RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Skats

Kickstarter – darbības principi un latviešu veiksmes stāsti

Kickstarter – darbības principi un latviešu veiksmes stāsti
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 22.11.2017. 13:32

Pasaules līmeņa pieredze Latvijā – ja agrāk tas likās neiespējami, tad nu, mūsdienās, tā ir realitāte un ikdiena. To veicina ne tikai dažādu valstisku vai starptautisku iestāžu darbība, bet arī pašu uzņēmēju iniciatīvas un vēlme veicināt pieredzes apmaiņu. Viens no veidiem, kā no ārvalstīm piesaistīt finansējumu dažādiem projektiem un produktiem, kā arī ieviest pasaules līmeņa vēsmas Latvijā, ir caur alternatīvo finanšu platformu Kickstarter. Kas tas ir, ko par to der atcerēties un kā tas var palīdzēt Tavu ideju realizācijai? Par to un daudz ko citu uzzini, turpinot lasīt rakstu!

 

Kickstarter – kas tas ir?

 

Kickstarter ir ASV dibināta korporācija, kas darbojas kā viena no pūļa finansējuma (crowdfunding) platformām. Tās galvenais mērķis ir piešķirt finansējumu ilgtspējīgām idejām, kas ļautu radīt produktu. Šis finansēšanas veids neietilpst klasiskajā finansēšanas modelī, taču darbojas ļoti veiksmīgi un atbalsta dažādus projektus – mākslas, mūzikas, zinātnes, spēļu, dizaina u.c.

 

Kur meklējama pūļa finansēšanas vēsture?

 

Visa pamatā ir seni notikumi, un par pūļa finansēšanas sākumu uzskati dalās. Pastāv divu veidu pārliecības par tā rašanos:

 

1. jau pirms vairākiem gadsimtiem, kad grāmatas tika publicētas un iespiestas tikai tad, ja bija pietiekami liels iespējamo abonementu skaits, kuri vēlētos grāmatas iegūt savā īpašumā;

 

2. lielākoties par pūļa finansēšanas sākumposmu tiek uzskatīts 19.-20. gadsimts, kad lielā apmērā radās kooperatīvā kustība – tika izveidotas kopienas un dažādas interešu grupas, kas piesaistīja finansējumu no apkārtējiem cilvēkiem un organizācijām, lai īstenotu savus mērķus.

 

Mūsdienās pūļa finansēšana ir ieguvusi konkrētāku veidolu, un tiek izšķirti divējādi finansēšanas veidi, kas ir:

 

  • atlīdzības pūļa finansējums. Tas nozīmē, ka uzņēmējs prezentē savu produktu vai pakalpojumu, tajā neieguldot savus līdzekļus, uzņēmuma daļas, kā arī neaizņemas naudu, lai šo projektu īstenotu. Lielākoties tas tiek pielietots filmu, jaunu bezmaksas aplikāciju vai pētījumu attīstībai;

  • pašu kapitāla pūļa finansējums. Tas nozīmē, ka aizdevējs jau produkta ražošanas sākumstadijā saņem uzņēmuma kapitāldaļas, kas kalpo kā atgriezeniskā saite par ieguldītajiem līdzekļiem.

 

Taču kā pieteikties šādam finansēšanas variantam un realizēt vēlamās ieceres? Turpini lasīt rakstu un uzzini!

 

No ieceres līdz kampaņai

 

Lai realizētu savas idejas, ir jāatrod tilts starp Tavu produktu vai pakalpojumu un Kickstarter platformu. Tomēr ne vienmēr šo tiltu var uzbūvēt vai atrast saviem spēkiem. Šādos gadījumos var palīdzēt arī dažādas aģentūras, kas piedāvā profesionālu Kickstarter kampaņas izstrādi un vadību, tādējādi samazinot Tavas rūpes. Visu kampaņas posmu varētu iedalīt trijās daļās:

 

  • plānošana – veicama pirms kampaņas uzsākšanas – tiek ievākti dati par produkta pieprasījumu, konkurentu piedāvājumu un mērķauditoriju, kā arī izvērtēts, kurš mērķa tirgus varētu būt atbilstošāks šī brīža situācijā;

  • vadīšana – vidus posms, kurā tiek strādāts, lai attīstītu un pilnveidotu izveidoto kampaņu;

  • apkalpošana – tā paredzēta pēc kampaņas veikšanas.

