RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Kredītkartes, debetkartes un skaidra nauda

Kredītkartes, debetkartes un skaidra nauda
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 22.09.2016. 08:40

Agri vai vēlu jūs dzirdēsit dažādus, pilnīgi pretējus viedokļus par to, kas ir labāks – kredītkarte, debetkarte vai tomēr vecā labā skaidrā nauda. Vieni saka, ka kredītkarte ir tas pats, kas krediti, bet citi saka, ka kredītkarte ir drošākā un izdevīgākā norēķinu karte. Tā vietā, lai ieklausītos un pieņemtu par patiesību kādu no dzirdētajiem viedokļiem, iesakām jums iepazīties ar reāliem faktiem un pašiem nonākt pie secinājuma, kas ir labāks un piemērotāks tieši jums, nevis sabiedrībai kopumā. Turpinājumā varat iepazīsties ar plusiem un mīnusiem, kas piemīt katrai no minētajām opcijām, un pieņemt lēmumu, kuru opciju tad izvēlēties.

 

Kredītkartes

Atklāti sakot, ik reizi, kad jūs veicat kādu pirkumu, izmantojot kredītkarti, jūs būtībā aizņematies kredītu. Protams, ir patīkami iegādāties kaut ko, ko jūs tajā brīdī patiesībā nemaz nevarat atļauties iegādāties, tomēr saprotiet, ka jums būs jāatmaksā šī pirkuma summa, turklāt, ar procentiem, ja vien jūs neizmantojat bezprocentu kredītkarti. Ja kaut kādu iemeslu dēļ jūs nebūsit spējīgi atmaksāt par pirkumu iztērēto summu līdz noteiktajam termiņam, jums tiks piemēroti arī soda procenti, kas var atstāt pamatīgu robu jūsu finansēs. Kā rāda pieredze, liela daļa cilvēku kredītkarti neuztver kā kredītu, tādēļ nereti izturas pret to vieglprātīgi, kavējot pārtērētās summas atmaksu. Lieki piebilst, ka šādā veidā kredīta apmērs arvien palielinās, ievelkot kredītkartes īpašniekus aizvien lielākos parādos. Ja jums ir vēl kāds kredīts, neskaitot kredītkarti, iesakām jums atbrīvoties no kredītkartes, nomainot to uz debetkarti.

 

Debetkarte

Debetkartes ir draudzīgas it visiem – gan patērētājiem, gan bankām, jo tās nav saistītas ar kredīta atmaksu. Norēķinoties ar debetkarti, vienīgā nauda, kas tajā brīdī tiek tērēta, ir nauda no jūsu bankas konta. Protams, vienmēr pastāv tāda opcija kā kredītlīnija, tomēr tā, tāpat kā jebkurš cits aizdevums, ir maksas pakalpojums, tādēļ, ja vien iespējams, centieties izvairīties no aizdevumiem, tostarp kredītkartes un kredītlīnijas, un dzīvot personīgo līdzekļu robežās. Ja vēlaties izvairīties no jebkāda veida parādsaistībām un vēlaties piekopt pozitīvus naudas tērēšanas paradumus, dodiet priekšroku debetkartei, nevis kredītkartei. Labāka par debetkarti, lai izvairītos no kredītsaistībām, ir tikai skaidra nauda, tomēr ikdienā turēt mājās vai nēsāt sev līdzi lielas skaidras naudas summas ir nedroši. Tiesa, turot naudu bankas kontā, nevis krājkasē vai kādā citā, jūsuprāt, drošā vietā, jūs nespējat to tik labi uzraudzīt un pārvaldīt, zaudējot savas naudas menedžmenta prasmes, tomēr bankas konts ir drošāks par jebkuru krājkasi, kas nenodrošina praktiski nekādu aizsardzību pret garnadžiem vai postošām nelaimēm.

 

Skaidra nauda

Skaidrs, ka jūs nevarat turēt visus savus ienākumus paslēptus zem gultas matrača, bet ik nedēļu vai ik mēneši izņemot no bankomāta noteiktu daudzumu skaidras naudas un sadalot to pa tematiskām aploksnēm, jūs varat pārvaldīt savas finanses daudz efektīvāk un veiksmīgāk. Ja dodat priekšroku norēķiniem ar skaidru naudu, ir jāturas pa gabalu no bankas automātiem, kuros ir iespējams šo skaidro naudu iegūt. Ja vēlaties apmierināt ne vien savas vajadzības, bet arī vēlmes, iekārtojiet aploksni, kas paredzēta šādiem mērķiem. Ik reizi, kad jums sagribas patērēties, ņemiet naudu tikai no šīs aploksnes, pārējās aploksnes, kas paredzētas svarīgākiem mērķiem, neaiztiekot. Ja nespējat apmierināt savas vēlmes, izmantojot tikai šo aploksni, jūs, acīmredzot, nemākat plānot savas finanses un tērējat vairāk nekā varat atļauties. Lieki piebilst, ka tas ir taisnākais ceļš, kā nonākt kredītsaistībās. Lai vai kā, skaidras naudas izmantošana ir labākais veids, kā uzlabot savus naudas tērēšanas paradumus, jo, tā kā skaidra nauda vienmēr atrodas pa rokai, ir ļoti viegli ļauties kārdinājumam to iztērēt, bet, ja jūs spējat pārvarēt šo kārdinājumu, jūs varat būt lepni par sevi.

 

Šī ir apmaksāta informācija!