bet arī skaudīgs. Tikmēr sievietes atšķirībā no vīriešiem uzskata, ka iedzīvotāji ir mērķtiecīgi, uzņēmīgi, strādīgi un labsirdīgi.

 

Tikmēr, domājot par to, kādas īpašības vajadzētu ieaudzināt jauniešos, vīrieši biežāk nekā sievietes norādījuši strādīgumu, drosmi un labsirdību, bet sievietes - mērķtiecību, patstāvību un izlēmīgumu.

 

Jāpiebilst, ka kopumā latvieši biežāk nekā cittautieši jaunajā paaudzē vēlas redzēt tādas īpašības kā uzņēmība, apķērība un pastāvība. Cittautiešiem svarīgāk šķiet jauniešos ieaudzināt patstāvību, izlēmību un labsirdību.

 

„DNB Latvijas barometrs”, kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.