RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

ERGO Baltijas valstīs aug lielākajos apdrošināšanas segmentos

ERGO Baltijas valstīs aug lielākajos apdrošināšanas segmentos
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 11.11.2013. 11:32

Saskaņā ar Starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem (IFRS) 2013. gada deviņos mēnešos ERGO parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs sasniedza 112 miljonus eiro, uzrādot 5% kāpumu, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn. Kopumā ERGO šī gada pirmajos trīs ceturkšņos Baltijā strādāja ar 3,3 miljonu eiro peļņu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šajā periodā par 5,2% ir pieaudzis arī klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms, sasniedzot 63,3 miljonus eiro.

 

ERGO valdes priekšsēdētājs Baltijas valstīs Dr. Kestutis Bagdonavičius norāda, ka 2013. gadā Baltijā novērojams iedzīvotāju pirktspējas un iekšzemes patēriņa pieaugums, kas veicināja izmaiņas patērētāju ieradumos un pārliecībā par savu finanšu nākotni. „Algas ir augušas straujāk nekā IKP. Iedzīvotāji tērē vairāk ne tikai par ikdienā nepieciešamajām precēm, bet veic arī mājokļu uzlabojumus un iegādājas transportlīdzekļus. Savukārt finansiālās situācijas pozitīvs novērtējums un hipotekāro kredītu pieejamība veicinājuši arī investīciju pieaugumu nekustamajos īpašumos. Tas pozitīvi ietekmējis parakstīto prēmiju un līgumu skaita pieaugumu apdrošināšanas tirgū Baltijā. Atgūšanās vērojama arī komercsegmentā, jo pieaudzis ar ražošanu saistītu investīciju apjoms, kas veicinājis dažādu iekārtu un aprīkojuma iegādi, kā arī būvniecības projektu attīstību – tādējādi stimulējot arī apdrošināšanas pieprasījumu šajā jomā," stāsta Dr. Bagdonavičius.


Lielākā izaugsme – dzīvības un veselības apdrošināšanas veidos

ERGO parakstīto prēmiju apjoms nedzīvības apdrošināšanā Baltijas valstīs sasniedzis 80,4 miljonus eiro. Izaugsmi galvenokārt virzīja KASKO, OCTA un nelaimes gadījumu apdrošināšanas produkti.

 

 

Nozīmīgs pieaugums ERGO sasniegts arī dzīvības un veselības apdrošināšanas veidos – parakstītas prēmijas 31,8 miljonu eiro apmērā, kas ir 17,7% kāpums, salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn. Šāds rezultāts sasniegts, galvenokārt pateicoties dzīvības apdrošināšanas pieprasījumam bankās, kas ir ERGO sadarbības partneri Latvijā – lielāko izaugsmi nodrošināja kredītņēmēju dzīvības apdrošināšanas un privātās pensijas uzkrājumu produkti. Tāpat arī mūža pensijas polišu pieprasījums Igaunijā un Lietuvā, kā arī veselības apdrošināšanas straujais kāpums, veicinājis sasniegto pieaugumu.

 

ERGO Latvijā uzrādīja nozīmīgu izaugsmi dzīvības un veselības apdrošināšanas veidos, sasniedzot straujāku pieaugumu nekā vidēji tirgū. Veselības apdrošināšanas segmentā ERGO tirgus daļa Latvijā ir augusi līdz 22%, tādejādi nostiprinot līdera pozīciju. Savukārt dzīvības apdrošināšanā tirgus daļa pieaugusi līdz 10%.

 

 

Parakstīto prēmiju apmērs Latvijā pirmajos deviņos mēnešos nedzīvības apdrošināšanā bija 15,7 miljoni eiro, kas ir par 7,5% vairāk nekā pērn, savukārt dzīvības un veselības apdrošināšanā – 13,9 miljoni eiro, uzrādot pieaugumu 27,5% apmērā. Visstraujākā izaugsme sasniegta veselības apdrošināšanā, kur fiksēts 32% kāpums.

 

Peļņu un atlīdzību izmaksu nosaka efektivitāte

Sasniegt 3,3 miljonu eiro peļņu palīdzēja teicami sakārtoti uzņēmuma procesi, augsta atdeve no investīcijām un izdevumu optimizācija. „Izmaksu optimizācijas nepieciešamību nevar apšaubīt – tā ir obligāts priekšnosacījums, lai saglabātu efektivitāti, rentabilitāti un konkurētspēju. Mēs nevaram noslogot klientus ar iekšējiem administratīviem izdevumiem. Ir jārod risinājumi, kā kļūt vēl efektīvākiem, lai varētu piedāvāt vēl pievilcīgākas cenas,” norāda Dr. Bagdonavičius.

