RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

2014.gada pirmajā pusgadā pieaudzis darba piedāvājumu skaits

2014.gada pirmajā pusgadā pieaudzis darba piedāvājumu skaits
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 24.07.2014. 09:53

2014.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, darba piedāvājumu skaits būtiski palielinājies, savukārt aktīvo darba meklētāju skaits ir sarucis, liecina speciālistu darba portāla Cvmarket.lv apkopotie 2014.gada pirmā pusgada dati.

 

Vēl aizvien lielākais darba sludinājumu skaits ir pārdošanas un klientu apkalpošanas sfērā. Kopš šī gada sākuma darba piedāvājumu daudzums www.cvmarket.lv apkalpošanas sektorā pieauga par 39%, savukārt pārdošanas nozarē pat par 45%. Savukārt aktīvie darba meklētāji, izvietojot savus CV portālā, visvairāk kandidē uz uz transporta un loģistikas, finanšu un asistēšanas, kā arī administrēšanas vakancēm.

 

“Situācija valstī uzlabojas, kas atspoguļojas arī darba tirgū - darba devēji pakāpeniski paplašina savu uzņēmumu darbības spektru, tāda veidā aktīvi radot jaunas darba vietas. Savukārt tas cilvēkiem dod plašākas iespējas atrast sev piemērotu darba vietu,” stāsta speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere Inga Daliba.

 

“Saistībā ar tirgus stabilizēšanos ir manāma interesanta tendence - dati rāda, ka izteikti lielākā daļa kandidātu, kas piesakās vakancēm, ir strādājošie, nevis bez darba esošie. Šobrīd arī strādājošajiem cilvēkiem tiek sniegtas lielākas iespējas apzināt darba tirgus aktualitātes un meklēt sev piemērotāku vakanci. Iemesli darba vietas maiņai ir ierastie – vēlme pēc lielāka atalgojuma, labākiem darba apstākļiem vai tiek meklētas karjeras izaugsmes iespējas,” tendences iezīmē I. Daliba.

 

Vēl viena būtiska iezīme šī gada pirmajā pusgadā - aizvien aktīvāk darba devēji meklē speciālistus IT sfērā un šādu darba piedāvājumu skaits ir būtiski audzis. Tomēr neskatoties uz plašo piedāvājumu, joprojām trūkst darba ņēmēju, kas aizpildītu šīs vakances. Jauno speciālistu skaits šajā jomā, kas reģistrējas CV datu bāzē un gatavi saņemt darba piedāvājumus, ir pavisam neliels.

 

Pirmajā pusgadā vidēji par 4% līdz 5% ir samazinājies darba piedāvājumu skaits dabaszinātņu un lauksaimniecības jomās, enerģētikā, tieslietās, kārtības sardzē un drošībā, savukārt gandrīz vispār netika meklēti speciālisti mākslā, kultūrā, izglītībā un zinātnē, valsts un tautsaimniecības pārvaldē. Tas izskaidrojams ar to, ka daļa no šīm nozarēm darbiniekus meklē sadarbībā ar dažādām izglītības iestādēm.