RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

2013. gadā apdrošināšanas patērētāja uzvedībā būs izmaiņas

2013. gadā  apdrošināšanas patērētāja uzvedībā būs izmaiņas
Foto: kalyan-city.blogspot.com (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 08.01.2013. 20:08

Līdz ar Latvijas apdrošināšanas tirgus saistīto makroekonomikas rādītāju uzlabošanos pēdējos mēnešos vērojams ne tikai nozares aktivitātes pieaugums, bet arī izmaiņas patērētāju uzvedībā. Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) līdzšinējā pieredze un prognozes, 2013.gadā apdrošināšanas sektorā sagaidāms patērētāju intereses pieaugums, īpašu uzmanību pievēršot pakalpojuma kvalitātei, uzticamībai, kā arī iespējami vienkāršākam atlīdzību procesam.

 

BALTA valdes loceklis Kristians Pudans atzīmē, ka, uzlabojoties mazumtirdzniecības rādītājiem un ekonomiskajai situācijai valstī, pieaug iedzīvotāju interese par apdrošināšanas pakalpojumu kvalitāti, tos izvirzot pirmajā vietā. Piemēram, to varējām novērot jau pērn līdz ar OCTA tiešās zaudējumu regulēšanas principa jeb atlīdzības pie sava apdrošinātāja ieviešanu. Protams, joprojām dažiem patērētāju segmentiem aktuāla būs tikai pakalpojumu cena, kā arī neiznīks patērētāju inertums un nevēlēšanās iedziļināties, piemēram, apdrošināšanas pakalpojumu detaļās.

 

Tāpat Kristians Pudans skaidro, ka apdrošināšanā kvalitāte klientam arvien nozīmē dažādu faktoru apkopojumu – tā ir pakalpojuma pieejamība, pārdošanas ērtums, apdrošinātāja uzticamība un, protams, atlīdzību procesa vienkāršība. Tāpat jau pērn bija novērojams, ka īpaši KASKO un īpašuma apdrošināšanā klienti arvien biežāk atlīdzību izvēlas saņemt jau kā gatavu gala produktu, piemēram, salabotu auto, remontētu vai no jauna uzbūvētu ēku. Iepriekš šī izvēle lielākoties saistījās ar konkrētu naudas summu, kas tika atmaksāta klientam. Tas apliecina, ka arī turpmāk patērētāji pievērsīs arvien lielāku uzmanību izvēlētā apdrošinātāja uzticamībai un vēlēsies atbilstošu augstas kvalitātes servisu un pakalpojumu sniedzējus, kas spēs izpildīt patērētāja vēlmes un parūpēsies par nepieciešamajiem procesiem un formalitātēm, kas mazinātu klientam jau tā radītās raizes ar izraisīto avāriju vai negadījumu.

 

Tāpat 2013. gadā visticamāk palielināsies lielo spēlētāju, piemēram, banku, telekomunikāciju un lielo mazumtirdzniecības uzņēmumu apņēmība attīstīt savus pakalpojumus sadarbībā ar apdrošinātājiem, pārdodot tos ar savu zīmolu (white labeling). Arī BALTA šo tendenci aktīvāk īsteno dzīvē, piemēram, pērnā gada nogalē sadarbībā ar TELE2 sākot piedāvāt jaunu pakalpojumu - ceļojumu apdrošināšanu īsziņā, atrodoties ārvalstīs. Tas nozīmē, ka nākotnē arvien nozīmīgāka būs dažādu starpnozaru lielo uzņēmumu sadarbība, saglabājot piedāvāto pakalpojumu saturu, papildus tos apvienojot ar citas nozares produktu un rezultātā iegūstot klientam arvien ērtāku piedāvājumu. Tāpat pieaugs dažādu kopproduktu un automātisku apdrošinājumu loma. Šādu apdrošināšanas pakalpojumu metamorfozi jau ir piedzīvojušas vairākas valstis pasaulē, piemēram, iegādājoties daudzu aviokompāniju biļetes lidojumam, iespējams apdrošināties automātiski un apdrošināšanu iekļaut biļetes cenā.

 

„Esam pārliecināti, ka Latvijā arvien vairāk nostiprināsies klientu vēlme uzticēties savam pakalpojumu sniedzējam vai preču pārdevējam, kas piedāvās apdrošināšanas risinājumu kā daļu no kompleksa ģimenes vai uzņēmuma apdrošināšanas. Tāpat konkurence apdrošinātāju starpā būs par to, kurš spēs lielajiem uzņēmumiem radīt gan tehniski labāko procesu, gan pievilcīgāko produktu un cenu, lai lielās kompānijas varētu piedāvāt apdrošināšanu klientiem ar savu paša zīmolu, apdrošinātājam uzticot atlīdzību noregulēšanu,” norāda Kristians Pudans.

 

2012.gadā apdrošināšanā bija novērojams relatīvi neliels pieprasījuma kāpums un līdz ar to arī tirgus izaugsme. Savukārt tirgus penetrācija jeb apdrošināšanas pakalpojumu izmantošanas biežums Latvijas mājsaimniecībās vēl joprojām ir zems. Kā atklāj 2012.gada BALTA un „Data Serviss” pētījums, tikai apmēram 20% mājsaimniecību Latvijā izmanto KASKO un 40% - nekustamā īpašuma apdrošināšanu, taču kopumā ir pamatotas cerības uz ekonomikas izaugsmi turpmāk un līdz ar to arī plašāku apdrošināšanas izmantošanu.