RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Jāatstāj spilgts iespaids uz bosu? 10 TEICAMI PADOMI

Jāatstāj spilgts iespaids uz bosu? 10 TEICAMI PADOMI
Foto: steveradick.com
Laima Šeniņa · 10.01.2013. 21:20

Tavi panākumi darbā lielā mērā ir atkarīgi no tā, kādas attiecības uzturi ar saviem kolēģiem, un nevienas attiecības nav tik nozīmīgas, kā saskarsme  ar priekšnieku. Ir svarīgi, lai tu labi spētu izpildīt savu darbu, taču vēl svarīgāk - lai tu veiksmīgi spētu sastrādāties ar citiem. Tas nenozīmē, ka tev ir jābūt draugos ar savu bosu, taču tev ir jāiemanto apkārtējo cieņa. Ja boss domā, ka esi kompetents un savā jomā profesionāls, arī darbs veiksies vieglāk. Taču, ja darba devēja simpātijas izpaliks, tava darba ikdiena var kļūt par elli.

 

Kā tad vislabāk atstāt iespaidu uz savu bosu? Pirmkārt, tas prasa laiku. Lielākā daļa labu darba attiecību neizveidojas viena notikuma rezultātā, tam pamatā ir ilgstošs periods, kurā nākas piedzīvot gan lielākas veiksmes, gan neveiksmes. Tev nav nepieciešams atstāt iespaidu, paveicot ko neiedomājami lielu vai iespaidīgu, vienkārši izpildi savu darbu precīzi un labu iespaidu tev izdosies atstāt ātrāk un vieglāk nekā varētu iedomāties. Šeit būs 10 vienkārši soļi, kas 30 minūšu laikā tev palīdzēs uzlabot savu tēlu priekšnieka acīs.

 

Nr.10 Atvēli laiku, lai sakoptos

 

Labs ārējais izskats, palīdz atstāt labāku iespaidu, tāpēc aiznes uz darbu dažas lietas, kas varētu noderēt. Tas, ko ņemt līdzi, atkarīgs no tā, kādu amatu ieņem un to, kas tev nepieciešams. Piemēram, ja tava ikdiena saistīta ar prezentācijām un uzstāšanos kolēģu priekšā, tad lieti noderētu, ja līdzi paņemtu elektrisko skuvekli, kas arī dienas beigās liktu tev izskatīties svaigam un pārliecinātam. Tāpat neaizmirsti par dezodorantu, kas lieliski noderēs īpaši saspringtās darba dienās un neliks tev uztraukties par nepatīkamu aromātu, ja sapulcē nākas sēdēt cieši blakus bosam.

 

Nr.9 Parādi, ka sporto

 

Nav ne vainas, ja uzturi sevi laba formā, vai ne? Tāpēc sper vienu soli tālāk: nekautrējies ienākt ofisā ar sporta somu pār plecu. Kamēr vien esi tīrs un gatavs darbam un soma neož pēc netīrām sporta zeķēm, droši turpini. Visi atzinīgi novērtēs, ja nodarbosies ar sportu, pat, ja paši fiziskajām aktivitātēm laiku nevelta, kolēģi būs lepni par tavām aktivitātēm. Parādot, ka no rīta esi trenējies vai, ka plāno to darīt pusdienu pātraukumā vai pēc darba, liecinās, ka domā par savu formu, izdari gudras izvēles un īsteno nospraustos mērķus. Un tieši tādam jābūt vēstījumam, ko vēlēsies nodot savam bosam.

 

Nr.8 Informē

 

Lai kādi arī būtu tavi pienākumi, izpildi tos precīzi. Regulāri informē savu bosu un nodod jaunāko informāciju, kā arī ziņo par svarīgāko projektu gaitu. Tas būs daudz labāk, nekā vaicāt padomu vai norādes. Priekšniekiem patīk, ja viņi par visu ir informēti, tādējādi viņi var justies pārliecināti un izskatīties labi padoto acīs. Cik bieži tev būtu jāatskaitās? Labāk, ja darīsi to nedaudz biežāk nekā par maz. Ja priekšnieks par padarīto vaicā tev, tas nozīmē, ka informāciju sniedz pārāk reti. Katrs cilvēks ir savādāks, tāpēc mēģini saprast, ko vēlas tavs boss.

 

Nr.7 Novieto uz sava darba galda ar profesiju saistītas grāmatas un rakstus

 

Parādi, ka esi ieinteresēts savā profesijā un novieto uz galda ar to saistītu literatūru. Tas liecinās, ka esi darbinieks, kas regulāri sevi pilnveido, kas savukārt nāk par labu kompānijas izaugsmei. Galvenais neaizmirsti, ka ik pa laikam nenāk par ļaunu palasīt, taču alga tev tiek maksāta par to, lai darba laikā strādātu nevis lasītu.

