RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Aptauja: 71% jauniešu pozitīvi vērtē radošo darbnīcu nozīmi profesijas izvēlē

Aptauja: 71% jauniešu pozitīvi vērtē radošo darbnīcu nozīmi profesijas izvēlē
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 11.03.2014. 10:53

71% skolēnu ir pārliecināti, ka aktīva iesaistīšanās radošajās darbnīcās var sekmēt veiksmīgāku karjeras izvēli nākotnē, liecina Starptautiskās komerciālās profesionālās vidusskolas veiktais pētījums.

 

Nav noslēpums, ka ārpusstundu aktivitātes skolēniem nāk tikai par labu. Gan sports, gan dažādas nodarbības ne vien sekmē plašāka redzeslauka un jaunu iemaņu apgūšanu, bet arī veicina vispārējo jaunieša attīstību. Radošās darbnīcas ir lielisks veids kā gan pieaugušie, gan bērni brīvajā laikā var apgūt jaunas prasmes un teorētiskās zināšanas pārvērst praktiskā pieredzē. Šo darbnīcu klāsts aptver visdažādākās nozares – sākot ar tekstilmateriālu apstrādi, gleznošanu, zīmēšanu un līmēšanu, kā arī dažādu ierīču radīšanu un datorprasmju apgūšanu utt. Šajā sakarā Starptautiskā komerciālā profesionālā vidusskola (SKPV) rīkoja aptauju ar mērķi noskaidrot, kā paši skolēni vērtē radošo darbnīcu nozīmi viņu attīstībā.

 

Vaicāti, vai kādreiz ir piedalījušies kādā radošajā darbnīcā, 66% atbildēja apstiprinoši, bet 34% - negatīvi. Visiecienītākās skolēnu vidū izrādījušās tieši darbnīcas, kurās iespējams apgūt gleznošanas, zīmēšanas un dažāda veida tehniskās prasmes. Tāpat 75% atzina, ka labprāt tās apmeklētu atkārtoti.

 

"Radošās darbnīcas ir lielisks veids kā skolēniem lietderīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī pilnveidot savas praktiskās zināšanas visdažādākajās jomās. Turklāt šādi iespējams laikus ievirzīt savas prasmes konkrētā virzienā, sekmējot un veicinot veiksmīgas profesijas izvēli nākotnē", stāsta Jeļena Lapiņa, SKPV direktore.

 

Atbildot uz jautājumu, "Vai radošo darbnīcu apmeklēšana var netieši palīdzēt izvēlēties arī atbilstošāko nākotnes profesiju?", 71% respondentu atbildēja apstiprinoši, bet 29% šādu iespēju apšaubīja. Attiecībā uz radošo darbnīcu ietekmi uz skolēnu izaugsmes iespējām un attīstību, 32% skolēnu izteica viedokli, ka tās attīsta radošo domāšanu, 29% - pauda uzskatu, ka šādā veidā tiek gūta interesanta un vērtīga pieredze, 22% konkrētu ieguvumu neminēja, bet 17% atbildēja negatīvi, noliedzot jebkādu ieguvumu iespējamību.

Taujāti, vai skolēni ir informēti par iespējām apmeklēt radošās darbnīcas savā pilsētā/ ciemā, 43% jauniešu atbildēja apstiprinoši, bet 57% - noliedzoši. Tāpat skolēni atzina, ka viņu draugu lokā radošo darbnīcu apmeklēšanu ir iecienījuši 41% skolēnu. Vairāk kā 2/3 jeb 73% jauniešu arī minēja, ka katrai skolai būtu jāpiedāvā iespēja apmeklēt radošās darbnīcas un jāmotivē jauniešus tajās piedalīties.

 

Aptauju interneta vidē organizēja Starptautiskā komerciālā profesionālā vidusskola laika posmā no 17. - 26. februārim. Aptaujā piedalījās 271 respondents no visas Latvijas.