RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Aktieris Juris Baratinskis dosies uz Borisa Ščukina teātra skolas 100 gadu jubilejas svinībām

Aktieris Juris Baratinskis dosies uz Borisa Ščukina teātra skolas 100 gadu jubilejas svinībām
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 21.10.2014. 13:04

Jau šo ceturtdien, 23. oktobrī arī Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja tiešraidē vērot 100 gadu jubilejas svinības vienam no visu laiku izcilākajiem teātra institūtiem pasaulē - “Borisa Ščukina teātra skola”, kam ir arī īpaša nozīme Latvijas teātra mākslas attīstībā. Ik gadus institūta jubileja Maskavā pulcē pasaules teātra un kino grandus, tostarp arī Latvijas audzēkņus, bet šī gada svinības solās būt īpaši krāšņas.

 

“Šie vienmēr ir bijuši gaidīti svētki, kuros klāt vēlas būt ikkatrs skolas audzēknis. Svarīgi, ka šī skola sagatavo cilvēkus ne tikai skatuvei, bet arī dzīvei. Uzņemot mācībās, viņi galvenokārt vērtēja cilvēku, viņa vērtības un sirdsapziņu – tai bija jābūt tīrai! Vēl tagad atceros, ka viens no skolas likumiem bija - “Tev vienmēr jāpriecājas par citu veiksmi un nedrīksti nevienu apskaust par viņu panākumiem. Viens par visiem un visi par vienu! Nerunāt nepatiesību un neņemt to, kas nav dots”. Tā ir kā ticība bez baznīcas. Manuprāt, šīs lietas vislabāk raksturo skolas būtību, tās filozofiju un katra skolnieka labākās īpašības,” stāsta skolas sekotājs, aktieris, uzņēmējs un mecenāts Juris Baratinskis, kurš arī šogad plāno doties uz svētkiem Maskavā, jo jūt īpašu emocionālu saikni ar saviem skolotājiem.

 

Ne tikai pasaules, bet arī Latvijas aktiermākslas meistari strādā pēc šīs skolas principiem, savukārt, skolas absolventi savu pieredzi nodod tālāk saviem audzēkņiem. Arī Latvijas mākslas gardēžiem bijusi unikāla iespēja izbaudīt “Borisa Ščukina teātra skolas” audzēkņu prasmes, jo skolas absolventi dažādu teātra trupu sastāvā regulāri ar viesizrādēm viesojas Rīgā, priecējot Latvijas skatītājus. Taču lielākais notikums bija 2004. gada maijā, kad 30 šīs skolas skolēni visā pasaulē pazīstamā skatuves kustības pasniedzēja, profesora, Andreja Drozņina vadībā viesojās Rīgā ar izrādi „Cilvēki un lietas”. Šādu iespēju Latvijas skatītājiem sagādāja tās agrākais audzēknis un mecenāts J.Baratinskis, kurš skolas deviņdesmitgadē saņēma goda medaļu „Par izcilu ieguldījumu Borisa Ščukina teātra skolas attīstībā”.

 

“Spilgtākās atmiņas saistās gan ar iestājeksāmeniem, kur uz 40 vietām bija 10 000 pretendentu, kā arī ar virkni pedagogu, kuri jau šajā laikā paši skaitījās tā laika mega-zvaigznes. Kā piemēram, pie mums astoņdesmito gadu vidū viesojās šī brīža Holivudas pirmā lieluma zvaigznes – Dastins Hofmans (Dustin Hoffman) un Roberts De Niro (Robert De Niro). Tajā brīdī tikai daļa apjauta viņu talantus, jo ārzemju filmas redzēt varēja tikai retais. Šis brīdis man īpaši palicis atmiņā, jo man ar viņiem bija jārunā un jāiepazīstina ar visu – neviens cits nemācēja angļu valodu,” atminas bijušais “Borisa Ščukina teātra skolas” audzēknis J.Baratinskis.

 

Par “Borisa Ščukina teātra skola”:

1914. gada 23. oktobrī slavenais Krievijas režisors Jevgēņijs Vahtangovs novadīja pirmo aktiermākslas stundu, ieliekot pirmos pamatus vienam no visu laiku izcilākajiem teātra institūtiem pasaulē - “Borisa Ščukina teātra skola”. Visi skolas pasniedzēji ir tās absolventi. Tas palīdz realizēt Vahtangova mācību principus, kad viena paaudze savu pieredzi nodod nākamajai. Šīs mācību metodes ļoti atzinīgi novērtē visā pasaulē. Arī Mihails Čehovs izmantoja tieši Vahtangova metodes. Akadēmijas pasniedzēji regulāri rīko seminārus un konferences ne tikai Krievijas teātros, bet arī visā pasaulē. Šobrīd skolu vada, vienlaikus esot tās vadošais aktieris, Jevgēņijs Kņazevs, kurš ir viens no absolventiem.1917. gada pavasarī, pateicoties lieliskajam studentu darbam, skola ieguva savu pirmo oficiālo nosaukumu - “Jevgēņija Vahtangova Maskavas Drāmas skola”. Savu tagadējo nosaukumu, “Borisa Ščukina teātra skola”, tā ieguva 1926. gadā, lai godinātu Vahtangova mīļāko audzēkni – Borisu Ščukinu. 1945.gadā skolā ieguva augstākās izglītības, bet 2002.gadā - akadēmijas statusu.