RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Ēriks Škapars: Solījums pabeigt „Zaļo veloceliņu” ir aizmirsts

Ēriks Škapars: Solījums pabeigt „Zaļo veloceliņu” ir aizmirsts
Foto: Kaspars Ūdris
KRUSTTEVS.COM · 18.12.2012. 11:18

Pavasarī Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks apsolīja nodrošināt “Zaļā veloceliņa” Bieriņos pabeigšanu. Šodien tiks pieņemts nākamā gada Rīgas budžets, taču nauda tam atkal nav paredzēta. Pēc maniem aprēķiniem, neizbūvētā, aptuveni 800 metrus garā posma starp Kantora un Dauguļu ielām pabeigšanai, būtu nepieciešami 36 000 latu.

 

Es uzskatu, ka viens no galvenajiem Rīgas domes uzdevumiem ir rīdzinieku veselīga dzīves veida nodrošināšana un atpūtas zonu attīstīšana. To lieliski varētu nodrošināt pabeidzot Mārupītes “Zaļo veloceliņu”. Tas sākas pie Vanšu tilta, gar Āgenskalna līci ved uz Arkādijas parku un tālāk gar Māras dīķi līdz Bieriņiem, pārsvarā šķērsojot zaļo zonu  un parkus, kā arī aizvijas gar Mārupītes krastu. Savulaik tā izveides ideja radās, lai Rīgas iedzīvotājiem un tūristiem būtu iespēja aktīvi pavadīt brīvo laiku, izbaudot Rīgas parkus un Mārupītes dabas ainavu, kā arī sniegtu drošas pārvietošanās iespējas ikdienas velobraucējiem. Jāpiebilst, ka Mārupītes ieleja ir viena no skaistākajām vietām Pārdaugavā gandrīz sešu kilometru garumā, veidojot šauru zaļu koridoru pilsētvidē. Tā ir atzīta par vienu no Rīgas bioloģiski un kultūrvēsturiski vērtīgākajām daļām.

 

Taču veloceliņu šobrīd nav iespējams pilnvērtīgi izmantot – neizbūvēts ir palicis aptuveni 800 metru garš posms starp Kantora un Dauguļu ielām. Braukšana pa to sagādā grūtības pat profesionāliem velobraucējiem, nemaz nerunājot par ģimenēm ar bērniem, kuras to iecienījušas kā veselīgas atpūtas zonu.

 

Es personīgi vairākkārtīgi esmu Rīgas domē iesniedzis priekšlikumus pabeigt veloceliņa izbūvi. Taču tie vienmēr ir noraidīti. Līdz ar to ir absurdi, ka pozīcijas deputāti šobrīd lielās ar jaunu veloceliņu iecerēm, kamēr iesāktie darbi palikuši nepabeigti. Manuprāt, kārtīgs saimnieks vispirms pabeidz vienu darbu un tad ķeras pie nākamā.

 

Otrdien, 18.decembrī Rīgas domē tiks lemts par Rīgas 2013. gada budžetu. Arī šoreiz esmu sagatavojis priekšlikumu piešķirt nepieciešamos 36 000 latu veloceliņa pabeigšanai.

 

Paldies veloaktīvistiem, kuri novērtēja manus priekšlikumus pavasarī rīkoja atbalsta pasākumu, tādējādi pievēršot pozīcijas deputātu uzmanību un ļaujot medijiem dokumentēt Andra Amerika un Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko solīto.

 

Tāpēc šoreiz gribu jautāt – kungi, vai solījumu pildīsiet?

 

Ēriks Škapars, Rīgas domes deputāts