RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Populāri finanšu mīti, kuriem nedrīkst ticēt

Populāri finanšu mīti, kuriem nedrīkst ticēt
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 24.10.2017. 14:35

Mūsdienās cilvēki dzīvo lielā informācijas pārbagātībā. Ikviens var atrast daudz noderīgu padomu par sev interesējošām tēmām. Piemēram, šī mājaslapa (den här webbplatsen) jums sniegs daudz labu ieteikumu par to, kā pārvaldīt savas finanses, taču vieglā informācijas pieejamība rada arī zināmas bažas. Ir grūti izšķirot, kurai informācijai var uzticēties un kurai nē. Tā rezultātā rodas daudz dažādu mītu, kas ir pilnībā aplami, vai arī tikai daļēji patiesi. Šeit būs daži populāri mīti par finansēm, kuriem noteikti nevajadzētu ticēt.

 

Pensijai jāsāk krāt tikai tad, kad visi citi finanšu mērķi ir sasniegti

 

Ļoti populārs ir uzskats, ka uzkrājumi privātajā pensiju fondā ir jāveido tikai tad, kad vairs nav citu nozīmīgu finansiālo mērķu. Tas nozīmē, ka pensijai krāt var tikai tad, kad ir atmaksāti studiju un hipotekārie kredīti, ir izveidoti uzkrājumi neparedzētām situācijām un vēl sakrāta nauda bērnu studijām. No vienas puses, mēs piekrītam, ka ir grūti mēģināt sasniegt visus finanšu mērķus reizē un ir jāizvirza prioritātes, taču pensijas uzkrājumu neveidošana līdz pat brīdim, kad viss cits ir paveikts, nav laba ideja. Jāsaprot, ka pensiju uzkrājuma apjomu veido ne tikai iemaksātā nauda, bet arī atdeve, jo šī nauda tik investēta. Jo ātrāk sāksiet veikt iemaksas, jo atdeve būs lielāka, tāpēc pensijai vajadzētu krāt jau no pirmās algas.

 

Kreditori jums vairāk uzticēsies tad, ja būsiet veiksmīgi atmaksājis kādu aizdevumu

 

Ļoti daudz mītu saistās tieši ar kreditēšanas pakalpojumiem. Viens no populārākajiem un reizē arī muļķīgākajiem ir tāds, ka kreditori nelabprāt izsniedz aizdevumus tiem, kam nav pilnīgi nekādas kredītvēstures. Proti, cilvēki uzskata, ka kredīts var tikt nepiešķirts tā iemesla dēļ, ka jums pagātnē nav ņemts neviens cits aizdevums un, līdz ar to, kreditori nevar izvērtēt jūsu attiecības ar kredītiem. Tā pavisam noteikti nav patiesība. Runājot par ilgtermiņa aizdevumiem, kreditori tieši vairāk uzticēsies tiem, kam pagātnē nav bijusi vajadzība pēc aizdevuma, savukārt, īstermiņa aizdevēji šādas lietas vispār neņem vērā un, ja vien jums nav kavētu kredīta maksājumu, kredīts tiks piešķirts.

 

Taupība ir ceļš uz bagātību

 

Tiešām liela daļa cilvēku uzskata, ka taisnākais ceļš uz bagātību ir taupība. Šis mīts nav gluži aplams, taču apgalvojums ir nepilnīgs. Taupība ir pirmais posms ceļā uz bagātību. Ja iemācīsieties nedzīvot pāri saviem līdzekļiem, varēsiet izveidot uzkrājumus, taču taupot, jūs bagāts nekļūsiet. Lai iegūtu bagātību, uzkrātā nauda ir jāliek lietā un jāļauj tai vairoties. Tātad, ceļš uz bagātību ir taupība kopā ar pārdomātām investīcijām. Tas ir veids, kā panākt, ka jūs varat pelnīt naudu, aktīvi nestrādājot. Tieši pateicoties investīcijām un pasīvajiem ienākumiem daudzi bagātnieki ir spējuši izveidot un saglabāt savu kapitālu.

 

Uzkrājumi nav nepieciešami, jo vienmēr var paņemt kredītu

 

Mīts uz ko paļaujas tiešām daudzi ir tāds, ka mūsdienās vairs nav nepieciešams veidot uzkrājumu fondu neparedzētām situācijām, jo finanšu problēmu risināšanai ir pieejami kredīti. Uzkrājumu fonda izveide saistās ar zināmu sevis ierobežošanu, jo ja nauda nebūtu jākrāj, tā varētu tikt tērēta savu vēlmju apmierināšanai, tāpēc arī cilvēkus doma par uzkrājumu veidošanu īpaši neaizrauj. Viņi grib dzīvot šodienai un doma, ka tas ir iespējams, neriskējot ar savu finansiālo stāvokli, cilvēkus uzrunā, taču jāsaprot, ka kreditora nauda nav tas pats, kas sava nauda. Kredīti tomēr uzliek ļoti lielu atbildību, turklāt par tiem ir jāmaksā. Tāpat jāņem vērā, ka kredīti var tikt arī atteikti un tad pēdējā brīdī var zust vienīgais drošības tīkls uz ko paļāvāties. Uzkrājumi ir vajadzīgi neatkarīgi no tā, cik izdevīgi vai pieejami ir kredīti, jo tikai tie var sniegt patiesu finansiālo drošību.

 

Šie ir tikai daži no finanšu mītiem, kam daudzi cilvēki tic un kas sabojā viņu finansiālo situāciju. Šādu pieņēmumu un puspatiesību ir ļoti daudz. Ja gribat iegūt tiešām uzticamu un noderīgu informāciju par finansēm, apmeklējiet finanšu portālu lan247.se.