RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Retrospekcija

Traģiskā avārijā pēc auto sadursmes ar alni apdrošinātāji izmaksās 280 000 latu

Traģiskā avārijā pēc auto sadursmes ar alni apdrošinātāji izmaksās 280 000 latu
Foto: stopthinkingstartwriting.blogspot.com (fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
KRUSTTEVS.COM · 24.01.2013. 18:07

Apdrošināšanas sabiedrība ERGO Latvijā saņēmusi OCTA atlīdzību pieteikumu par ceļu satiksmes negadījumu Zviedrijā, kas aprēķināta vismaz 280 000 latu apmērā. Tā ERGO vēsturē pēdējo 15 gados kļūs par lielāko atlīdzību par OCTA negadījumu.


Ceļu satiksmes negadījums (CSNg) noticis pērn septembrī, automašīnai saduroties ar meža zvēru - alni. Daudzās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, šādus negadījumus OCTA polise neatlīdzina, bet tā kā šoreiz tas notika Zviedrijā, saskaņā ar tur esošajiem noteikumiem, ERGO būs jāatlīdzina negadījuma rezultātā radušies zaudējumi.


Negadījuma rezultātā gājis bojā 30 gadus jauns automašīnas īpašnieks, smagi cietis auto vadītājs un otra, 21 gadu jaunā, pasažiere. Šobrīd apdrošināšanas atlīdzības aprēķinā ņemti vērā iespējamie nesaņemtie ienākumi, cietušo ārstēšanās izdevumus un transportēšana no notikuma vietas ar helikopteru.


Cietusī FORD markas automašīna negadījumā ir pilnībā gājusi bojā. Automašīnas vecums bija 15 gadi un iepriekš ar šo automašīnu tās īpašnieks nav izraisījis nevienu CSNg. Auto īpašnieks pērnā gada augustā OCTA polisi iegādājies uz trijiem mēnešiem par nepilniem 6 latiem degvielas uzpildes stacijā.

 

Ivars Vismanis, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: „Liela daļa iedzīvotāju Latvijā aizvien uzskata, ka OCTA polise galvenokārt sniedz iespēju saņemt atlīdzību par ceļu satiksmes negadījumā radītajiem zaudējumiem transportlīdzeklim. Tomēr, notiekot negadījumam, OCTA nodrošina, ka tiks segta atlīdzība gan par materiālajiem, gan par nemateriālajiem zaudējumiem. Proti, atlīdzība personai tiek izmaksāta par tādiem nodarītajiem zaudējumiem, kā ārstēšanās slimnīcā vai rehabilitācijas iestādē, un visas ar to saistītās izmaksas, tostarp ceļa izdevumi uz un no iestādes. Tāpat tiek izmaksāta atlīdzība par negūtajiem ienākumiem ārstēšanās laikā, kā arī visu atlikušo dzīvi līdz pensijas vecumam, ja darbspējas zaudētas neatgriezeniski.


Savukārt atlīdzību par nemateriālajiem zaudējumiem iespējams saņemt saistībā ar fizisku traumu, sakropļojumu vai invaliditāti, kā arī tuvinieka zaudējumu vai viņa 1.grupas invaliditāti.


Tāpat ir jāņem vērā, ka transportlīdzeklim, kuram ir Latvijas OCTA polise, nodarot zaudējumus citā Eiropas valstī, tie tiek atlīdzināti ievērojot normatīvos aktus, kas darbojas konkrētajā valstī.”