RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Pretsaaukstēšanās medikamentu pieprasījums pirmajās sešās nedēļās pieaudzis par 46%

Pretsaaukstēšanās medikamentu pieprasījums pirmajās sešās nedēļās pieaudzis par 46%
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 20.02.2015. 13:36

Šā gada nepilnos divos mēnešos ir vērojama īpaša iedzīvotāju aktivitāte, iegādājoties medikamentus un vitamīnus, lai sevi un savu ģimeni pasargātu pret dažādām vīrusu saslimšanām, – pirmajās sešās nedēļās pretsaaukstēšanās medikamentu, tai skaitā bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju pārdošanas apjoms ir pieaudzis par 46%, liecina „A Aptieku” tīkla apkopotie dati. Savukārt īpaši pret gripas vīrusu paredzēto medikamentu, kas satur aktīvo vielu „Rimantadinum”, pārdošanas apjoms šajā laikā pieaudzis pat 4,5 reizes.

 

„Šogad iedzīvotāji īpaši sargājas pret gripu, kas atsevišķās Latvijas pilsētās pat tika pasludināta epidēmijas līmenī. Acīmredzot – gan iepriekšējo, gan arī šīs gripas sezonas bēdīgā pieredze ar smagiem saslimšanas gadījumiem tieši gripas izraisīto veselības komplikāciju dēļ veicinājusi iedzīvotājus daudz nopietnāk izturēties pret savu veselību. Pozitīvi, ka cilvēki par gripu sāk domāt ne tikai pie pirmajiem saslimšanas simptomiem, bet preventīvi – savlaicīgi iegādājoties profilaktiskos līdzekļus,” atzīst “A Aptiekas” reģiona vadītāja un sertificēta farmaceite Sandra Veidemane.

 

Jau ierasti, ka daudzi cilvēki tieši farmaceitam aptiekā prasa padomu, kā vislabāk un efektīvāk izvairīties no saslimšanas. Arī šī ziema nav izņēmums, turklāt tieši slimību uzliesmojuma laikā pieaug arī cilvēku interese par profilaktiskajiem līdzekļiem. Tajā pašā laikā jāatgādina, ka vitamīnus un uztura bagātinātājus būtu pareizi lietot visu periodu no vēla rudens līdz agram pavasarim, jo šajā laikā ir daudz mazāk pieejami dabīgie vitamīnu avoti, līdz ar to ikdienā nepieciešams lietot papildus arī uztura bagātinātājus.

 

Farmaceite arī skaidro, ka būtiski ir sargāties no saslimšanas kā publiskās vietās, tā arī mājās gadījumā, ja kāds no tuviniekiem ir saslimis. Taču vienlaikus mājās jāizvairās no kopīgu trauku lietošanas ar sirgstošo. „Svarīgi uzturā lietot arī ķiplokus, dzērvenes un citus augļus un dārzeņus, kas kavē un novērš vīrusu uzvaras gājienu. Tāpat dienā jāizdzer vismaz divus litrus šķidruma – ūdeni, tējas, sevišķi zāļu tējas. Ja ievērosim visus piesardzības pasākumus, diezgan droši, ka vīrusu laiku pārcietīsim bez nopietnām saslimšanām,” norāda S. Veidemane.