RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Konferencē diskutēs par e-prasmju nozīmi ekonomikas izaugsmē, nodarbinātībā un izglītībā

Konferencē diskutēs par e-prasmju nozīmi ekonomikas izaugsmē, nodarbinātībā un izglītībā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 20.02.2015. 21:54

2015.gada 13. martā Rīgā, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē (Latvijas prezidentūra) ietvaros, norisināsies konference “e-Skills for Jobs 2015”. Rīgā tiksies aptuveni 250 starptautiska mēroga informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares profesionāļi, e-prasmju politikas veidotāji, nozares uzņēmumu un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai diskutētupar e-prasmju nozīmi darba tirgū un IKT lomu globālās ekonomikas attīstībā. Konferences laikā svinīgi tiks atklāta Eiropas Komisijas (EK) informatīvā kampaņa “e-Skills for Jobs 2015”.

 

Informatīvās kampaņas “e-Skills for Jobs 2015” atklāšanas pasākumā klātesošos uzrunās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, augsta līmeņa amatpersonas no EK – Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), ģenerāldirektorāta pārstāvis Mishels Katinā (Michel Catinat), “Cisco” pārstāvis Pjotrs Pluta (Piotr Pluta), “Microsoft” korporācijas izglītības un apmācību politikas vadītāja Aleksa Džoisa (Alex Joyce) un citi.

 

Konferences laikā notiks vairākas diskusijas, kurās viena no galvenajām tēmām būs digitālās ekonomikas pārveidošanās process un šīs ekonomikas jomas ietekme uz pārējo biznesa nozaru attīstību un jaunu darba vietu radīšanu. Digitālās ekonomikas sniegtie risinājumi ir nozīmīgi arī MVU, jo piedāvā plašākas uzņēmējdarbības iespējas gan ražošanas, gan pakalpojumu nozarēs.

 

Šobrīd Eiropā aktuāla problēma ir kvalificētu IKT speciālistu sagatavošana, un pēc ES prognozēm līdz 2020. gadam Eiropā dažādās nozarēs trūks vairāk kā 900 000 IKT speciālistu, tāpēc konferencē Rīgā tiks diskutēts arī par risinājumiem, kā novērst sagaidāmo darbaspēka trūkumu, plašāk apspriežot tādas tēmas kā izglītība un nodarbinātība, un to, kā e-prasmes var izmantot karjeras veidošanā.

 

Konferences dalībnieki visas dienas garumā varēs apmeklēt interaktīvo izstādi, kurā vadošie Latvijas IKT nozares uzņēmumi prezentēs e-risinājumus, kas palīdz attīstīt e-prasmju iemaņas.

 

„Latvija var lepoties gan ar veiksmīgiem risinājumiem e-apmācību jomā, gan ar izciliem projektiem IKT prasmju attīstībā nozares profesionāliem, uzņēmējiem un jauniešiem. Izstāde ir lieliska iespēja dalīties mūsu pieredzē ar citu Eiropas valstu kolēģiem,” stāsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA )prezidente Signe Bāliņa.

 

“Visā pasaulē darba tirgū aug pieprasījums pēc kvalificētiem un spējīgiem IT speciālistiem. Vēl vairāk — saskaņā ar IDC datiem e-prasmes vismaz pamata zināšanu līmenī tiek prasītas aptuveni deviņās no desmit piedāvātajām vakancēm pat neatkarīgi no uzņēmuma darbības nozares,” uzsver Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. “Tāpēc šobrīd kā savu prioritāro sociālās atbildības virzienu esam izvirzījuši atbalstu kvalitatīvai un mērķtiecīgai tehnoloģiju prasmju apguvei jauniešiem. Tas ietver iespēju mācību laikā un ārpusklases nodarbībās skolēniem un pedagogiem apgūt datorprasmes un programmēšanas prasmes, kā arī atbalstu metodoloģijas izveidei, lai tehnoloģijas jēgpilni integrētu mācību procesā. Šobrīd jau piecas Latvijas skolas ir iesaistījušās pilotprojektā “Gatavi rītdienai!”, kura mērķis ir veicināt skolēnu motivāciju un uzlabot mācību rezultātus, pārdomāti veicinot tehnoloģiju izmantojumu gan individuālajā, gan grupu mācību darbā. Konferences laikā kopā ar pedagogiem — projekta īstenotājiem — stāstīsim par pirmajām gūtajām atziņām un turpmākajiem plāniem, un ceram arī uz vērtīgu pieredzes apmaiņu ar citām Eiropas valstīm.”

 

Ministrs K.Gerhards uzsver: “Latvijas prezidentūra kā vienu no trīs prioritātēm ir izvirzījusi informācijas sabiedrības stiprināšanu. Tāpēc nepieciešams vienlaicīgi attīstīt gan e-pakalpojumus, gan arī nodrošināt, lai iedzīvotāju e-prasmes ļautu pilnvērtīgi izmantot piedāvājumu. Esmu gandarīts, ka par to gan Eiropas Savienības, gan nacionālā līmenī mums ir vienota izpratne. Tālāka digitālās jomas attīstība sekmēs straujāku ES valstu attīstību un konkurētspēju. Nozīmīgu atbalstu šajā procesā mums sniedz nozares partneri, īstenojot dažādus informācijas sabiedrību atbalstošus pasākumus.

 

Latvijā konferences koordinatori ir LIKTA sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu. Konferences partneris ir EK. Galvenie atbalstītāji – “CISCO”, “Microsoft”, tehnoloģiskais partneris “Latvijas Mobilais Telefons”, bet galvenie organizatori ir Eiropas skolu sadarbības tīkls (European Schoolnet) un “Digital Europe”.

 

Konference un izstāde tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). Plašāku informāciju var aplūkot konferences mājaslapā - http://eskillsforjobs.lv/