RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

RE-EMIGRĀCIJA: Latvieti, vai brauksi mājās? Mēs palīdzēsim!

RE-EMIGRĀCIJA: Latvieti, vai brauksi mājās? Mēs palīdzēsim!
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 07.05.2013. 11:17

Izjukušas ģimenes un pamestas lauku mājas, tukši skolas soli un ārzemēs dzīvojošie bērni, kurus Latvijā palikušajiem vecākiem sanāk satikt labi ja reizi gadā – skarbā realitāte pie kā novedusi iedzīvotāju masveida aizbraukšana. Bet vai mēs to varam mainīt?

 

„Aizbrauca peļņā “uz gadiņu”, bet mājās tā arī neatgriezās – iekārtojās un palika tur, – tas ir reāls stāsts, ar kuru saskārusies ne viena vien latviešu ģimene. Iemeslu mūsu tautiešu emigrācijai ir desmitiem, taču rezultāts tikai viens – pēdējo 10 gadu laikā uz dzīvi ārzemēs pārcēlušies jau vairāk kā 10% Latvijas valsts iedzīvotāju jeb vairāk kā 200 000 cilvēku. Diemžēl valstij nav plāna kā šos cilvēkus motivēt braukt atpakaļ, tāpēc uzskatu, ka pirmais solis Latvijas iedzīvotāju re-emigrācijā būtu jāsper uzņēmējiem,” saka būvuzņēmējs Valdis Kalnozols.

 

Šajā sakarā būvfirma „Kalnozols un partneri” organizē aizbraukušo tautiešu aptauju, ar mērķi noskaidrot, vai Latviju pametušie iedzīvotāji būtu gatavi atgriezties dzimtenē pie nosacījuma, ja viņiem un viņu ģimenes locekļiem tiktu apmaksāti pārcelšanās izdevumi, vienlaicīgi nodrošinot garantētu darba vietu uzņēmumā atbilstošajā specialitātē. Aptaujas anketu iespējams aizpildīt ŠEIT.

 

Uzņēmums „Kalnozols un partneri” ir gatavs pats gādāt par vismaz triju Latvijas iedzīvotāju ģimeņu atgriešanos dzimtenē. Būvfirma ne tikai nopirks cilvēkiem aviobiļetes mājupceļam, bet arī piedāvās pavisam konkrētas darbavietas.

 

„Valdībā daudz tiek runāts par to, kā izbraukušos tautiešus atgriezt Latvijā, taču tieši valsts nesaimnieciskas darbības rezultātā iedzīvotāji tika izdzīti svešumā. Tāpat ministri nav nākuši klajā ar efektīvu rīcības plānu – joprojām netiek formulētas precīzas atbildes sabiedrībai uz acīmredzamiem jautājumiem: kur mājup braucēji strādās, kur dzīvos? Kamēr šo atbilžu nav, solījumiem būs tukša skaņa. Tieši tādēļ es, kā būvuzņēmējs un savas zemes nemainīgs patriots, esmu licis pamatus idejai un piedāvāju reālu iespēju mūsu tautiešiem atgriezties mājās.”

 

Līdz ar aptaujas rezultātu publiskošanu, SIA „Kalnozols un partneri” nāks klajā ar konkrētu paziņojumu – cik ģimenēm tiks piedāvāta iespēja atgriezties Latvijā, nodrošinot gan pārcelšanās izdevumus, gan darbu būvuzņēmumā.

 

„Ceru, ka mūsu akcija dos pozitīvu impulsu arī citiem uzņēmējiem iesaistīties tautiešu re-emigrācijā – un tad varbūt arī valsts iestādes steigtu no runām pāriet pie taustāmiem darbiem,” izteicās būvfirmas SIA „Kalnozols un partneri” padomes loceklis Valdis Kalnozols.