RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Ekonomiskās aprises

Eksperte: Līzinga pieprasījums desmitkārt pārsniedz izsniegto aizdevumu apjomu

Eksperte: Līzinga pieprasījums desmitkārt pārsniedz izsniegto aizdevumu apjomu
KRUSTTEVS.COM · 20.03.2017. 09:59

SIA “NORD līzings” valdes locekle Inita Stūrniece

 

Par pieprasījumu pēc līzinga iespējām sūdzēties nevar, un pašreizējā situācija šajā kreditēšanas jomā ir stabila. Lai arī līzings konkurē ar patēriņa kredītiem, SIA “NORD līzings” dati rāda, ka līzinga pieprasījums ir 10 reizes lielāks nekā izsniegtie aizdevumi.

 

Līzinga pakalpojuma izmantotāju netrūkst

2016. gads apliecina, ka līzinga jomā notiek stabila attīstība – par to var spriest arī pēc aizvadītā gada rezultātiem uzņēmumā SIA “NORD līzings”. Uzņēmums ir salīdzinoši jauns spēlētājs, kas līzinga tirgū -ienāca pirms 2,5 gadiem. Primārais, ar ko jaunam uzņēmumam nācies saskarties, protams, ir konkurence, taču jau pāris aizvadīto gadu laikā rasts savs klientu loks - kā mazi, tā vidēji uzņēmumi, kas līzinga iespējas izmanto, galvenokārt, auto, kas nepieciešams uzņēmējdarbības attīstībai, iegādei. Bieži auto līzingā iegādājas arī privātpersonas.

 

Nevilcinās ar kredītu atmaksu

Jau minēju, ka līzings ir populārs pakalpojums klientu vidū, taču pozitīvi vērtējamas arī kredītu atmaksas tendences. SIA “NORD līzings” neatmaksātie kredīti nepārsniedz 1,5% no kopējā kredītu apjoma. Izvērtējot klientu paradumus, jāsecina, ka neapdomīgāk kredīti tika ņemti 10 gadus atpakaļ, jo tolaik finansējums bija brīvāk pieejams. Visi atceramies krīzes gadus, kad reti kuram cilvēkam nebija noformēts aizdevums, kas nereti pārauga grūti atdodamā parādā. Mūsdienās finansējums nav tik brīvi pieejams, jo kredīta ņemšanas brīdī tiek vērtēta katra klienta maksātspēja. Papildu prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos, NORD līzings ir izstrādājis savu klienta maksātspējas izvērtēšanas modeli – šai priekšizpētei ir būtiska nozīme. Klienta maksātspējas izvērtēšana ir prognozējama, taču uzticamību gan var pārbaudīt tikai pēc sadarbības uzsākšanas.

 

Pašreizējā pieredze kreditēšanas nozarē rāda gan to, ka atmaksas disciplīna uzlabojas, gan to, ka patērētāji kļuvuši zinošāki un atbildīgāki pret kredītu ņemšanu, jau iepriekš apdomājot, vai spēs šo aizņēmumu atmaksāt. Šeit jāatzīmē arī novērojums, ka ir daļa klientu, kuri, izsverot savu finansiālo situāciju, piemēram, izlemj par labu lētākam, bet tehniski līdzvērtīgam auto modelim, salīdzinot ar to, ko vēlējās iegādāties sākotnēji.  Vienlaikus ir arī klienti, kas mašīnas iegādei pamatā tērē iekrājumus, kredītā ņemot trūkstošo summu, kas nav pārāk liela - ir vērojama tendence veidot iekrājumus, lai varētu atļauties lielāku pirmo iemaksu un mazinātu kredītsaistības.

 

Praktiskais latvietis arī līzinga jomā

Līzingā parasti iegādājas dārgas preces, viena no populārākajām ir auto. Auto līzings ir mūsu specializācija. Vērtējot tendences preces izvēlē, jāsecina, ka primārais modeļa izvēles faktors nav zīmols vai dārdzība. Esam novērojuši, ka cilvēks, pirmkārt, ir praktisks un vairāk vai mazāk apdomā automašīnas iegādi, tās uzturēšanas un izmantošanas izmaksas. Tikmēr dārgāko automašīnu pircēji ir uzņēmumi, kas iegādājas tās uzņēmuma vadītājiem, vadošajiem darbiniekiem – šādā situācijā zīmolam un modelim ir nozīme. Taču, pēc pieredzes spriežot, klienti labprātāk iegādājas ekonomiskāku, bet jaunāku auto vai arī kādu labu un izturīgu, bet ne tik jaunu auto.