RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Iedzīvotāji uzturā aizvien biežāk izvēlas lietot jūras veltes

Iedzīvotāji uzturā aizvien biežāk izvēlas lietot jūras veltes
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 23.11.2012. 09:59

Jaunākie veikalu tīkla „Maxima” pārdošanas dati rāda, ka zivju un jūras produktu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar pērno gadu, ir krasi pieauguši – pircēji biežāk iegādājušies ne tikai zināmās karpas un lašus, bet lielākais pieaugums ir tieši atdzesēto jūras velšu grupā. Pircēji šī gada desmit mēnešos, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, iegādājušies par 114% vairāk neparasto gardumu, kas tagad pieejami „Maxima” veikalos, piemēram, tunča fileju, mīdijas, zilās gliemenes, jūras nažus, Svētā Pētera zivi u.c. Kopumā klienti bijuši tik naski, ka iegādāto lašu kopējais garums ir 114 kilometru, - tik gara ir Aiviekstes upe. Savukārt pērn nopirkto karpu kopgarums sasniedz 78 Latvijas Radio un televīzijas torņu augstumu.

 

„Maxima” jaunākie pārdošanas dati par šā gada desmit mēnešiem liecina, ka krietni pieaudzis ne tikai atdzesēto jūras produktu pārdošanas apjoms, bet arī pārdoto zivju skaits. Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada desmit mēnešiem, kopējais pārdoto svaigo zivju apjoms pieaudzis par 15%, savukārt atdzesēto jūras produktu pārdošanas apjomi krietni pārsnieguši pērnā gada līmeni, sasniedzot 114% pieaugumu. Ja salīdzina atdzesēto jūras produktu pārdošanas apjomus ar pērno gadu, tad vērojams 44% pieaugums. Pārdošanas dati norāda, ka pārdošanas apjomu pieaugums vērojams arī svaigi pārdoto zivju produkcijā. Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, lašu pārdošanas apjomi pieauguši par 59%, bet karpu – par 21%.

 

„Uzlabojot zivju un jūras produktu sortimentu, kopš šī gada oktobra saviem klientiem piedāvājām iespēju iegādāties austeres, mīdijas, jūras nažus un citas neparastas jūras veltes. Šis piedāvājums ir nācis tieši laikā, jo Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk par savas maltītes sastāvdaļu izvēlas zivis vai jūras veltes, kā to apliecina gan iedzīvotāju aptauja, gan arī pārdošanas apjomi,” norāda „Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš.

 

Kā noskaidrots 2012.gada oktobrī „Maxima” veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā par zivju un jūras produktu lietošanas paradumiem, respondenti vislabprātāk no zivīm uzturā lieto tieši lasi. Turklāt pērnā gada laikā „Maxima” veikalos pircēji iegādājušies 190 000 lašus, ar kuriem var noklāt teju desmit hokeja laukumus. Savukārt karpa aptaujā atzīta par ceturto uzturā biežāk lietoto zivi. Pērn „Maxima” veikalos iegādāti 72 000 karpu. Apvienojot pārdoto lašu un karpu garumu, varētu izveidot zivju ceļu no Rīgas līdz pat Jēkabpilij vairāk nekā 142 kilometru garumā.

 

Kā būtu, ja pērn „Maxima” pārdotos lašus...?

 

Pārrēķinot pērn „Maxima” veikalos pārdoto lašu kopgarumu, no visiem lašiem, liekot tos vienu pie otra, varētu izveidot zivju ceļu 114 kilometru jeb Aiviekstes upes garumā.

Ja pērn pārdotos lašus sarindotu vertikāli vienu virs otra no galvas līdz astei, lašu kopgarums jeb 114 kilometri ļautu vienu virs otra sarindot 13  Everestus (Everesta augstums ir 8840 metri).

Ja pieņem, ka viena laša garums ir 60 centimetru, bet platums apmēram 15 centimetru, tad ar 190 000 lašu būtu iespējams noklāt teju divus ar pusi futbola laukumus jeb teju desmit hokeja laukumus pēc NHL standartiem.

 

Kā būtu, ja pērn „Maxima” pārdotās karpas...?

 

Ja pērn pārdotās karpas sarindotu vertikāli vienu virs otras no galvas līdz astei, no to kopējā garuma varētu izveidot celtni 78 Latvijas Radio un televīzijas torņu augstumā. Latvijas Radio un televīzijas torņa augstums ir 368,5 metri.

Ja pieņem, ka vienas karpas garums ir 40 centimetru, bet platums apmēram 20 centimetru, tad ar 72 000 karpu būtu iespējams noklāt teju 14 basketbola laukumus.