RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas Kauņas lidostu

Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas Kauņas lidostu
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 19.04.2013. 09:38

Kauņas (Lietuva) starptautiskajā lidostā krasi pieaugusi aviopasažieru plūsma no Latvijas. Pēdējā laikā pasažieru skaits pieaudzis par 44%.

 

„Kaimiņvalsts iedzīvotājus piesaista aviokompānijas Ryanair izdevīgie lidojumi, par kuriem jāmaksā desmiti, nevis simti eiro. Patīkami, ka mūsu klienti rekomendē saviem draugiem atvaļinājumā doties caur Kauņas lidostu. Pateicoties tam, pasažieru skaits aug arī bez reklāmas,” saka Kauņas starptautiskās lidostas (KSL) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Jurate Baltrušaitīte. Pēc viņas teiktā, īpaši tas jūtams vasaras sezonas sākumā, kad daudzi cilvēki dodas atvaļinājumā vai velta laiku ceļošanai.

 

Šogad no Kauņas starptautiskās lidostas iespējams doties uz daudziem Eiropas populārākajiem kūrortiem: Grieķijas salām Rodu un Kosu; Kipru, Itālijas salām Sardīniju un Sicīliju; uz Maltu, Maljorku, Alikanti. „Aviobiļešu cena uz šiem galamērķiem ir no 70 eiro. Ja biļetes iegādājas savlaicīgi aviokompānijas ryanair.com mājaslapā, atpūtas ceļojumā iespējams doties par neticami zemām cenām. Mums ir daudz rīta reisu, kas ļauj pasažierim jau pusdienas laikā nokļūt galamērķī. Ir arī tā dēvētie „brīvdienu reisi”: izlidošana ir piektdien, bet atpakaļreiss – svētdienas vakarā vai pirmdienas rītā. Tas ir ļoti ērti tiem, kuriem vasarā nav atvaļinājuma – šādā veidā ikkatram ir iespēja kārtīgi atpūsties un nomainīt vidi kaut vai uz brīvdienu laiku. Mēs darām visu, lai mūsu klienti justos ērti, droši un lai ceļojums būtu pa kabatai katram,” teic J. Baltrušaitīte.

 

Šobrīd Kauņas starptautiskā lidosta piedāvā tiešos reisus uz 20 galamērķiem, un tie ir: Bristole, Dublina, Londona (Getvikas, Stanstedas, Lūtonas lidostas), Birmingema, Edinburga, Frankfurte (Hānas lidosta), Rīga, Stokholma, Tampere, Oslo, Sardīnija (Kaljari), Sicīlija (Trapani), Kipra (Patosa), Malta, Palma de Maljorka, Alikante, Kosa un Roda. Pārlidojumus nodrošina divas aviokompānijas – Ryanair un airBaltic.

 

Kauņas starptautiskā lidosta šobrīd ir otrajā vietā pasažieru pārvadājumu ziņā. Jo īpaši KSL attīstību sekmēja divi nozīmīgi pavērsieni – 2008. gadā tika uzcelts liels pasažieru termināls, kas ļauj apkalpot 800 000 klientus gadā, savukārt 2010. gada maija sākumā lidostā tika atklāta pirmā aviokompānijas Ryanair bāzē Austrumeiropā un Centrāleiropā. Kā zināms, aviokompānija Ryanair pozicionē sevi kā „lēto lidojumu kompāniju”; pateicoties demokrātiskajām cenām, aviolidojumi kļuva pieejami lielam daudzumam cilvēku, tostarp arī tiem, kuru ienākumi ir pieticīgi. Tas uzreiz atspoguļojās krasā KSL pasažieru skaita pieaugumā, kas palielinājās par 77%. Tajā pašā 2010. gadā KSL tika atzīta par lidostu ar visstraujāko attīstību Baltijas reģionā.

 

Tomēr Kauņas starptautiskā lidosta kļuvusi populāra gan Lietuvā, gan tuvējās ārvalstīs, pateicoties ne tikai aviokompānijas Ryanair demokrātiskajām cenām; ir vēl vesela virkne faktoru, kas veicinājuši pasažieru pieplūdumu. Viens no tiem – ģeogrāfiskais novietojums un ļoti ērtā nokļūšana gan ar autotransportu, gan vilcienu. Autobusu maršruti savieno Kauņu ar 14 citām Lietuvas pilsētām. Ērti un salīdzinoši ātri līdz Kauņai var tikt arī no kaimiņvalstīm: no Latvijas ceļā paiet vidēji 3,5 stundas.