 

Lai saprastu, kā veicama un izveidojama Kickstarter kampaņa, jāzina par tās posmiem detalizētāk. Iepriekš minētās daļas kopā veido deviņus izstrādes posmus, bez kuriem veiksmīgas kampaņas veikšana nebūtu iespējama. Šie posmi ir:

 

  1. plānošana, kad tiek izlemts, kā veidot kampaņu, kas atbilstu idejai;

  2. izstrāde dizainam, kam ir liela nozīme veiksmīgas kampaņas izveidei, jo svarīgas ir gan klienta vēlmes un prasības, gan tas, kā šo dizainu uztvers sabiedrība, neaizmirstot par dažādām mārketinga prasībām;

  3. profila izveidošana, kad iekļauj Kickstarter profila lapu un mājaslapu, kas prezentētu ideju;

  4. reklāmas video izveide, kas Kickstarter kampaņas ietvaros paspilgtina produkta/ pakalpojuma ideju;

  5. kampaņas iesniegšana, kas ir svarīgs, bet laikietilpīgs process. Atbilstoši Kickstarter kampaņu vērtētāju paustajām idejām un ieteikumiem, Kickstarter mājaslapā jāiesniedz kampaņa;

  6. piesaiste, ko attiecina uz atbalstītājiem un topošajiem investoriem. Tiek sagatavota mārketinga stratēģija, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību;

  7. komunikācija, kas jāveido tiešsaistes vidē, piemēram, Facebook un Twitter kontos pēc tam, kad kampaņa ir publicēta Kickstarter mājaslapā;

  8. atskaites, ko iesniedz, lai apzinātu, kāds progress ir vērojams no kampaņas palaišanas brīža;

  9. platformas izveidošana, kas tiek izveidota pēc kampaņas beigām ar mērķi tirgot produktu pēc tam, kad dalība Kickstarter ir noslēgusies.

 

Bet tas nebūt nav tik vienkārši, kā izklausās. Raksta turpinājumā uzzini 5 būtiskas lietas par Kickstarter, kas jāņem vērā pirms kampaņas uzsākšanas!

 

Ko der atcerēties?

 

Pirms kampaņas uzsākšanas Kickstarter ir jāņem vērā ne tikai fakts, ka tā ir platforma, kur iegūt finansējumu savām idejām, bet arī tas, ka kampaņas laikā būs jāsaskaras ar dažādiem pārbaudījumiem.

 

Vairāk nekā nauda

 

Mērķis ir viens – iegūt trūkstošos līdzekļus. Bet vai tas ir viss? Nebūt ne! Lai iegūtu vēlamo summu, ir jāsaprot, ka zem platformas Kickstarter slēpjas kas vairāk, piemēram:

 

  • šī ir vieta, kur savas robežas pārkāpj gan finanšu, gan mārketinga nozares, kas veido lielisku un citur neatrodamu pieredzi;

  • nereti tiek meklēts labākais produkta variants un pielietojums, iesniedzot pat vairākus līdzīgus produktus ar mērķi uzzināt, kura no idejām ir ilgtspējīga, bet kura nē;

  • liela nozīme tiek piešķirta arī medijiem, jo tieši tie ir pirmie, kuri par interesantām un nebijušām idejām stāsta sabiedrībai.

 

Gatavošanās process

 

Lai neļautu Tev lidot pa mākoņiem, jāatzīst, ka no visiem iesniegtajiem projektiem vien 25% drīkst piedalīties un cīnīties par finansējumu. Jāsaprot, ka ne visas idejas ir dzīvotspējīgas, un nav vērts ieguldīt līdzekļus, laiku un darbu, ja bez tā var iztikt. 

