RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

„Rīgas ūdens” iecere un plānotā peļņa vērtējami kā utopiski

„Rīgas ūdens” iecere un plānotā peļņa vērtējami kā utopiski
Foto: No riga24.lv.
· 08.06.2012. 00:57

Inese Lielpinka, Latvijas bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācijas pārstāve

 

Latvijas bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācija (LBDUA) kritiski vērtē pašvaldības SIA „Rīgas ūdens” ieceri dibināt meitas uzņēmumu, lai ražotu un tirgotu fasēto ūdeni.

 

Pirmkārt, šāda darbība ir pakļauta brīvā tirgus konkurencei un līdz ar to nekādā gadījumā nav savienojama ar „Rīgas ūdens” darbības pamata mērķi - ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu sabiedrībai. Otrkārt, publiski izskanējušās aplēses par plānotajām investīcijām, peļņu un plānoto eksporta apjomu nav pamatotas un ir pretrunā komercdarbībā valdošiem noteikumiem.

 

LBDUA pārstāve Inese Lielpinka norāda: „Pārtikas produktu, tostarp ūdens ražošana un izplatīšana ir kardināli atšķirīga nozare no „Rīgas ūdens” pašreiz realizētās saimnieciskās pamatdarbības. Nav pieļaujams, ka bizness, ieskaitot biznesa riskus, plānoto kredītu garantijas, tiek organizēts uz rīdzinieku rēķina. Līdz šim publiski prezentētajā projekta plānā būtiski iztrūkst caurspīdīgs kontroles mehānisms, kas ļautu uzskatāmi pārliecināties, ka fasētā ūdens biznesa izmaksas un zaudējumu risks netiek pārlikts uz komunālo pakalpojumu (ūdens) saņēmējiem.”

 

Viņa arī akcentē, ka, ņemot vērā nozares vadošo spēlētāju ilggadējo un plašo pieredzi un ūdens ražošanas industrijas darbības rādītājus, izskanējusī informācija par plānotajām investīcijām 100 000 latu apmērā, prognozējamo peļņu piecu miljonu latu apmērā un plānoto eksporta apjomu 90% apmērā uz Krieviju un Skandināviju vērtējama kā utopija. Netiek ņemts vērā, ka Latvijas ūdens ražotājiem, neskatoties uz spēcīgiem zīmoliem un ilgu darba pieredzi, nav izdevies iekarot ne Krievijas, ne Skandināvijas ūdens tirgu. Tāpat arī neviens ūdens ražotājs ar minimālām investīcijām (līdz pusmiljonam latu) līdz šim nav nopelnījis 5 miljonus latu.