 

2013. gada pirmajos trīs ceturkšņos ERGO klientiem Baltijas valstīs apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 63,3 miljonus eiro. Latvijā izmaksāto atlīdzību apjoms audzis līdz 16,7 milj. eiro, kas ir par 12.5% vairāk nekā pērn šajā periodā. Viena no lielākajām izmaksātajām atlīdzībām Latvijā bija OCTA lietā 350 tūkstoši eiro apmērā. Arī Igaunijā viena no lielākajām izmaksātajām atlīdzībām bija par OCTA negadījumu – 300 tūkstoši eiro, savukārt Lietuvā lielākā atlīdzība 240 tūkstošu eiro apmērā izmaksāta par ugunsgrēka rezultātā radītiem bojājumiem īpašumam. „Atlīdzību regulēšanas efektivitāte ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, ko var panākt, ieviešot klientiem vienkāršu un saprotamu atlīdzību izvērtēšanas procesu. Likums nosaka maksimālo termiņu zaudējumu atlīdzināšanai, un mēs to ievērojam, taču mērķis, protams, ir atlīdzināt klientiem zaudējumus, cik ātri vien iespējams. Kā liecina mūsu pētījumi, klienti cer, ka viņu zaudējumi tiks atlīdzināti 7 – 10 dienu laikā pēc pieteikuma iesniegšanas. Latvijā mēs jau pašlaik saviem klientiem varam nodrošināt veselības apdrošināšanas atlīdzības izmaksu vidēji divu dienu laikā,“ stāsta Dr. Bagdonavičius.

 

Augsta konkurence nepieļaus cenu kāpumu

ERGO meitas uzņēmumi Baltijas valstīs –ERGO Invest, ERGO Funds un ERGO Baltkrievijā– šī gada deviņos mēnešos sasnieguši peļņu vairāk nekā 1 miljonu eiro, kas ir divreiz vairāk nekā pērn. Arī ERGO Baltkrievijā parakstīto prēmiju apmērs, salīdzinot ar situāciju pērn, ir audzis divkārt, sasniedzot 5,2 miljonus eiro.

 

Komentējot apdrošināšanas tirgus tendences un prognozes Dr. Bagdonavičius uzsver Baltijas apdrošināšanas tirgus izaugsmi: „Tendences liecina, ka Baltijas valstu ekonomika atgūstas, līdz ar to šogad turpinās pieaugt arī nedzīvības, dzīvības un veselības apdrošināšanas apjomi. Rentabilitātes nodrošināšana būs lielākais apdrošināšanas tirgus izaicinājums nākamajā gadā, tāpat arī – efektīva  darbība. Tomēr mēs prognozējam, ka augstais konkurences līmenis tirgū neļaus palielināties vidējam prēmijas apmēram. Ir ienākuši arī jauni tirgus dalībnieki, kas mēģina iegūt savu tirgus daļu. Līdz ar to apdrošinātāji centīsies piedāvāt klientiem arvien jaunus risinājumus, saglabājot cenas, tomēr palielinot rentabilitāti uz iekšējo izdevumu samazinājuma rēķina."

 

Par ERGO Apdrošinātāju Grupu

ERGO ir viena no vadošajām apdrošinātāju grupām Baltijas reģionā, kas darbojas dzīvības, nedzīvības, veselības un pensiju apdrošināšanas segmentos. ERGO parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs 2012. gadā sasniedza 150,2 miljonus eiro. Pērn ERGO klientiem Baltijas valstīs apdrošināšanas atlīdzībās tika izmaksāti vairāk nekā 96,3 miljoni eiro.

 

Baltijas valstīs ERGO pakalpojumiem, ekspertu zināšanām un finansiālajai stabilitātei uzticas vairāk nekā 550 000 klientu. Jau otro gadu Gfk pētījumā ERGO tika novērtēts kā mīlētākais apdrošinātājs Baltijas valstīs.

 

ERGO apdrošināšanas sabiedrības Baltijā ietilpst starptautiskajā ERGO Apdrošinātāju Grupā, kas ir viena no lielākajām Eiropā un apvieno apdrošināšanas sabiedrības 30 pasaules valstīs. ERGO Apdrošinātāju Grupas parakstīto prēmiju apmērs 2011. gadā sastāda 20 miljardus eiro.

 

ERGO Apdrošināšanas Grupas akcionārs ir Munich Re, kas ir viena no pasaulē vadošajām pārapdrošināšanas un risku apdrošināšanas sabiedrībām.