RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Visretāk pārtika atkritumos nonāk Latvijā, visbiežāk Lietuvā

Visretāk pārtika atkritumos nonāk Latvijā, visbiežāk Lietuvā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 30.12.2014. 10:39

Puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka vismaz reizi mēnesī vai biežāk izmet daļu pārtikas, noskaidrots Samsung dzīvesstila indeksa LIVING Smart pētijumā. Visbiežāk jeb 69% gadījumu produktiem ir beidzies derīguma termiņš, bet nākamais visizplatītākais iemesls ēdiena nonākšanai atkritumos – tas ir nopirkts vairāk nekā nepieciešams vai palicis pāri pēc svinībām.

 

Nedaudz mazāk kā trešdaļa jeb 29% aptaujāto atzīst, ka pārtiku neizmet nekad. Turpretī vairākas reizes nedēļā daļu pārtikas mēdz izmest 17% iedzīvotāju, reizi nedēļā to dara 16%, bet vienu līdz divas reizes mēnesī – 17% aptaujāto.

 

„Lai izvairītos no pārtikas atkritumu rašanās, ļoti svarīga ir pārdomāta pārtikas uzglabāšana ledusskapī. Piemēram, produktus, kuriem ātrāk beigsies derīguma termiņš, novietot ledusskapja priekšpusē, lai atcerētos tos pagatavot pirmos. Jaunajā Samsung Food Showcase ledusskapī tāpēc ir izveidotas vairākas zonas – tajā ir arī īpašas stikla durvis ar ātrāku piekļuvi biežāk lietotajai pārtikai, bet lielos un ilgi glabājamos produktus var ērti uzglabāt iekšējā nodalījumā,” skaidro Samsung Electronics Baltics sadzīves elektrotehnikas vadītājs Viktors Markuls.

 

Kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – iedzīvotāji daļu pārtikas izmet krietni biežāk. Igaunijā ir lielākais to respondentu skaits, kas daļu pārtikas izmet vismaz reizi mēnesī (71%), tomēr tieši Lietuvā ir sastopami vairāk tādu iedzīvotāju, kas pārtiku izmet visbiežāk, t.i. vairākas reizes nedēļā – 32%, kamēr Latvijā tādu ir 17%, bet Igaunijā 18%. Arī Baltijas valstu kaimiņi visbiežāk daļu pārtikas izmet, jo nokavē produktu derīguma termiņu vai iegādājas tās par daudz. Turklāt, salīdzinot ar Latviju, abās valstīs ir vairāk tādu iedzīvotāju, kas gluži vienkārši aizmirst, kas ir viņu ledusskapī (20%).

 

Par Samsung indeksu LIVING SMART

Samsung indekss LIVING ir pētījums par sabiedrības paradumiem digitālajā laikmetā un to, kāda ir tehnoloģiju nozīme mūsu dzīvē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Papildu pētījumu ciklā padziļināti tiek apskatītas tādas tematiskās jomas kā mobilitāte, zaļā domāšana un saziņas veidi ģimenē. Pētījumu Living Smart veikusi tirgus pētījumu kompānija „GfK Custom Research Baltic”, 2014. gada oktobrī internetā visā Baltijā, aptaujājot 2222 respondentus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.