RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Ko mēs iegūstam, dzīvojot sava budžeta ietvaros?

Ko mēs iegūstam, dzīvojot sava budžeta ietvaros?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 06.10.2016. 18:09

Kad jūs domājat par savu budžeta plānu vai dzirdat, ka citi cilvēku runā par saviem budžeta plāniem, jūs, visticamāk, izjūtat cieņu un pat bijību. Tas ir tādēļ, ka lielākā daļa cilvēku uzskata, ka budžeta plānošana ir kaut kas ārprātīgi garlaicīgs un kaut kas tāds, kas nespēj neko citu, kā tikai ierobežot mūsu tēriņus. Patiesību sakot, budžeta plānošana un pieturēšanās pie tā ir tikai pozitīva. Ja vēlieties uzzināt, kādēļ tas tā ir, iepazīstieties ar priekšrocībām, kuras jūs gūstat, pieturoties pie sava budžeta plāna.

 

Mazāk stresa

 

Vai jums ir bail no tā, ka kādu dienu jūs varētu saņemt rēķinu, kura apmaksai jums gluži vienkārši nav naudas? Varbūt jūs uztraucaties par to, kāds būs jūsu kredītkartes rēķins? Iespējams, jūs esat aizņēmušies ātro kredītu (online credit), bet jūs neesat droši, vai nākammēnes spēsit to atmaksāt. Ja jūs tā jūtaties, jums, visticamāk, nav budžeta plāna vai jūs tam nesekojat. Kad jums ir savs budžeta plāns, jūs atbrīvojaties no stresa un citām nepatīkamām emocijām saistībā ar savu finansiālo situāciju. Ja jums ir sastādīts budžeta plāns, jūs zināt, kādi bija jūsu iepriekšējā mēneša izdevumi, tāpēc gaidāmajiem rēķiniem vairs nevajadzētu sagādāt nepatīkamus pārsteigumus. Vienkārši padomājiet par to, cik jauki būtu, ja stress vairs nebūtu jūsu ikdienas sabiedrotais.

 

Vieglāka lēmumu pieņemšana

 

Vai jums bieži gadās būt veikalā un domāt, vai jūs varat atļauties iegādāties to vai citu lietu? Varbūt jūs neesat droši par to, vai jums vajadzētu veikt šo pirkumu, jo jūs nezināt, cik lieli izdevumi jums vēl ir gaidāmi šajā mēnesī? Ja šīs situācijas jums šķiet pazīstamas, tad varam droši teikt, ka jums nav budžeta plāna vai jums tāds ir, bet jūs nesekojat tam līdzi.

 

Finansiālo mērķu sasniegšana

 

Kurš no tiem, kuriem ir jebkādas kredītsaistības – bezprocentu kredīts (uprocento sesxebi) vai hipotekārais kredīts, gan nezina, cik lieliski būtu beidzot nokārtot visas savas parādsaistības un sākt veidot iekrājumus, lai iegādātos to, par ko jau sen sapņojam? Individuāla budžeta plāna izveidošana palīdz sasniegt savus finansiālos mērķus, tajā pašā laikā neizjūtot vajadzību pēc kredītiem. Budžeta plāns palīdz, piemēram, izveidot iekrājumus savām vecumdienām vai vienkārši nebaltām dienām. Konkrēta plāna esamība palīdz izveidot ietaupījumus, ar kuriem nomaksāt kredītu vai izveidot iekrājumus, tāpēc var teikt, ka tas garantē lielāku vai mazāku progresu šajās jomās.

 

Budžeta plāna un finansiālās situācijas salāgošana

 

Liela daļa cilvēku gluži vienkārši baidās veidot budžeta plānu, jo viņiem šķiet, ka viss, kas tiek ierakstīts budžeta plānā, ir kā akmenī iecirsts un tādēļ nevar tikt mainīts. Lieki piebilst, ka tā nav taisnība. Budžeta plānu ne vien var, bet arī ir ieteicams laiku pa laikam pārskatīt un ieviest tajā nepieciešamās korekcijas, jo tikai tā tas var strādāt jūsu labā un palīdzēt sasniegt jūsu finansiālos mērķus. Piemēram, ja laika gaitā redzat, ka pārtikai esat atvēlējuši pārāk lielu daļu sava budžeta, jūs to varat samazināt, atlikumu novirzot pozīcijām, kurās līdzekļu nekad nevar būt par daudz. Šāda pozīcija var būt, piemēram, iekrājumi. Protams, nepieciešamību pēc kādām pārmaiņām budžeta plānā nav iespējams novērot jau pēc mēneša – tam ir nepieciešami vairāki mēneši, lai saprastu, ka līdzekļu pārtērēšana vai pārlieku liela ietaupīšana nav tikai īslaicīga atkāpe no normas, bet gan tendence.

 

Finansiālās situācijas uzlabošanās

 

Kad jūs būsit izveidojuši individuālu budžeta plānu un, protams, pieturēsities pie tā, jūsu finansiālā situācija arvien uzlabosies, jo arī jūs paši būsit kļuvuši par gudrākiem savas naudas tērētājiem. Tāpat jūs ne vien gudri tērēsit savu naudu, bet arī gudrāk iepirksities – jūs vairs nepirksit, piemēram, automašīnu tikai tādēļ, ka jums tā patīk. Jūs apdomāsit it visus šī pirkuma plusus un mīnusus, un rēķināsities ar to, iekļaujot to savā budžeta plānā, nevis vienkārši aizņemsities kredītu. Pieturēšanās pie šādas stratēģijas ietaupīs kaudzi naudas, kas citkārt tiktu bezjēdzīgi iztērēta. Budžeta plānošana ne vien samazinās jūsu izdevumus, bet arī palielinās jūsu ienākumus, jo skatīšanās, kā jūsu ietaupījumi arvien palielinās, ir aizraujoša un mudina tos palielināt vēl vairāk. Jāsaka, ka budžeta plānošanai ir sniega bumbas efekts, proti, tās ieguvumi sākotnēji ir nelieli, un tie rodas lēni, tomēr laika gaitā tie kļūst arvien lielāki un ir baudāmi arvien ātrāk.

 

*Apmaksāta informācija