RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Šons Parkers, pirmais „Facebook” prezidents – no tusētāja līdz miljardierim

Šons Parkers, pirmais „Facebook” prezidents – no tusētāja līdz miljardierim
Foto: celebkids.whyfame.com
Laima Šeniņa · 16.01.2013. 17:51

Šons Pārkers jau ilgu laiku ir bijis viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem Silikona ielejā. Viņa uzņēmēja dotumi un prasme attīstīt unikālas idejas ir izvirzījusi viņu pārmaiņu posma pašā priekšgalā. Pirmkārt, kā viens no tīkla Napster radītājiem, otrkārt, kā pats pirmais Facebook prezidents, Pārkers ir izmantojis savu leģendāro ģenialitāti un nelokāmo šarmu, lai iezīmētu un radītu jaunu veidu kā mēs uzņemam informāciju, komunicējam un sazināmies, tādā veidā kļūstot par vienu no pasaules visjaunākajiem miljardieriem. Bet kāds tad ir īstais iemesls kāpēc viņš ir slavens? Par to atbildīgs ir neviens cits kā pats Džastins Timberleiks.

 

Šona Pārkera leģendārais citāts: „Es vismaz trīs reizes esmu palīdzējis mainīt pasauli”.

 

78% Pievilkšanas spēks

 

Šonam Parkeram tika izteikts nepārprotams kompliments, kad Džastins Timberleiks tika izvēlēts kā viņa lomas atveidotājs filmā Sociālais Tīkls. Lai gan viņš tika attēlots kā glumš un atriebīgs egocentriķis, nekad nenāk par ļaunu, ja tevi attēlo pasaulē atzīts seksa simbols, vai ne? Vēl jo vairāk – arī dzīvē Pārkers kļuvis par sava veida seksa simbolu, pateicoties iespaidīgajam ģenialitātes un izsmalcinātības apvienojumam, kā trūkst daudziem citiem datorģēnijiem (Jā, Zak, mēs runājam par tevi).

 

Dažās aprindās Pārkers tiek uzlūkots teju kā rokzvaizgne, un ne bez iemesela – viņa draugu lokā ir tādas zvaigznes kā Šons Lenons un Eštons Kačers, un viņam pieder vairāk „Dior” uzvalku nekā vadošajam luksus veikalam. Tāpat, pavisam nesen viņš savā īpašumā iegādājās piecstāvu māju pašā Manhetenas centrā. Viņa šarmam nespēj pretoties arī sievietes, tas palīdzējis apburt arī satriecošo mūziķi Aleksandru Linu, un viņi ir nešķirami jau kopš sava trešā randiņa.

 

95% veiksmes

 

Pēc žurnāla Forbes publicētajiem datiem, Šona Pārkera finanses lēšamas 2,1 miljardu apmērā. Lielu daļu no šīs summas sastāda Facebook akcijas, kuras Pārkers saņēma, kad 2005. gada tika izstumts no kompānijas. Taču Pārkers joprojām ieņem padomdevēja lomu šajā kompānijā, ko pats palīdzējis dibināt – to lieto aptuveni 500 miljonu cilvēku visā pasaulē, un tā pilnībā ir mainījusi veidu, kā mēs komunicējam un apmainamies ar informāciju.

 

Pārkeram piemīt nepārprotama māksla saredzēt to, ko neviens cits vēl nav paspējis. Pārkers ir iemācījis internetu izmantot tādā veidā, kā cilvēki to vēl nebija iedomājušies. Sākumā viņš to izdarīja ar Napster, pēc tam ar Facebook un kārta pienākusi Spotify - digitālajam mūzikas servisam, ko jau izmanto miljoniem lietotāju.

 

Šona Pārkera biogrāfija

 

Šons Parkers uzauga Fairfaksas apgabalā, Virdžīnijā, kur viņu uzaudzināja tēvs, pēc profesijas okeānogrāfs un māte – TV reklāmas brokere. Pat kā bērns Pārkers bija zinātkārs un rotaļlietu vietā priekšroku deva grāmatām. Kad viņam bija tikai septiņi gadi, Pārkera tēvs sāka dēlu apmācīt programmēšanā, un jau pēdējā vidusskolas klasē bija manāmi rezultāti.

 

Kamēr lielākā daļa Čantīlijas Vidusskolas studentu aiz stūriem smēķēja cigaretes, Pārkers vinnēja dažādus ar datorzinātni saistītus konkursus, izgāja praksi pie tobrīdējā Zynga vadītāja un tika pieņemts darbā pie CIA. Jau tobrīd viņš nopelnīja vairāk kā 80.000 dolāru gadā, kas savukārt vieglāk ļāva pārliecināt viņa vecākus par koledžas izlaišanu un neatkarīgas darbības uzsākšanu.

