RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

64% uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem piemīt uzņēmēja gēns

64% uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem piemīt uzņēmēja gēns
Foto: Ekrānšāviņš no interneta
KRUSTTEVS.COM · 29.12.2015. 16:15

Vairums – 64% - iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem piemīt uzņēmēja gēns, kamēr pretējās domās ir tikai 36% respondentu, liecina “Grand Credit” veiktā ekonomiski aktīvo cilvēku aptauja.

 

Aptuveni trešā daļa (35%) respondentu norāda, ka būt uzņēmējam – tas nozīmē brīvību, neatkarību un iespējas pašam noteikt savu dzīvi, tajā pašā laikā atzīstot (32% respondentu), - par uzņēmēju nevar būt jebkurš, biznesā vajadzīgi cilvēki ar uzņēmēja gēnu. 15% respondentu atzīst, ka būt par uzņēmēju nav viegli – jo nākas rūpēties ne tikai par sevi, bet būt atbildīgam arī par visiem darbiniekiem.

Gandrīz puse (48%) respondentu atzīst, ka būtu gatavi kļūt par uzņēmējiem, taču norāda, ka vēlas vēl uzkrāt patstāvīgam darbam nepieciešamo pieredzi (53% respondentu), kā arī zināšanas par biznesa veidošanu (30%). Vairums ekonomiski aktīvo aptaujāto (94%) atzīst, ka pēc pārdzīvotām neveiksmēm rokas nenolaiž un turpina uzsākto.

 

“Aptaujas rezultāti vedina domāt, ka Latvijā veidojas jauna mērķtiecīgu un uzņēmīgu cilvēku paaudze, kas ir gatavi kļūt par uzņēmējiem, tiesa, atzīstot, ka vēl nepieciešams uzkrāt pieredzi. Tā ir pozitīva tendence. Turklāt arī ikdienā saskaroties ar uzņēmējiem, iezīmējas tendence, ka agrāk populāro principu “lēti pirkt un dārgi pārdot” lēnām nomaina ilgtermiņa pieeja un ilgtermiņa skatījums uz biznesa veidošanu un tā attīstību,” stāsta “Grand Credit” vecākais kredītprojektu vadītājs Martins Beresņevs.

 

Trešā daļa (42%) respondentu norāda, ka aizvadītie krīzes gadi bijis stimuls mainīt dzīvi, kā rezultātā šobrīd klājas labi un reizumis pat labāk nekā gados pirms krīzes. 44% norāda, ka krīzes gadi indivīda dzīvē neko būtiski neizmainīja. Savukārt 14% respondentu atzīst, ka krīzes gadi noplicināja un tagad atgūties ir grūti.

 

Aptauja tika veikta interneta vidē laika posmā no 16. līdz 30.novembrim, un tajā piedalījās 467 ekonomiski aktīvi cilvēki no visas Latvijas.