RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Garkalnē atklās Zaķumuižas ūdens jauno ražotni

Garkalnē atklās Zaķumuižas ūdens jauno ražotni
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
Laima Šeniņa · 14.06.2013. 12:13

Otrdien, 18. jūnijā, SIA „Markol”, kas ražo un izplata dzeramo ūdeni ar preču zīmi „Zaķumuiža”, Garkalnes novadā atklās savu jauno ražotni. Ražošanas objekta izveidē un tehnoloģiskajās iekārtās ieguldīti ap 1,2 miljoniem eiro. Plānots, ka šīs investīcijas palīdzēs uzņēmumam veiksmīgi paplašināt darbību Latvijas tirgū, kā arī palielināt produkcijas eksporta apjomu.

 

Dzeramā ūdens ražotne, kurā no jauna izbūvētas pilnīgi visas komunikācijas un uzstādītas četras modernas ūdens pildīšanas iekārtas, izveidota 24 mēnešu laikā. Teritorijas kopējā platība ir nepilni 3 ha, savukārt ražošanas telpas ir vairāk kā 1000 kvadrātmetri. Uzņēmējdarbības vietā tiek nodarbināti aptuveni 15-20 cilvēki, bet sezonā darbinieku skaits var palielināties par 20-30%.

 

„Ražošanas objekta galvenā vērtība ir no urbumiem iegūstamā dzeramā ūdens sastāvs. Proti, ūdens ir maz mineralizēts, turklāt ar stabilu ķīmisko sastāvu, teicamu garšu un nav ķīmiski apstrādāts, – tāpēc jebkura tilpuma pudelē tas ir tikpat dabīgs kā pazemes iegulā. Jaunās ražotnes izveide noteikti palielinās ražošanas kopējo jaudu un sekmēs uzņēmuma konkurētspēju kā vietējā, tā arī ārvalstu tirgos,” skaidro Renārs Renemanis, SIA „Markol” valdes priekšsēdētājs. Ūdens kvalitāte tiek kontrolēta atbilstoši LR MK noteikumiem Nr.235, uzņēmums ir reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā un tam ir ISO 22000 kvalitātes standartu sertifikāts.

 

Dzeramais ūdens „Zaķumuiža”, tam saglabājot vēsturisko ūdens ieguves vietas nosaukumu, tiek iegūts no dziļurbumiem Garkalnes novadā. Zaķumuižas ūdens ieguves vieta tika atklāta 1936. gadā kā viena no kvalitatīva ūdens vērtīgākajām un ietilpīgākajām ieguves vietām Eiropā.

 

1994. gada 23. maijā tika dibināta SIA „Markol” un sākta dzeramā ūdens „Zaķumuiža” rūpnieciskā ražošana un tirdzniecība. 2011. gadā tiek izstrādāts jaunās „Zaķumuižas” ūdens ražotnes projekts un sākta tās celtniecība, ieguldot 1,2 miljonus eiro.

 

Dzeramais ūdens „Zaķumuiža” ir plaši pieejams Latvijas veikalos, tāpat uzņēmums to piegādā birojos un mājokļos 18,9 vai 11,3 litru tvertnēs, kā arī uzstāda un apkopj to lietošanai paredzētu aprīkojumu. Ūdens pārsvarā tiek realizēts Latvijā, bet tiek arī eksportēts uz Lietuvu, Igauniju un Kipru. Eksportam ir izstrādāts zīmols „Z-water”.