RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Labākie veidi, kā gūt pasīvos ienākumus

Labākie veidi, kā gūt pasīvos ienākumus
Foto: Credx.lv
KRUSTTEVS.COM · 19.08.2016. 14:57

Pasīvie ienākumi ir ienākumi, kurus mēs varam gūt nestrādājot. Mūsdienu cilvēkam, kas nespēj iztēloties savu dzīvi bez strādāšanas, kaut kas tāds var šķist neiespējams, tomēr pasīvie ienākumi veidojas no tādām pozīcijām kā, piemēram, iekrājumu procentuālais pieaugums, labumi no investīcijām, ienākumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas u.tml. Jums, iespējams, šķiet, ka tas neattiecas un nekad arī neattieksies uz jums, tomēr jūs varētu būt diezgan pārsteigti uzzinot, cik daudz naudas ir iespējams nopelnīt, izmantojot pasīvo ienākumu avotus.

 

Pasīvie ienākumi pēc definīcijas ir ienākumi, kuru dēļ jums nav jāstrādā, bet realitātē viss ir nedaudz sarežģītāk – jums tomēr ir jāiegulda zināma daļa sava laika un darba, lai vēlāk jūs, iespējams, varētu vienkārši sēdēt, neko nedarīt un skatīties, kā jūsu bankas kontā ienāk nauda. Protams, pasīvo ienākumu gūšanai nav nepieciešams ieguldīt tik daudz laika un darba kā gūstot ienākumu tradicionālajā izpratnē, bet, lai vēlāk jūs varētu baudīt sava darba augļus pasīvo ienākumu veidolā, jums ir jāpaveic šādi tādi priekšdarbi.

 

Ja jums ir krājkonts un iekrāti līdzekļi tajā, tad procentuālais pieaugums, kas veidojas, naudai atrodoties krājkontā, ir uzskatāms par pasīvajiem ienākumiem. Tātad viss, kas jums ir jāizdara, lai gūtu pasīvos ienākumus, ir jāatver krājkonts un ik mēnesi jāiemaksā tajā lielāka vai mazāka naudas summa, no kuras varētu veidoties līdzekļu pieaugums. Protams, lai veidotos kāds pieaugums, naudai krājkontā ir jāatrodas zināmu laika periodu – jo ilgāk tā atrodas krājkontā, jo lielāks ir tās pieaugums. Uzreiz jāsaka, ka šādā veidā nav iespējams nopelnīt lielas naudas summas, un, atklāti sakot, līdzekļu pieaugums viena gada laikā parasti ir niecīgs, jo šo krājkontu procentu likmes arīdzan ir niecīgas – vidēji 0,05% gadā. Lai vai kā, krājkonts ir droša vieta, kur glabāt savu naudu un kas nodrošina atdevi, neskatoties uz to, ka tās ir pavisam neliela. Atcerieties, ka naudas krāšana krājkontā jebkurā gadījumā ir labāka nekā ātrie kredīti, jo nepieciešamo jūs varat iegādāties par sakrāto naudu, nevis kredītu, lieki pārmaksājot.

 

Ja jūs esat gatavi kādu laiku ieguldīt savu naudu un uzņemties zināmu risku, tad opcija, ko jūs varētu izmantot, ir investīcijas. Investīcijas ietver akcijas, investīciju fondus, kā arī pensiju fondus, un tiem ilgtermiņā ir daudz lielāka atdeve nekā iepriekšminētajiem krājkontiem. Parasti tiek dota iespēja izvēlēties, cik lielu risku jūs esat gatavi uzņemties, bet, neskatoties uz to, kādu risku jūs esat uzņēmušies, jūs gūstat lielāku vai mazāku labumu, kamēr vien ieguldāt savu naudu prātīgi un ilgstoši.

 

Pensiju fondu izmantošana ir veids, kā gūt pasīvos ienākumus tad, kad būsit pensijā. Investējot naudu pensiju fondā, kamēr esat darbspējīgi, jūs sniedzat sev iespēju gūt ienākumus, kad vairs nestrādāsit. Ir izdevīgāki un mazāk izdevīgi pensiju fondi, tādēļ ir vērts pakonsultēties ar kādu speciālistu, pirms sākat investēt savu naudu tajos. Šo investīciju pluss ir fakts, ka jūs ik mēnesi saņemsit noteiktu naudas summu, bet, ja jūs nomirsit agrāk nekā bijāt cerējuši jaunībā vai ja jūs būsit izvēlējušies nepareizu pensiju plānu, jūs, visticamāk, neatgūsit tik daudz naudas, cik jūs gadu gaitā būsit ieguldījuši.

 

Mūsdienās liela daļa cilvēku, lai gūtu pasīvos ienākumus, iegulda savu naudu nekustamajos īpašumos. Mājokļu pirkšana un to izīrēšana parasti sniedz vērā ņemamus ienākumus. Bet, ja jums ir jāņem kredīts, lai nopirktu mājokli izīrēšanai, tas var izrādīties diezgan neizdevīgs darījums, ja ņem vērā, ka jums vairāku gadu garumā vajadzēs veikt kredīta maksājumus, kā arī segt mājokļa uzturēšanas izmaksas. Ja jūs varat atļauties nopirkt mājokli, neiesaistoties kredītsaistībās, tā izīrēšana, visticamāk, būs izdevīga, jo nesīs jums arī peļņu, ne vien ienākumus obligāto maksājumu veikšanai.

 

Vēl viens veids, kā gūt pasīvos ienākumus, ir kaut ko ražot, piemēram, rakstīt dziesmas, komponēt mūziku, rakstīt grāmatas vai radīt citus darbus, uz kuriem attiecas autortiesības. Jums ir jārada darbs, jāaizsargā tas ar autortiesībām, un jāgaida, kad kādam tas būs nepieciešams, lai saņemtu par to autoratlīdzību. Kā saprotams, sākotnēji būs jāiegulda savs laiks un darbs, kā arī radošā enerģija, lai radītu šedevru, ko novērtētu arī citi cilvēki, taču pēc tam, ja jums paveiksies un jūsu darbs tiks novērtēts, jūs varēsit baudīt sava darba augļus, neko nedarot. Uzreiz jābrīdina, ka, ja vien jūs neesat radījuši šedevru, kas ir atzīts visā plašajā pasaulē, autoratlīdzībās iegūtie ienākumi nebūs lieli, bet kredītlīnija vai kāds cits īstermiņa aizdevums gan jums nebūs nepieciešams, jo neplānotos izdevumus varēsit nosegt par personīgajiem līdzekļiem.

 

*Reklāmraksts