 

Lielisks ir inovatoru salīdzinājums ar pusaugu skolēniem, kas pirmo reizi dodas uz pusdienām skolā, uz kuru nupat atnākuši mācīties. Ar viņiem neviens pie galda nesēž, taču viņi paši ir tik ļoti nobijušies, ka nepievienosies kādu nezināmu cilvēku bariņam. Tomēr viņi saprot, ka draugus iegūs tikai tad, ja izrādīs iniciatīvu un būs atvērti. Tāpat ir ar Tevi! Lai gatavošanās procesā nenāktos ciest neveiksmi, atceries, ka:

 

  • būtiski ir uzklausīt atsauksmes;

  • jāaizmirst par klusēšanu – ir nepieciešams publiski runāt ar cilvēkiem par savu ideju pat tad, ja Tu viņus nepazīsti;

  • lai piesaistītu lielāku finansējumu, ir svarīgi aizsniegt ne tikai to auditoriju, ko Tu pazīsti, bet galvenokārt tos, kuri Tev ir sveši un nepazīstami;

  • sava produkta panākumus kaldināsi tikai tad, ja spēsi ieinteresēt pēc iespējas dažādākus cilvēkus, kurus vieno kopīga ideja.

 

Spēja atšķirties

 

Nē, tas nenozīmē, ka Tev jāstaigā saplēstās drēbēs vai jāiedegas par citiem nezināmām un nepieņemamām ideoloģijām. Tas attiecas uz Tavu ideju, kuru sagatavošanās procesā jāprot pasniegt interesantā veidā. Pirmais veids, kā Tu varēsi uzrunāt potenciālos investorus, būs, veidojot idejas video stāstu. Kas tā veidošanas procesā ir jāatceras?

 

  1. Tas nedrīkst būt garāks par 4 minūtēm;

  2. „Odziņa” – tā kā Kickstarter mājaslapā vienlaicīgi tiek ievietoti apmēram 8000 projekti, Tev ir jāizdomā, kas būs tas, ar ko Tava ideja atšķirsies un uzrunās potenciālos klientus un sadarbības partnerus;

  3. Svarīga ir pieeja. Video jābūt radošam, kvalitatīvam un personiskam, tam jārada „vīrusa efekts” – video vēstījums aplipina visus, kuri to redz.

 

Kad esi ievietojis video Kickstarter vietnē, nebaidies to publicēt savos sociālo tīklu kontos, tādējādi aicinot citus savus paziņas apmeklēt šo platformu.

 

Naudas rašanās

 

Pārsvarā idejas iegūst naudas summu no 5000 līdz 500 000 dolāriem – protams, ar dažādiem izņēmumiem, kad tiek savākti arī vairāki miljoni dolāru kādas idejas realizēšanai. Kā īsti šis finansējums tiek iegūts un kā to piesaistīt? Pastāv divi veidi, kā piesaistīt līdzekļus:

 

  1. Parastais investors. Tie ir tādi paši cilvēki kā Tu, tāpēc nevajag baidīties par to, ka „es viņu nepārliecināšu”, „viņiem mana ideja šķitīs muļķīga” vai citiem mītiem. Nē, šie cilvēki nav jāpārliecina par milzīgām naudas summām, viņi lielākoties novērtēs ne produktu un tā funkcijas, bet gan iespēju pamēģināt ko jaunu, nebijušu un ar savu naudu pasaulē kaut ko mainīt;

  2. Kickstarter dibinātāju kontakti. Daļu no ideju finansējuma iegūst arī ar Kickstarter dibinātāju starpniecību – izmantojot viņu kontaktus, tiek piesaistīti individuāli investori un uzņēmumi, kas ikdienā seko līdzi Kickstarter mājaslapā publicētajām idejām un izvērtē tās.

 

Iznākums nav paredzams

 

Galvenokārt katram idejas autoram ir jāapzinās, ka pastāv risks neiegūt vēlamo finansējumu pat tad, ja ideja šķiet unikāla un pasauli mainoša. Kickstarter kampaņu rezultāti rāda šādu ainu – ja kampaņas pirmo dienu rezultāti nav vērtējami ar plus zīmi, tad tā, visticamāk, noslēgsies visa kampaņa. Atceries, ka:

 

  • tikai 40% no visām kampaņām iegūst nepieciešamo summu;

  • ja vēlamās investīcijas netiek savāktas 30 dienu laikā kopš kampaņas sākšanās, nevajag domāt, ka ideja ir bijusi nelietderīga, varbūt pie vainas bijusi prezentācija un veids, kā Tu projektu pasniedzi plašākai auditorijai.

