RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Antons Cibuļskis: bijušais Ropažu mērs uzsācis politisko nomelnošanas kampaņu

Antons Cibuļskis: bijušais Ropažu mērs uzsācis politisko nomelnošanas kampaņu
Foto: Inga Koleča, ropazi.lv
KRUSTTEVS.COM · 12.09.2012. 10:47

Pēc pēdējā TV3 raidījuma „Nekā personīga” plašsaziņas līdzekļos parādījusies ļoti pretrunīga informācija par Ropažu novadā realizēto apkures modernizācijas projektu, radot maldīgu priekšstatu novada iedzīvotājiem gan par jauno apkures sistēmu pašvaldībā, gan par esošās (jaunās) domes darbu kopumā. Izplatītā informācija, ka Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētā projekta „Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem un atjaunojamiem resursiem Ropažu novadā” laikā iegādātie apkures katli paredzēti kurināšanai tikai ar akmeņoglēm, ir klaji meli, – tā ir bijušā novada domes priekšsēdētāja Ivara Gailīša un viņa sabiedrotā, domes izpilddirektora Jura Putniņa, kurš no 2011.gada augusta ir šī projekta vadītājs, inspirēta melnā PR akcija, cīnoties par varu.

 

Kā liecina Ropažu novada domes pasūtītā apkures katlu ekspertīze, ko 2012.gada 6.augustā veica sertificēts eksperts (SIA „Ekspertu pakalpojumi”), uzstādītie apkures katli var darboties ar visa veida cieto kurināmo – šķeldu, drupinātām mizām, kokskaidu granulām ar zāles piemaisījumu. Tātad, arī ar ekoloģisku kurināmo.

 

Tāpat, ir nepatiess apgalvojums, ka kopā ar apkures rēķiniem šoziem iedzīvotājiem var nākties maksāt arī par it kā neveiksmīgi nopirktajiem katliem. Šāda situācija nav iespējama, jo īstenotie struktūrfondu projekti, lai gan ar kavēšanos, bet ir realizēti atbilstoši projektā izvirzītajiem mērķiem. Līdz pat šim brīdim no projektu uzraugošās iestādes – Vides investīciju fonda – nav bijušas nekādas norādes, ka apkures sistēmā investētā nauda būtu jāatmaksā atpakaļ. Vienīgās finanšu korekcijas, kas varētu tikt piemērotas no fonda puses, ir saistītas tikai un vienīgi ar grūti izsekojamo un brīžiem neizprotamo līgumsaistību izpildi un finanšu plūsmu vai drīzāk neizpildi ar būvniekiem. Jāmin, ka šādi apsvērumi bija arī finanšu korekcijas piemērošanai citam I.Gailīša  pārraudzībā esošajam projektam – „Satiksmes drošības uzlabojumi Ropažu novada apdzīvotās vietās”, kurā par līgumsaistību savlaicīgi nepildi pašvaldība iedzīvojās neattiecināmajās izmaksās 10% apmērā no projekta summas.

 

Profesionālas un kompetentas saimniekošanas rezultātā katlu mājām Silakrogā un Ropažos, saskaņā ar noslēgto līgumu, vajadzēja darboties jau 2011./2012. gadā un iedzīvotājiem par apkuri būtu jāmaksā par 20 % mazāk, kas kopsummā katrā katlu mājā sniegtu ietaupījumu aptuveni Ls 40 000 apmērā. Diemžēl iepriekšējās vadības darba stils ir bijis vairāk orientēts uz projektu nepamatotu kavēšanu, nevis to realizēšanu, radot pašvaldībai ne tikai krietnus finansiālus zaudējumus, kas vēl tiek aprēķināti, bet arī samazinot novada kopējo izaugsmes tempu un liekot apšaubīt atbildīgajām valsts institūcijām pašvaldības spēju uzņemties ES fondu projektu sekmīgu realizēšanu nākotnē.

 

Nav izprotama arī I.Gailīša rīcība ne tikai pieņemot katlus ekspluatācijā 28.04.2012. gadā, bet arī novirzot vēl līdzekļus papildu darbu veikšanai. Tā piemēram, Ivars Gailītis vienpersoniski bez domes akcepta 28.05.2012. (šajā dienā viņš ārkārtas sēdē zaudēja priekšsēdētāja pilnvaras) ar būvuzņēmēju parakstīja līgumu par Ls 9 122,00, lai gan saskaņā ar spēkā esošo Ropažu novada pašvaldības nolikumu darījumiem virs Ls 5 000,00 ir nepieciešams domes apstiprinājums. Lieki piebilst, ka šāds domes lēmums nebija. Acīmredzot, apzinoties, ka šis fakts var nākt gaismā, I. Gailītis, cenšoties no sevis novērst uzmanību, izspēlēja melnā PR kārti – izplatot nepatiesu informāciju gan par projektu, gan domes patreizējo priekšsēdētāju.

 

Uzslavēšanas vērta ir katlu kūrētāju uzdrīkstēšanās vainot it kā nepareizo katlu piegādē cilvēku, kuram ar līguma izpildi nav bijusi nekāda saistība. Jāmin, ka katlu iepirkumā un ar būvniekiem noslēgtajā līgumā izvirzītās prasības bija atbilstošas KPFI projekta nosacījumiem, kā arī tās akceptēja Vides investīciju fonds, veicot iepirkuma pārbaudi un pārskaitot avansa maksājumu.

 

Ievērojot minēto, nav pamata runāt par kādiem ES naudas izkrāpšanas mēģinājumiem apkures projekta ietvaros manas iepriekšējās domes vadīšanas laikā (to apstiprina arī saņemtais atzinums no KNAB), bet gan par bijušās domes vadības darbību. Šajā sakarā tiks izveidota īpaša izmeklēšanas komisija, kas noskaidros visus apstākļus par I. Gailīša un J. Putniņa rīcību un tās radītajām sekām, (ne) pildot amata pienākumus un nepieciešamības gadījumā vērsīsies atbildīgajās iestādēs pašvaldības interešu aizstāvībai.

 

Ropažu novada domes vārdā varu nomierināt iedzīvotājus, ka apkures sezona tiks uzsākta paredzētajā laikā, apkures tarifi apkures modernizācijas projekta rezultātā nepieaugs, turklāt nekādas papildus izmaksas saistībā ar projektu iedzīvotājiem nebūs jāsedz. Visa saceltā jezga ir tikai un vienīgi politisko oponentu nomelnošanas kampaņa, tādā veidā mēģinot bruģēt ceļu uz nākamvasar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

 

Antons Cibuļskis, Ropažu novada domes priekšsēdētājs