RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Aptauja: Latvijā tikai 5% iedzīvotāju grāmatas lejupielādē internetā

Aptauja: Latvijā tikai 5% iedzīvotāju grāmatas lejupielādē internetā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 09.12.2014. 12:46

Tikai 5% Latvijas iedzīvotāju grāmatas lasīšanai lejupielādē internetā, 20% aizņemas no draugiem un paziņām, bet pārējie vienādās daļās izmanto bibliotēkas pakalpojumus vai iegādājas grāmatas grāmatnīcās, liecina SIA “Drukātava” interneta vidē veiktā aptauja. Zīmīgi, ka 35% svarīgāks ir grāmatas saturs, nevis cena, kas nozīmē, ka kvalitatīvas literatūras izdošanai Latvijā vēl joprojām ir lielas perspektīvas.

 

“Tas, ka tikai 5% lasa elektroniskās grāmatas, bet vairāk nekā trešdaļai aptaujāto nav svarīga drukātās grāmatas cena, liecina, ka drukātajam formātam attiecībā pret elektroniskajām grāmatām ir milzu priekšrocības un prognozējams, ka tas arī tuvākajā laikā nemainīsies, jo Latvijas lasītājs ir salīdzinoši konservatīvs”, aptaujas rezultātus komentē SIA “Drukātava” valdes loceklis Valdis Jirgens. Viņš norāda, ka pasaulē elektronisko grāmatu cienītāju skaits ir tikai nedaudz lielāks – pēc dažādu pētījumu datiem, tas ir 7-8% robežās.

 

Jautājot, kādu naudas summu iedzīvotāji ir gatavi atdot par kvalitatīvu grāmatu cietajos vākos, 38% atbild, ka būtu gatavi samaksāt līdz 10 eiro, vienlaikus 35% respondentu nav svarīga grāmatas cena, bet par būtiskāku tiek minēts grāmatas saturs. Līdz ar to par kvalitatīvu un vērtīgu saturu lasītāji ir gatavi atbilstoši maksāt. Līdzīga ir tendence arī ar grāmatām mīkstajos vākos, tikai cena, ir zemāka – puse aptaujāto par kvalitatīvu grāmatu ir gatava maksāt līdz 7 eiro.

 

Aptauju veica SIA “Drukātava” ar mērķi izzināt Latvijas iedzīvotāju lasīšanas ieradumus. Aptaujā, kas tika veikta interneta vidē, piedalījās 202 respondenti no visas Latvijas. Vidējais respondenta vecums ir 40 gadi.