 

Visi laika gaitā, darot dažādas lietas, mācās. Tāpat ir ar Kickstarter platformu – ja neizdevās vienreiz, jāturpina tiekties uz mērķiem un jāstartē ar to pašu, tikai uzlabotu vai arī pilnīgi citu projektu ar cerībām uz sekmīgu iznākumu.

 

Ieguvumi no Kickstarter

 

Viens no galvenajiem ieguvumiem ir pieredze, taču bez tās ir arī citas lietas, ko Tu vari iegūt, piesakot savu projektu un startējot alternatīvās finansēšanas platformā Kickstarter. Kādi tie ir?

  

  1. Finansējums bez kredītsaistībām – ja investīciju iegūšana tradicionālajā finanšu sistēmā ir laikietilpīgs un atbildīgs process, tad šeit Tu to vari iegūt 30 dienu laikā kopš kampaņas uzsākšanas brīža;

  2. Ātri gūstami rezultāti – produkta palaišana plašākai sabiedrībai ir iespējama vairākas reizes īsākā laika posmā nekā tad, ja Tev viss šis posms būtu jāveic bez investoriem, palīgiem un speciālistiem;

  3. Zīmola atpazīstamība – tā tiek veicināta gan lokālā, gan arī pasaules mērogā ne tikai uzņēmumam, bet arī pārstāvētajai valstij;

  4. Atsauksmes – tās vairs nav jāgaida nedēļām ilgi – produkta vai pakalpojuma izvērtējumu no patērētājiem iespējams iegūt uzreiz;

  5. Interneta veikals – tas savu darbību turpinās arī pēc kampaņas noslēgšanās un turpinās veicināt zīmola attīstību;

  6. Nodrošinājums – ar to saprotama klientu plūsma pēc kampaņas noslēgšanās;

  7. Zināšanas – ļoti svarīgs priekšnoteikums kvalitatīvai turpmākajai darbībai pārdošanas nozarē, tādējādi gūstot gan jaunas iestrādes pārdošanas specifikā, gan datus par dažādiem pārdošanas tirgiem.

 

Lai nešķistu, ka tas ir neiespējami, jāparaugās apkārt. Arī latviešu uzņēmēji ir piedalījušies kampaņu rīkošanā, un pieredze ir bijusi dažāda – daļai no projektiem finansējums tika savākts, tomēr dažiem nepaveicās. Turpini lasīt rakstu un uzzini, kas šie ir par projektiem un kā tiem veicās alternatīvo finanšu platformā Kickstarter! 

 

Latviešu stāsti

 

Pieredzes apmaiņa, jaunas vēsmas Latvijas tirgū un iespējas otrpus okeānam. Kā veicās mūsējiem – latviešiem?

 

Veiksme – mūsu sabiedrotais

 

Veiksmīgi izrādījušies dažādi projekti, kuriem kampaņas laikā izdevies savākt nepieciešamos līdzekļus, un spilgtākie no tiem ir 3D skeneris, „AirDog”, „Leg&Go” un citi.

 

AirDog

 

Tas ir pašsekojošo bezpilota lidaparātu projekts, kam izdevies Kickstarter platformā īstenot divas kampaņas, iegūstot vērā ņemamu finansējumu. „AirDog” pasauli pārsteidza jau 2014. gadā, toreiz piesaistot pūļa finansējumu vairāk nekā 1 miljona dolāru vērtībā, tādējādi uzsākot ražot vienus no pirmajiem droniem ar automātisko sekošanas funkciju, ko iespējams iegādāties katram. Kā viņiem veicās?

 

  • Pirmajā kampaņā nospraustais finansējuma mērķis tika pārsniegts teju septiņas reizes – vēlamo 200 000 dolāru vietā iegūstot 1,3 miljonus dolāru.

