RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Cilvēki visbiežāk nezina par savām iespējām, ja noticis negadījums pasākuma laikā

Cilvēki visbiežāk nezina par savām iespējām, ja  noticis negadījums pasākuma laikā
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 14.07.2014. 11:31

Šovasar aktīvi norit festivālu un vasaras pasākumi, un pašlaik apdrošināšanas sabiedrībā ERGO apdrošināti jau 117 no tiem. Kopumā ik gadu ERGO tiek apdrošināti vairāk nekā 1400 dažādi festivāli un vasaras koncerti, brīvdabas pasākumi, pilsētsvētki, gadatirgi u.tml. notikumi. Tajā pašā laikā, kā liecina ERGO ekspertu novērojumi un secinājumi, lielākā daļa šo pasākumu apmeklētāju neapzinās savas tiesības un iespējas saņemt kompensācijas gadījumos, ja organizatoru dēļ noticis kāds negadījums.

 

ERGO eksperti secinājuši, ka pasākumu apmeklētāji visbiežāk neapzinās savas tiesības un nezina, kur vērsties gadījumā, ja ir cietuši publiskā pasākumā. Parasti tikai tie, kas saskaras ar ilgstošu ārstēšanos un lielākiem finansiāliem izdevumiem, aizdomājas un nonāk pie secinājuma, ka ir iespējams saņemt kompensāciju par veselībai vai mantai radītiem zaudējumiem, un nereti to priekšā pasaka medicīnas darbinieks vai žurnālists, ja gadījums nonācis masu medijos.

 

Tajā pašā laikā virkne ERGO apdrošināto pasākumu organizatoru ļoti nopietni izvērtē visus apstākļus un vēlas būt pasargāti gan paši, gan pasargāt savus apmeklētājus no iespējamiem riskiem. Tie apdrošinās gan pret trešo personu nodarītiem zaudējumiem, gan gadījumiem, ja kāds pasākuma laikā, piemēram, saindējas ar ēdienu vai ja kādu savaino, piemēram, sagāzušās skatuves instalācijas vai dekorācijas. Tāpat zaudējumus var nodarīt arī pasākuma apmeklētāji, piemēram, organizatora nomātajām mantām, pasākuma norises vietai vai telpām, skaņu iekārtām utt.. Atbildīgs pasākuma rīkotājs ir gatavs atbildēt ne tikai par sevi, bet arī, ja pie zaudējumiem vainojams viņa nolīgtais apakšuzņēmējs, piemēram, ēdiena piegādātājs, skatuves uzstādītāji u.c.,” uzsver Ritvars Heniņš, ERGO Risku parakstīšanas nodaļas vadītājs. 

 

Svarīgs aspekts pasākumu un festivālu apdrošināšanā ir arī rūpes par māksliniekiem, kas tajā piedalās. Atbildīgi iegādāta pasākuma rīkotāja apdrošināšana paredzēs kompensāciju arī mūziķim vai aktierim, kurš guvis kaitējumu organizatora vainas dēļ.

 

Jāatzīst, ka diemžēl joprojām daļa pasākumu rīkotāju izpilda tikai Ministru Kabineta noteikumos prasīto un apdrošina pasākumu tikai par minimālo atbildības apjomu. Taču, piemēram, apdrošināšanas limits pasākumam, kuram apmeklētāju un dalībnieku skaits ir vairāk nekā 1000, saskaņā ar noteikumiem ir 14 230 EUR. Tomēr šāda summa būs nepietiekama, ja pasākumā vai festivālā apmeklētāju kopskaits plānots 10 000. Līdz ar to tā ir uzskatāma par formālu apdrošināšanu, atstājot tikai minimālas iespējas cietušajiem saņemt pienācīgu kompensāciju, ja notiek negadījums pasākuma rīkotāja dēļ,” pauž Ritvars Heniņš. 

 

Tāpēc ERGO speciālisti pasākumu un festivālu rīkotājiem iesaka rūpīgi izvērtēt un iedziļināties visos ar apdrošināšanu saistītos aspektos, nevis pieiet tai kā formalitātei, un informēt savu apdrošinātāju par iespējamo risku iestāšanos.

 

ERGO speciālisti festivālu, koncertu, pasākumu un svētku apmeklētājiem iesaka:

  • Saglabāt biļeti līdz pasākuma vai festivāla beigām.

  • Pirms mesties festivāla vai svētku programmas pasākumu baudīšanā, ieteicams noskaidrot, kur apmeklētāji var vērsties pēc palīdzības dažādos ārkārtas gadījumos – medicīniskā palīdzība, apsardze, rezerves izejas, informācijas punkti u.tml.. Jo vērienīgāks pasākums, jo būtiskāk iepriekš zināt visu šo informāciju.

  • Ja esat nonācis slimnīcā vai nācies vērsties pie ārsta, noteikti pieprasiet izrakstu, kur fiksēts, ar kādām sūdzībām vērsāties pēc medicīniskās palīdzības, kas tika konstatēts utt..

  • Atcerieties, ka apdrošinātājs atlīdzinās faktiskos un pierādāmos izdevumus, tāpēc, arī ārstējoties, pērkot medikamentus u.c. gadījumos, saglabājiet maksājumu apliecinošus dokumentus jeb čekus.