RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

LTRK: grozījumi Publisko iepirkumu likumā palielinās administratīvo slogu

LTRK: grozījumi Publisko iepirkumu likumā palielinās administratīvo slogu
Foto: No colourbox.com.
· 13.06.2012. 00:06

LTRK diskusijās valdībā un Saeimā asi iebilst pret valdības ieceri uzlikt komersantiem pienākumu iesniegt izziņas komersantiem no Sodu reģistra, kas apliecina valdes locekļu vai citu paraksttiesīgo personu nesodāmību.

 

„Esam turpat, kur bijām pirms vairākiem gadiem - grozījumi Publisko iepirkumu likumā (PIL) uzņēmējiem atkal liek uzņemties „pastnieka” funkciju, lai nogādātu vienas valsts pārvaldes iestādes izsniegtas izziņas otrā,” norāda Renārs Krūgaļaužs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvis PIL darba grupā.

 

„Šādu grozījumu pieņemšana uzliktu komersantiem pienākumu maksāt par valsts pārvaldes neizpildīto mājasdarbu – datu bāžu savietošanu. Izziņas par nesodāmību ir maksas pakalpojums, un šādu izziņu pieprasīšana un iesniegšana citai publiskai personai ir pretrunā valdības solījumiem mazināt administratīvo slogu komersantiem,” piebilst R.Krūgaļaužs.

 

LTRK atgādina, ka esošā PIL redakcija neprasa uzņēmējiem iesniegt izziņas par nesodāmību, un arī turpmāk izziņas iesniegšanas prasību varētu aizstāt komersanta apliecinājums par nesodāmību. Tāpat LTRK jau iepriekš PIL, ES fondu apguves un citās diskusijās iebilda pret prasībām komersantiem nogādāt izziņas no vienas iestādes citā.

 

„Pirmkārt, šāda norma ir pretrunā ar Valsts iekārtas pārvaldes likumu, otrkārt - daudzās Eiropas Savienības valstīs likumdošanas iniciatīvas tiek skatītas caur „MVU testa” prizmu, t.i. vērtējot iespējamo administratīvo slogu un izmaksas mazajiem komersantiem. Šis ir vēl viens piemērs nepieciešamībai ieviest šādu „MVU testu” arī Latvijā”, situāciju komentē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.