RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Publiskos pasākumos aicina īpaši padomāt par personīgo un mantu drošību

Publiskos pasākumos aicina īpaši padomāt par personīgo un mantu drošību
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 09.07.2013. 13:57

Apmeklējot publiskus pasākumus, kas pulcē lielas cilvēku masas, drošības eksperti aicinajau iepriekš padomāt par personīgās un mantu drošības jautājumiem, jo šādus notikumus iecienījuši arī negodprātīgi cilvēki.

 

“Visbiežāk apmeklētāji nepatīkamās situācijās nonāk neuzmanības vai nezināšanas dēļ, tāpēc aicinām laikus iepazīties ar pasākuma norises vietas iekšējās kārtības noteikumiem, kā arī ievērot drošības pamatprincipus,” stāsta drošības kompānijas GRIFS AG Korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs.

 

Aizliegumi un ierobežojumi, kas attiecas uz priekšmetiem, ko var vai nevar ienest pasākuma vietā, visbiežāk ir norādīti uz ieejas biļetēm. Savukārt par praktiskiem jautājumiem - organizētiem autobusiem uz pasākuma norises vietu, auto novietošanu, telts vietām utml. - ir iespējams noskaidrot pasākumu organizatoru interneta vietnēs vai zvanot uz norādītajiem uzziņu telefona numuriem.

 

Uģis Začs norāda, ka uz pasākumu, ieteicams, ņemt līdzi tikai pašu nepieciešamāko, lai būtu mazāk, par ko uztraukties: “Labāk izvēlēties mazas somiņas, kuras visu laiku ir redzeslokā vai vēl labāk - ir iespējams uzlikt plecā un turēt sev blakus”. Drošības eksperts atgādina, ka no drošības viedokļa naudu un kartes ieteicams turēt atsevišķi, jo apzagšanas gadījumā zaudējumi nebūs tik lieli. “Ar dārgām rotaslietām labāk izdaiļoties, dodoties uz operu vai kādu citu pasākumu, jo zagļi ļoti labi spēj izmantot pūļa aizsegu un potenciālā upura bezrūpīgo noskaņojumu,” piebilst U.Začs.

 

“Problēmsituācijās, piemēram - pazudis bērns vai radušās bailes par savu drošību, ieteicams pēc palīdzības vērsties tieši pie apsardzes darbiniekiem, jo viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību,” informē U.Začs. Savukārt cilvēkus ar nopietnām veselības problēmām eksperti aicina apmeklēt kopā ar pavadoni, kas nepieciešamības gadījumā spētu nekavējoties reaģēt.

 

Pirms pasākuma ieteicams izplānot mājup nokļūšanu, piemēram, apzinot sabiedriskā transporta kustības grafiku, atliekot naudu taksometram vai jau laicīgi vienojoties, kurš no draugiem būs autovadītājs atpakaļceļā. Ja pasākuma norises vieta atrodas tuvu mājām un ir nodoms kājām pamest pasākumu, izvērtējot apstākļus - diennakts laiku un pašsajūtu, jāsaprot, vai ceļu prātīgi mērot vienatnē. Tas īpaši būtiski, ja lietots alkohols, jo lielākā daļa ļaundaru uzbrūk ārpus pasākuma teritorijas cilvēkiem alkohola reibumā vai arī tiem, kuri laupītājam šķiet vājāki par viņu pašu.

 

Drošības eksperts īpaši uzsver, ka ceļošana ar autostopiem būtu jāuztver kā pēdējais iespējamais variants, jo tomēr svešam cilvēkam tiek uzticēta dzīvība. “Ja tomēr nav citas izvēles, kā vien izmantot autostopus, tad to vajadzētu darīt kopā ar vēl kādu draugu un labāk sēsties tikai tajās mašīnās, kur līdz ar autovadītāju pasažieri ir arī bērni,” skaidro U.Začs. “Drošības apsvērumu dēļ pirms kāpšanas auto ieteicams piezvanīt kādam no ģimenes locekļiem vai draugiem un nosaukt braucamā numuru, krāsu un, ja iespējams, arī modeļa nosaukumu, tādējādi autovadītājam liekot saprast - šī informācija ir piefiksēta,” iesaka eksperts. “Lai izvairītos no iespējamas uzmākšanās, ieteicams sēsties automašīnas aizmugurē,” noslēdz GRIFS AG speciālists.

 

Drošības kompānija GRIFS AG dibināta 2002.gadā, un pēc apgrozījuma šobrīd ir otrs lielākais šīs nozares uzņēmums Latvijā. GRIFS AG ir vienīgais Latvijas kapitāla apsardzes uzņēmums, kas darbojas visās trijās Baltijas valstīs, ar 1600 darbiniekiem un ar vairāk nekā 10000 fiziskās un tehniskās apsardzes objektiem. Apsardzes kompānija GRIFS AG jau kopš tās izveidošanas ir mērķtiecīgi ieņēmusi un nostiprinājusi līdera pozīcijas tirdzniecības vietu apsardzē.