RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Programmizstrādes līderi izglīto skolēnus par IKT profesiju

Programmizstrādes līderi izglīto skolēnus par IKT profesiju
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 15.04.2014. 13:29

Informatīvās kampaņas “E-skills for Jobs” (E-prasmes darbam) ietvaros “Starptautiskajā komerciālajā profesionālajā vidusskolā” (SKPV) norisinājās vieslekcija “Iepazīsti IKT profesiju”, kuras laikā vieni no vadošajiem Latvijas programmizstrādes uzņēmumiem iepazīstināja skolēnus ar IKT nozares darba specifiku.

 

Vieslekcijā “Iepazīsti IKT profesiju” piedalījās un ar skolēniem pieredzē dalījās trīs IKT nozares uzņēmumi – A/S “Exigen Services Latvia”, A/S “RIX Technologies” un SIA “ZZ dats”, kuru pārstāvji iepazīstināja topošos IKT un citu jomu speciālistus ar plašajām darba iespējām nozarē, īpaši izceļot lielo izglītības nozīmi tieši IKT jomā savas konkurētspējas attīstīšanā un pilnveidošanā.

 

“Tā kā SKPV galvenais mērķis ir sagatavot zinošus un spējīgus sava amata pratējus, mēs esam gandarīti, ka nozares uzņēmumi ne tikai dalās ar savām zināšanām, bet arī motivē jauniešus mācīties un piedāvā prakses vietas paralēli mācībām. Šādas lekcijas skolēniem jau savlaicīgi dod iespēju iepazīt IKT nozares reālo darba vidi un ar to saistītos profesijas aspektus,” stāsta SKPV direktore Jeļena Lapiņa.

 

A/S “Exigen Services Latvia” valdes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Smilts: “Informāciju tehnoloģiju nozare ir lielais izaicinājums ikvienam ar algoritmisko domāšanu apveltītam jaunietim. Nozare piedāvā iespējas strādāt interesantos un izaicinošos informācijas sistēmu izstrādes projektos mūsu klientiem visā plašajā pasaulē, turpinot dzīvot Latvijā un saņemot ģimenes nodrošināšanai adekvātu atalgojumu. Informācijas tehnoloģiju studijas tiek uzskatītas par vienām no smagākajām visu iespējamo studiju virzienu klāstā, taču iespēja strādāt IT nozarē ir tā vērta, lai ieguldītu nopietnu darbu sevis kā speciālista sagatavošanā. Mēs apzināmies, ka ir ļoti svarīgi savlaicīgi informēt skolu jauniešus, lai IT studentu pulkam piesaistītu spējīgus un nozarei piemērotus jauniešus.”

 

Cenšoties sekmēt jauno censoņu piepulcēšanos IT nozarei, A/S „Exigen Services Latvia” jau studiju laikā katru gadu uz vairākiem mēnešiem uzņem praksē apmēram 30 studentus, tādējādi dodot iespēju studentiem jau studiju laikā iepazīt darbu izvēlētajā nozarē. Tāpat uzņēmums katru gadu maksā stipendiju vienam studentam piecās Latvijas augstskolās. „Interesanti, ka informācijas sistēmu izstrāde ir komandas darbs, kurā piedalās dažādu specializāciju darbinieki – sistēmu arhitekti, programmētāji, biznesa un sistēmu analītiķi, projektu vadītāji, testētāji, datu bāzu speciālisti, programmatūras versiju būvētāji, u.c. Gaidām papildinājumu IT nozares speciālistu saimei,” piebilst Uldis Smilts.

 

„Uzrunājot topošos IKT profesionāļus, vēlamies jauniešiem parādīt, cik plašs un daudzšķautņains ir IKT profesiju kāsts. Karjeru IKT uzņēmumos veido ne tikai programmētāji, testētāji, sistēmu arhitekti un analītiķi, bet arī biznesa analītiķi, projektu vadītāji, dokumentētāji, grafiskie dizaineri un lietotāju atbalsta speciālisti. Turklāt IKT profesiju pārstāvji ir pieprasīti speciālisti arī citu nozaru uzņēmumos, līdz ar to darba iespējas ir plašas, un darbs noteikti nebūs vienmuļš un garlaicīgs. Tiekoties ar jauniešiem vienmēr uzsveram, ka darbs IKT profesijās nozīmē arī to, ka mācīšanās nekad nebeidzas, un jaunas iemaņas ir jāapgūst katru dienu. Tehnoloģijas attīstās strauji, un speciālistiem tādā pašā tempā ir jāpilnveidojas un jāpapildina savas zināšanas, jo no kompetenču attīstībā ieguldītā darba ir atkarīgs tas, cik inovatīvs, ilgtspējīgs un konkurētspējīgs būs radītais risinājums,” uzsver A/S „RIX Technologies” mārketinga vadītāja Vineta Sprugaine.

 

SIA “ZZ dats” informācijas tehnoloģiju speciālisti ir un būs vajadzīgi, tostarp programmētāji, testētāji, sistēmu analītiķi, sistēmu administratori, projektu vadītāji, dokumentētāji u.c. „ZZ Dats” strādā vairāk kā 10 studenti, kas darbu apvieno ar mācībām. Mārketinga speciāliste Vita Jekimova klāsta, ka uzņēmumā strādājošajiem gan dienas nodaļas, gan vakara nodaļas studentiem ir iespēja saskaņot individuālu darba grafiku, lai neciestu mācības, jo uzņēmumu interesē kvalificēti un izglītoti speciālisti.

 

Tāpat, Vita Jekimova uzsver, ka lielākoties viss ir atkarīgs no studenta paša un tā, vai students patiesi vēlas apgūt ko jaunu. "Galvenais ir iniciatīva. Ja jaunais speciālists parāda ieinteresētību un centību, uzņēmums noteikti izstrādās pievilcīgu karjeras izaugsmes piedāvājumu.”

 

Par SKPV

 

SKPV ir privātā profesionālās vidējās izglītības mācību iestāde, kas 4 gadu laikā piedāvā skolēniem paralēli vidusskolas mācību vielai apgūt arī kādu no piedāvātajām profesijām – datorsistēmu tehniķis, multimediju dizaina speciālists, finanšu darbinieks, mazumtirdzniecības komercdarbinieks, vizuālā tēla stilists, frizieris – stilists, bet tuvākajā laikā mācību programmu plānots papildināt ar specialitāti – programmēšanas tehniķis.

 

Par “E-skills for Jobs”

 

Informatīvā kampaņa “E-skills for Jobs” (E-prasmes darbam), kuras būtiska aktivitāte ir “E-prasmju nedēļa” jeb “Get Online Week”, tiek īstenota visa 2014. gada garumā. Tā ir daļa no darbaspēka potenciāla pilnveidošanas iniciatīvas “Grand Coalition for Digital Jobs” (Lielā koalīcija digitālam darbam). Kampaņas pamatmērķis ir pievērst ES dalībvalstu sabiedrības uzmanību IKT prasmju nozīmei nodarbinātības un konkurētspējas veicināšanā, mudināt jauniešus izvēlēties IKT kā savu profesionālo karjeru, virzīt Eiropas līmeņa IKT prasmju ietvaru ieviešanu un IKT prasmju sertificēšanu.