RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

APTAUJA: vai eiro ieviešana mudina iedzīvotājus atgriezties Latvijā?

APTAUJA: vai eiro ieviešana mudina iedzīvotājus atgriezties Latvijā?
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 17.02.2014. 11:56

Aizbraukušo tautiešu atgriešanās savā valstī ir valdības pienākums, ko līdz šim tā ir gadiem ilgi pildījusi tikai solījumu līmenī – cenšoties izstrādāt dažādus reemigrāciju veicinošus likumprojektus. Arī tagad, līdz ar Ministru prezidenta nomaiņu, Valda Dombrovska iesāktie projekti visdrīzāk pagaidām atdusas kaut kur dziļi Laimdotas Straujumas rakstāmgalda atvilktnē.

 

Taču kādi īsti ir pamatnosacījumi, kas veicinātu ārzemēs dzīvojošos tautiešus atgriezties dzimtenē? Par vienu no nozīmīgākajiem pagrieziena punktiem Latvijas ekonomikā pēdējo gadu laikā noteikti kļuvusi šogad ieviestā eiro valūta. Tai, vismaz vadoties pēc valdības nospraustajiem mērķiem, ir ne vien jāveicina tautsaimniecības attīstība, bet arī jāsekmē augstāka labklājības līmeņa veidošanās iedzīvotāju vidū. Bet vai ar to būs pietiekami, lai motivēti aizbraukušos iedzīvotājus atgriezties? Šajā sakarā mēs, Nodokļu maksātāju biedrība (NMB), rīkojam aptauju – lai noskaidrotu pašu aizbraukušo Latvijas valstspiederīgo viedokli, kādi būtu tie faktori, kas viņus mudinātu atgriezties”, saka Ivars Jakovels, NMB pārstāvis, Jelgavas domes deputāts.

 

Atsaucoties uz valdības sagatavoto reemigrācijas pasākumu plānu, līdz 2020. gadam tautsaimniecības rādītājiem būtu jāpieaug vismaz par 4-5% gadā. Tāpat ir paredzēts, ka tautsaimniecības attīstībai saglabājoties augstā līmenī arī nākamajā desmitgadē (3-4%), jau 2030. gadā Latvijā varētu būt izveidojušās ap 120 tūkstošiem brīvu darbavietu, un tās tiek paredzēts aizpildīt tieši ar patlaban emigrējušiem Latvijas valstspiederīgajiem. Kā būtiskākie aspekti šī plāna īstenošanā minēti reemigrējušo skolēnu atbalstīšana, viņiem iekļaujoties latviešu skolās, un papildus latviešu valodas apmācība, kā arī dažādas citas aktivitātes, kas veicinātu mājupbrauēju integrēšanos Latvijas sabiedrībā. „Taču, vai šīs ieceres ir reālas un, vai emigrējušie ļaudis tām tic?”, spriež I. Jakovels.

 

Acīmredzami ir tas, ka mūsu tautieši vēlas drošības sajūtu, lai, atgriežoties savā dzimtenē, viņi par savu darbu var saņemt atalgojumu, līdzvērtīgu ārzemēs nopelnītajam, lai viņu līgumos noteiktās tiesības tiek konsekventi ievērotas un valsts sociālajām garantijām būtu nopietns segums. Visu to, kam šeit trūkstot, viņiem reiz Latviju nācās pamest. Valsts varai ir jāveicina ekonomiskā stabilitāte un tautas labklājība, jāstiprina tiesiskums un cilvēku paļāvība labākai nākotnei – tās ir mums visiem zināmas, pašsaprotamas lietas. Taču noteikti ir šķēršļi mājupceļam, kas mums, te Latvijā, vienkārši neienāk prātā.

 

Tāpēc NMB ar aptaujas palīdzību vēlas uzzināt, kādiem darbiem valdībai ir jāpievērš īpaša uzmanība? Vai veiktās reformas – piemēram, eiro ieviešana un „uz visu taupošās” valdības nomaiņa – motivē ārzemēs dzīvojošos tautiešus pamest ierasto dzīvi un doties mājup? Lūdzu, izsakiet savu viedokli ŠEIT.

 

Aptauju organizē Nodokļu maksātāju biedrība, kas ir nevalstiska organizācija, un vēlas panākt aizbraukušo Latvijas valstspiederīgo reemigrāciju.