RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Latvijas apdrošināšanas tirgum vislielākais izaugsmes potenciāls Baltijā

Latvijas apdrošināšanas tirgum  vislielākais izaugsmes potenciāls Baltijā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 16.04.2013. 10:40

Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) ekspertu apkopotā nozares informācija, 2012.gadā latvieši neplānotu zaudējumu risku pēc dažāda veida nelaimēm uzņēmušies biežāk nekā igauņi un lietuvieši. To apstiprina pērn parakstīto apdrošināšanas prēmiju attiecība pret IKP. Kā norāda BALTA valdes loceklis Kristians Pudans, mūsu valstī šis rādītājs stagnē jau otro gadu un pērn sasniedza vien 0,99%, kas ir zemākais rezultāts Baltijā, vienlaikus apliecinot arī augsto Latvijas tirgus izaugsmes potenciālu.

 

„2012.gadā Latvijā parakstīto prēmiju attiecība pret IKP, aplūkojot Baltijas reģiona rezultātus, sasniegusi viszemāko atzīmi no visām Baltijas valstīm. Lietuvā šis līmenis bijis 1,08% apjomā, savukārt augstākais rādītājs fiksēts Igaunijā, kur tas sasniedzis 1,36% atzīmi. Latvijā šie rādītāji stagnē jau pēdējos divus gadus un nepārsniedz 1%, tāpēc vēl aizvien atgādinām sabiedrībai un uzņēmumiem par riskiem, kurus iespējams uzticēt apdrošinātājiem, lai pasargātu sevi no nevēlamiem izdevumiem vai nodrošinātu biznesa nepārtrauktību. Tas ir lielākais izaicinājums - paaugstināt sabiedrības un biznesa izpratni par apdrošināšanu kā rīku savas finansiālās stabilitātes nodrošināšanai,” norāda BALTA valdes loceklis Kristians Pudans.


Neskatoties uz to, ka Latvijā ekonomiskais saspringums mazinās un arvien vairāk cilvēku apdrošinās brīvprātīgi, salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā vēl joprojām apdrošināšanu iegādājas retāk. Ja, pēc pēdējiem datiem, 2011.gadā uz vienu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju Latvijā apdrošināšanai atvēlēti 124 Ls, tad Lietuvā šis rādītājs sasniedza 147 Ls, bet Igaunijā - 225 Ls. Savukārt, pēc 2012.gadā veiktā BALTA un „Data Serviss” pētījuma, vidējais polišu skaits vienā mājsaimniecībā Latvijā ir 2,2 polises. Ja neņem vērā OCTA apdrošināšanu, šis rādītājs samazinās līdz 1,4 apdrošināšanas pakalpojumiem uz vienu mājsaimniecību.