RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Kā pārvaldīt savas finanses bez budžeta plāna?

Kā pārvaldīt savas finanses bez budžeta plāna?
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 05.04.2017. 18:07

Vairums finanšu ekspertu noteikti apgalvos, ka vienīgais veids, kā panākt stabilu finansiālo situāciju ir plānot savu budžetu. Nereti tiek teikts, ka bez budžeta plānošanas nav iespējams efektīvi pārvaldīt savus finanšu līdzekļus, līdz ar to nākas pārtērēties un ir jāņem ātrie kredīti jeb credit rapid, lai izdzīvotu līdz nākamajai algai. Jāatzīst, ka budžeta plānošana patiešām var palīdzēt sekot līdzi saviem izdevumiem un optimizēt naudas plūsmu, taču tas nav vienīgais veids, kā efektīvi pārvaldīt savas finanses.

 

Tradicionālajiem budžeta plāniem ir diezgan daudz mīnusu. Pirmkārt, to veidošana ir visai laikietilpīgs process, jo, lai varētu sākt kaut ko mainīt savā naudas plūsmā, vispirms ir jāveic visu ienākumu un izdevumu uzskaite. Tas ir garš, garlaicīgs process, kas bieži vien paliek nepadarīts, jo cilvēkiem pietrūkst gribasspēka. Otrkārt, budžeta plāni ir ļoti ierobežojoši un liek patstāvīgi dzīvot konkrētos rāmjos. Ja ir vēlme pilnīgi precīzi ievērot visu, kas paredzēts personīgajā budžetā, dzīve kļūs par garlaicīgu rutīnu, no kuras nevar gūt nekādu baudu. Treškārt, budžeta plāns nav piemērots visiem. Piemēram, ja cilvēkam ir mainīgi, neparedzami ienākumi, tad budžeta plānam zūd jēga, jo kā gan iespējams iepriekš izplānot tēriņus, ja nav zināms, kādi būs ienākumi?

 

Savas finanses ir iespējams pārvaldīt arī bez šādas ienākumu un izdevumu uzskaites, to analīzes un sevis ierobežošanas konkrētos, iepriekš plānotos veidos. Protams, lai naudas visam pietiktu un neveidotos iztrūkums, šādus tādus plānošanas darbus un citus uzdevumus ir jāveic, jo nedrīkst ļaut naudai aiziet pašplūsmā, bet to visu var vienkāršot.

 

Ja vēlaties pārvaldīt savas finanses bez budžeta plāna, vispirms ir jāsaprot, kuri no izdevumiem ir definējami kā prioritātes. Tās katram var būt mazliet atšķirīgas, bet pie prioritātēm pavisam noteikti vajadzētu pieskaitīt īres maksu un rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, kredītu maksājumus un arī uzkrājumus. Pēc tam, kad esat sapratis, kas ir jūsu prioritātes, maksimāli automatizējiet šos maksājumus. Piemēram, piesakiet automātisko rēķinu apmaksu, piesakiet automātisko pārskaitījumu uz uzkrājumu fondu utt. Ja kādu no prioritārajiem maksājumiem nav iespējams automatizēt, atlieciet tam naudu savlaicīgi. Vēl naudu ir jāatliek arī tiem prioritārajiem tēriņiem, kas jāsedz visa mēneša garumā, piemēram, pārtikai, transportam utt. Pārējā nauda, kas paliek pāri, var tikt brīvi tērēta, kam vien vēlaties. Šīs metodes lielākās priekšrocības ir tās, ka ir jāvelta ievērojami mazāk laika budžeta plānošanai un jūs varat būt drošs, ka prioritārajiem izdevumiem naudas vienmēr pietiks, tomēr jāatzīst, ka arī šī metode nebūs piemērota pilnīgi visiem.

 

Šāda finanšu pārvaldīšanas modeļa lielākais mīnuss ir nepārskatāmība, jo pamatā viss notiek automātiski. Jūs pats pārvaldāt tikai nesvarīgākos tēriņus. Protams, jūs varat jebkurā laikā apskatīsities, cik daudz naudas, kuros datumos, kam esat pārskaitījis, taču to var piemirst izdarīt. Ja sanāk pārtērēties, piemēram, par komunālajiem pakalpojumiem, jūs pat nemanīsit, cik liela summa tika pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Tā var sanākt, ka pēc prioritāro maksājumu segšanas nekas pāri nepaliek. Šādā situācijā kā glābiņš var kalpot vienīgi ātrais kredīts, taču jāatceras, ka arī tas ne vienmēr ir pieejams. Piemēram, ātrais kredīts bez darba vietas jeb credit rapid fara acte vai arī ātrais kredīts ar sliktu kredītvēsturi ir pieejams ļoti reti.

 

Katram finanšu pārvaldīšanas vaidam ir savi plusi un savi mīnusi, taču ir noderīgi zināt, ka tradicionālais budžeta plānošanas veids ar ienākumu un izdevumu fiksēšanu nebūt nav vienīgais, kas var palīdzēt efektīvi izmantot savus ienākumus. To, kuru metodi izmantot, katram ir jāizlemj pašam, balstoties uz savām vēlmēm, iespējām un citiem faktoriem.

 

*Reklāmraksts