  • Otrajā kampaņā klajā tika laists ADII, kas ir sporta drona otrā versija. Sākotnēji tika cerēts uz 250 000 dolāru, taču beigās tika iegūti 300 000.

 

3D skeneris

 

Idejas autors Roberts Miķelsons atklāj, ka, pētot vienu no pūļa finansējuma vietnēm, viņš ievēroja, ka ir liels piedāvājums ar 3D printeriem, taču ne skeneriem, tāpēc bija gatavs ar šādu projektu iesaistīties Kickstarter platformā. Kā viņiem veicās?

 

  1. Tika piesaistīts 51 000 dolāru;

  2. Iegūtā summa tika izlietota detaļu iegādei, korpusa veidošanai, programmēšanai;

  3. Tika gūta galvenā atziņa – lai iegūtu finansējumu, produktam jābūt inovatīvam, kā arī tas ir pareizi jāpasniedz, lai ieinteresētu patērētāju.

 

DISPLIO – viedierīce

 

Idejas realizētājs Raivis Lancetovs atklāj, ka sākotnēji izmēģināta platforma Kickstarter, jo nav bijusi pārliecība, ka šis produkts (personificēts Wi-Fi ekrāns) kādu varētu aizraut un ieinteresēt. Viņš atzīst, ka kampaņa gan pārbaudīja produkta nepieciešamību, gan arī reklamēja un veicināja tā pārdošanu. Kādi bija rezultāti?

  • Kampaņas rezultāti pārsteidza pašus idejas autorus, kā rezultātā vēlamo 65 000 dolāru vietā tika piesaistīti 157 000 dolāru.

  • Tika secināts, ka galvenais kampaņas posmā ir produkta prezentēšana, jo tas noteiks realizēšanas potenciālu.

 

Leg&Go

 

Šie kājminamie koka riteņi bērniem izpelnījās daudzu investoru ievērību. Idejas izstrādātājs Egons Garklāvs aģentūrai LETA atklāja, ka Kickstarter platforma tika izmantota kā reklāmas kampaņa, jo reālai produkta realizēšanai ar piesaistītajiem līdzekļiem nepietika. Kā vērtējama kampaņa?

 

  1. Vēlamo 60 000 dolāru vietā tika savākti vairāk nekā 76 000 dolāru, ko kopā veidoja 217 investoru ziedojumi.

  2. Galvenais ieguvums – sadarbība ar 30 lieliem pircējiem no visas pasaules.

  3. Ievērība arī tepat, Latvijā, piemēram, bankas Citadele piedāvājums par tālāku finansēšanu.

 

Visi šie produkti nu šķiet pašsaprotami, bet toreiz, kampaņu īstenošanas periodā, tas bija kas jauns priekš visiem. Vai Tu esi kādreiz domājis iegādāties kādu no šiem inovatīvajiem produktiem, bet vienmēr ir pietrūkuši līdzekļi? Lielisks palīgs šādā situācijā būs naudas aizdevums internetā no Credit24.

 

Naudas aizdevums internetā no Credit24 – kas tas ir?

 

Tā ir iespēja iegūt trūkstošos naudas līdzekļus jau tūlīt. Naudas aizdevums internetā no Credit24 būs Tavs labākais palīgs četru iemeslu dēļ:

 

  1. Elastīgi. Tu pats vari izvēlēties aizdevuma atmaksas termiņu, kas nav mazāks par 1 mēnesi un nepārsniedz laika posmu līdz 36 mēnešiem;

  2. Uzticami. Atsauksmes liecina, ka 9 no 10 klientiem pēc aizdevuma nokārtošanas un atmaksāšanas pie Credit24 mūs ieteiktu arī citiem aizņēmumu veicējiem;

  3. Ātri. Naudu savā rīcībā iespējams iegūt 10 minūšu laikā, ja aizdevums kārtots Credit24 darba laikā un pārskaitījums veicams vienas bankas ietvaros;

  4. Izdevīgi. Nav jāmaksā ne par reģistrāciju, ne aizdevuma noformēšanu, naudas izņemšanu un atgādinājumiem.

 

Credit24 aicina – aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas aizdevumu atmaksāt!

 

*Reklāmraksts