 

Nr.6 Komunicē tāpat kā boss

 

Atveido sava priekšnieka komunicēšanās stilu. Apdomā, kam viņš dod priekšroku – e-pastam, telefonam vai aci-pret-aci vizītēm? Vienkāršam sarunas stilam vai pārlieku sarežģītai biznesa valodai? Ja ar priekšnieku sazināsies tādā pašā stilā kā viņš, viņam būs vieglāk tevi saprast. Velti pusstundu laika, lai pārdomātu to, kā jūs esat sarunājušies pēdējās nedēļas laikā, un priekšroku dod tādam stilam, kādu izvēlas viņš.

 

Nr.5 Izsaki savu viedokli

 

Jā, tu vari nepiekrist tam, ko saka tavs boss, drīzāk būtu pat ieteicams, ja tu pa laikam to darītu. Vai nu viņš kaut ko ir sapratis nepareizi, vai tev vienkārši kādā jautājumā ir cits viedoklis, nav nekādu iemeslu tam, lai tu pieklājīgi neiebilstu. Priekšnieks tevi respektēs vairāk, ja izteiksi savu viedokli, nevis vienmēr piekritīsi tam, ko tev saka. Kamēr vien paliec profesionāls un nepārkāp nekādas robežas, nelielai diskusijai nav ne vainas. Der atcerēties – ja kaut kam nepiekrīti, tad attiecīgi to pamato, taču, ja darba devējs joprojām paliek pie sava, neuzspied. Brīdī, kad lēmums ir pieņemts, tev noteikti ir jāseko sava priekšnieka norādēm, pat, ja tām nepiekrīti.

 

Nr.4 Izpildi solījumus

 

Ja vēlies, lai tevi uzskata par uzticamu darbinieku, uz kuru var paļauties, tev stingri jāpieturās pie tā, ko esi apsolījis. Izveido savu sistēmu, lai atcerētos visu, kas jāizdara – pieraksti darāmo uz lapiņām, uzliec atgādinājumus – piemēram, izmanto tādu datorā, galvenais, lai izvēlētais veids ir efektīvs. Ja regulāri aizmirsīsi darāmos darbus, un citiem (it īpaši bosam) nāksies tev tos atgādināt, tas parādīs, ka nespēj tikt galā ar savu darbu. Tapēc pildi savus solījumus un, kad vien iespējams, izdari pēc iespējas vairāk. Apsolīji, ka projekts būs gatavs trešdien? Ja tas ir gatavs, tad pasteidzies un iesniedz to jau otrdien.

 

Nr.3 Nekavē

 

Mēs zinām, ka šo padomu esi dzirdējis jau vismaz 100 reizes iepriekš, bet ne bez iemesla – tas strādā. Laicīga ierašanās atstāj labu iespaidu citu cilvēku acīs. Un skatīsimies patiesībai acīs – kavēšana izdara pavisam pretējo. Protams, gadās visādi, tāpēc jebkurš labs priekšnieks sapratīs, ja tev reizi vai divas gadīsies nokavēt, taču tas pavisam noteikti nav profesionāli, un ir kas tāds, no kā būtu ieteicams izvairīties. Iziešana no mājas pusstundu agrāk nodrošinās, ka būsi laikus pat, ja satiksme būs briesmīga, savukārt tu savu darba dienu varēsi iesākt pirms vēl ofiss piepildās ar cilvēkiem.

 

Nr.2 Liec lietā skaitļus

 

Ja ir viena lieta, ko biznesa pasaule pavisam noteikti mīl, tad tie ir skaitļi. Kamēr idejām un viedokļiem ir sava vieta, nekas nesit pušu akmenscietus ciparus. Ja vēlies atstāt iespaidu uz priekšnieku, liec lietā īstos skaitļus. Izmanto pusstundu lietderīgi un uzzini tos datus, kuri svarīgi tavai profesijai. Pēc tam pārliecinies, ka neizlaid balvu no acīm – statistikas pārzināšana ir lielisks ierocis, kas parāda to, cik efektīvi strādā jūsu kolektīvs. Savukārt, ja īstajā vietā un laikā spēsi ar šīm zināšanām paspīdēt, tas dos skaidru vēstījumu, ka lieliski pārvaldi savu darba lauku.

 

Nr.1 Izvairies no negaidītiem pārsteigumiem

 

Mēs nerunājam par negaidītu torti tava priekšnieka dzimšanas dienā. Negaidīti pārsteigumi, kas saistīti ar tavu profesionālo darbību, ir pavisam nevēlami. Centies no tiem maksimāli izvairīties – esi pirmais, kas bosam nodod pašu jaunāko informāciju, it īpaši, ja ziņas ir sliktas. Ja priekšnieks informāciju dzirdēs no kāda cita, viņš domās, ka vai nu tu informāciju no viņa esi mēģinājis slēpt, vai arī tu nespēj atšķirt svarīgo no mazsvarīgā. Ja tev ir ziņas, kas varētu interesēt tavu bosu, nekavējies un esi pirmais, kas jaunumus pavēsta viņam.