RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Pirmais ceturksnis atzīstams; gada otrajā pusē perspektīvas krietni piezemētākas

Pirmais ceturksnis atzīstams; gada otrajā pusē perspektīvas krietni piezemētākas
Foto: LETA.
· 11.06.2012. 00:03

Dainis Gašpuitis, „SEB bankas” ekonomists

 

Jaunākie CSP dati liecina, ka šā gada pirmajā ceturksnī IKP gada laikā ir pieaudzis par 6,9%. Izaugsmi velkošās bija tirdzniecības, apstrādes rūpniecības un transporta un sakaru nozares. Ļoti strauju atgūšanos, galvenokārt pateicoties infrastruktūras projektiem, uzrāda būvniecības nozare. Aktivitātes pieaugums vērojams arī ar tūrismu saistītajās nozarēs. Tas izskaidro arī iekasēto nodokļu pieaugumu.

 

Latvijas ekonomikā vērojamā izaugsme uz valdošās nenoteiktības fona ir atzīstama. Tomēr tā pamatā ir arī vājais pērnā gada attiecīgā perioda rezultāts. Straujie eksporta pieauguma tempi atslābst, bet spēcīgāks kļuvis privātā patēriņa pieaugums, kas ļāvis uzturēt pozitīvās tendences. To lielā mērā nosaka investīciju pieaugums uzņēmējdarbībā, kas saglabās noteicošu lomu turpmākās aktivitātes nodrošināšanā. Izšķirošo lomu nespēlēs tik daudz finansējuma pieejamība, cik kvalitatīvu projektu esamība un valdošais noskaņojums uzņēmēju attīstības vērtējumos.

 

Salīdzinoši labs veikums vēl sagaidāms otrajā ceturksnī, bet gada otrajā pusē situācija ekonomikā kļūs krietni piezemētāka. Parādu krīze ieilgst, bet situāciju kardināli mainoši lēmumi pie apvāršņa nav manāmi. Tendences Vācijas eksportā liecina par potenciālajiem sarežģījumiem ekonomikā, kas var atturēt no lielākas iesaistīšanās krīzes risināšanā. Aktivitātes kritums vērojams arī Krievijā, kas ilgākā termiņā var atsaukties tūrismā, tranzītā, kā arī tirdzniecībā.

 

Strauji augušas bažas arī par citus pasaules reģionu lielo ekonomiku, piemēram ASV, Ķīna, Brazīlija, perspektīvām. Visdrīzāk, šīm valstīm nāksies ķerties pie jauniem izaugsmi veicinošiem pasākumiem. Tas uzturēs pietiekami augstu nenoteiktību un varētu daudz izteiktāk ietekmēt vietējo patēriņu, jo īpaši – augot diskusiju par potenciālo dalību eiro zonā intensitātei. Neskatoties uz šiem signāliem, Latvijas IKP šogad pieaugs, taču nozīmīgi pavērsieni bezdarba skaitļos un atalgojumā šogad izpaliks. Šā gada IKP pieauguma prognoze ir 3 – 3,2%.