RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Pat 102 gadus veci cilvēki apdrošina veselību

Pat 102 gadus veci cilvēki apdrošina veselību
Foto: no americanexpatchiangmai.com
KRUSTTEVS.COM · 08.11.2012. 13:07

Apdrošināšanas sabiedrība ERGO pirmo reizi apdrošinājusi veselību kādam 102 gadus vecam Latvijas iedzīvotājam. Līdz šim vecākajām ERGO apdrošinātām personām bija 91 un 92 gadi. Saskaņā ar ERGO apkopoto statistiku, apdrošināto senioru īpatsvars jeb iedzīvotāji vecumā no 60 gadiem veido 16% no visiem uzņēmuma veselības apdrošināšanas polišu klientiem.

 

Seniori visbiežāk izmanto  valsts apmaksātās veselības aprūpes iespējas poliklīnikās


Vecāka gadagājuma cilvēki pēc 60 gadiem vairāk izmanto valsts apmaksātās veselības aprūpes iespējas poliklīnikās, nevis maksas ambulatoros speciālistu pakalpojumus. Savukārt ERGO dati par veselības apdrošināšanas polisēm liecina, ka to uzturēšanās laiks stacionāros ir divas reizes ilgāks nekā vidēji citās vecuma grupās. Iedzīvotāji dažādās vecuma grupās stacionāros visbiežāk veic operācijas, savukārt vecāka gada gājuma cilvēki, pēc 60 gadiem, tos apmeklē, lai saņemtu citus ar ārstēšanos saistītus pakalpojumus.

 

Gints Konrads, ERGO veselības apdrošināšanas departamenta direktors Baltijā: „Ņemot vērā to, ka vecāka gadagājuma cilvēku veselību biežāk skar dažādas saslimšanas vai tiem nepieciešamas regulāras medicīniskās manipulācijas profilaksei, viņiem ārsts jāapmeklē biežāk. Savukārt viens no iemesliem, kādēļ vecāki cilvēki vairāk izvēlas apmeklēt poliklīnikas ir tur pieejamie valsts apmaksātie medicīniskie pakalpojumi. Turklāt poliklīniku sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem ir arī zemāki izcenojumi, nekā privātajās ārstniecības iestādēs.”

 

Vecāka gadagājuma cilvēki visvairāk apmeklē acu ārstu un vakcinējas pret gripu


Kā liecina ERGO dati, seniori jeb veselības apdrošināšanas polišu īpašnieki vecumā no 60 gadiem visbiežāk apmeklē oftalmologus jeb acu ārstus, neirologus, traumatologus, terapeitus un kardiologus. Turklāt seniori vakcinējas pret gripu divas reizes biežāk nekā polišu īpašnieki līdz 60 gadiem.

 

G.Konrads: „Jāatzīst, ka senioru apmeklētākie ārsti Latvijā liecina par vecumam raksturīgām slimībām, piemēram, redzes traucējumiem, dažādām ikdienas traumām, kā arī sirds un asinsvadu saslimšanām. ERGO dati par senioriem liecina, ka šie cilvēki patiesi rūpējas par savu veselību, izmantojot veselības apdrošināšanas piedāvātās priekšrocības. Šie klienti vairāk nekā citās vecuma grupās iegādājas arī medikamentus.”

ERGO pieredze liecina, ka izvēloties veselības apdrošināšanu, klientiem vienmēr jāpievērš uzmanība tam, kādus pakalpojumus polise sedz, kādus sedz pilnībā un par kuriem pakalpojumiem daļa no summas jāsedz pašam klientam. Tās ir nianses, taču nereti neiepazīstoties līdz galam ar noteiktumiem, klients var nonākt nepatīkamā situācijā, kā rezultātā jārēķinās ar papildus neplānotiem finansiāliem izdevumiem.