 

Šons Pārkers - hakeris

 

Jau kopš pusaudža gadiem Pārkers nepakļāvās vispār pieņemtajiem noteikumiem. Kādu nakti savās mājās, Pārkers bija aizrāvies, spiegojot dziļi kādas ietekmīgas kompānijas tīklos. Pamanījis, ka dēls jau atkal sēž pie datora tā vietā, lai mācītos (viņa sekmes skolā nebija no tām labākajām), viņa tēvs aiz dusmām izrāva klaviatūru no dēla rokām, nedodot iespēju Šonam izlogoties no sistēmas. Drīz vien Parkers dienas laikā tika aizsūtīts no skolas uz mājām, kur viņu jau gaidīja FIB. Pateicoties tam, ka viņš vēl nebija pilngadīgs, Pārkers tika cauri vien ar nosacītu sodu.

 

Šons Parkers dibina Napster

 

1999. gadā 19 gadus vecais Šons Pārkers iepazinās ar gados vēl jaunāko datorģēniju Šonu Faningu, kurš pastāstīja par savu ideju radīt mūzikas failu tīklu, kurš ļautu tās lietotājiem par brīvu apmainīties ar mp3 mūzikas failiem. Viņš to nosauca par Napster. Saprotot, kāds šai aplikācijai ir potenciāls, Pārkers sakravāja savas mantas un pārvācas uz Sanfrancisko, lai palīdzētu Faningam radīt savu kompāniju. Tas bija ilgākais laika posms, kādu viņš tika pavadījis ārpus mājām.

 

Napster uzreiz kļuva populārs, piesaistot miljoniem interesentu jau pirmajā tā darbības gadā. Pārkers izbaudīja jauniegūtos panākumus un kļuva par pastāvīgu Rietumkrasta klubu apmeklētāju, liekot pamatus savus nepārāk pievielcīgajai reputācijai, kas vajā viņu vēl šobaltdien. Bet medusmēnesis beidzās tikpat ātri, cik sācies – ierakstu kompānojas uzsāka tiesvedību pret svaigi radīto kompāniju, kas tām nesa milzīgus zaudējumus. Tika pieņemti jauni likumi, kas aizliedza Napster lietotājiem lejupielādēt bezmakas mūziku, tādējādi nosūtot šo aplikāciju taisnā ceļā uz interneta kapsētu.

 

Šona Parkera nedienas

 

Pēc Napster lejupslīdes, Šons Pārkers pilnībā nogāja no ceļa. Viņš adaptēja klaiņotāja dzīvesveidu – pilnībā izputēja un mētājās no vienām mājām uz citām. Bet Pārkeram joprojām bija kaudze ar idejām un jau 2002. gadā viņš atkal nopelnīja zināmu summu un radīja Plaxo – online servisu, kas automātiski atjaunoja lietotāja kontaktu sarakstu. Bet drīz vien par sevi manīt lika vecie ieradumi, un 2004. gadā partneri no viņa novērsās, kā rezultātā jau atkal Pārkers palika bez graša kabatā un pastāvīgas dzīves vietas.

 

Šons Parkers pievienojas Facebook

 

Pateicoties Sociālajam Tīklam mums visiem ir radies priekšstats par to, kā tad Pārkers pievienojās Facebook komandai, taču pēc viņa sacītā, īstais stāsts gan ir nedaudz savādāks. Pirmo reizi Pārkers Facebook pamanīja istabas biedra draudzenes datorā. To ieraudzījis, viņš nekavējoties nosūtija e-pasta vēštuli tā radītajam Markam Cukenbregam un sarunāja tikšanos. Jau atkal Pārkeram bija izdevies pamanīt ko unikālu, pirms to vēl bija izdarījis kāds cits. Un jau uzreiz pēc iepazīšanās ar Cukenbergu, Pārkers attapās dzīvojot kopā ar Facebook klanu viņu noīrētajā vasaras mājā Palo Alto.

 

Viņš kļuva par galveno finansējuma nodrošinātāju, piesaistot līdzekļus no miljardiera Pītera Tīla, un ar Cukenberga svētību kļuva par Facebook pirmo prezidentu. Bet jau atkal Parkeru panāca viņi sliktie ieradumi. 2005. gadā ceļojuma laikā Ziemeļkarolīnā, Pārkers tika arestēts uz aizdomu pamata par atrašanos narkotisko vielu ietekmē. Investētāji nobijās un piespieda Pārkeru kompāniju pamest, lai gan formālas apsūdzības tā arī netika izvirzītas.

 

Filmā Sociālais Tīkls Šonu Pārkeru attēlo Džastins Timberleiks

 

Neskatoties uz slikto slavu Silikona ielejā, Šons Pārkers sasniedza jaunus slavas augstumus pēc Deivida Finčera radītās filmas Sociālais Tīkls. Oskaram nominēta filma stāsta par Facebook tīkla radīšanu, kurā Džastins Timberleiks attēlo Šonu Pārkeru kā morāli degradējušos nelieti. Pārkers skaļi pauda savu neapmierinātību par to, kā viņš tika pasniegts filmā, un līdz pat šai dienai sastopas ar cilvēkiem, kuriem ir grūti nošķirt viņa filmas tēlu no patiesās dzīves. