RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Šogad iedzīvotāju kopējais noskaņojums – pozitīvākais pēdējos četros gados

Šogad iedzīvotāju kopējais noskaņojums – pozitīvākais pēdējos četros gados
Foto: leeannmariephotography.com
KRUSTTEVS.COM · 17.12.2012. 11:57

Jaunākā „DNB Latvijas barometra” pētījuma rezultāti liecina, ka šogad iedzīvotāju kopējais noskaņojums, salīdzinot ar laika posmu no 2008. līdz 2011.gadam, bijis vispozitīvākais, kaut arī kopumā skepticisms sabiedrībā nav zudis. Pozitīvu tendenci visa gada griezumā uzrāda gan tagadnes, gan nākotnes vērtējumu indeksi, sasniedzot augstākos rādītājus kopš 2008.gada, kad tika uzsākti „DNB Latvijas barometra” pētījumi. Tiesa gan, ja nākotnes vērtējuma indekss šogad kopumā bijis pozitīvs, tad, vērtējot pašreizējo situāciju, negatīvas atbildes joprojām tiek sniegtas ievērojami biežāk nekā pozitīvas.

 

Pētījuma rezultāti liecina, ka, salīdzinot ar 2009.gadu, kad visi nemainīgie „DNB Latvijas barometra” indikatori piedzīvoja kritumu, pēdējo trīs gadu laikā tie pakāpeniski ir uzlabojušies. Šogad būtiski uzlabojies pašreizējā ekonomiskā stāvokļa vērtējums (par 32 punktiem) un tā izmaiņu vērtējums (par 57 punktiem), kā arī kopējās situācijas attīstības vērtējums (par 37 punktiem). Tostarp kāpumu piedzīvojis arī valdības darba vērtējums (par 26 punktiem) un vērtējums par iespējām Latvijā atrast labu darbu (par 23 punktiem). Tiesa gan, darba atrašanas iespējas šogad vēl joprojām tiek vērtētas ievērojami kritiskāk nekā 2008.gadā (2012.g.: -51, 2008.g.: -31).

 

Jāpiebilst, ka „DNB Latvijas barometra” otrajā daļā iedzīvotāji šoreiz lūgti novērtēt to, cik veiksmīgs viņiem un Latvijai kopumā bijis 2012.gads, kādas materiālās situācijas un darba attiecību iespējamās izmaiņas viņi prognozē 2013. gadā, kā arī – ar ko nākamais gads, viņuprāt, paliks vēsturē. Interesantas atbildes lasāmas arī jautājumos, kurš no sabiedrībā pazīstamajiem cilvēkiem par šogad paveikto būtu pelnījis dāvanu un kurš – žagarus (jāpiebilst, ka abos sarakstos bieži atkārtojas vienas un tās pašas personas).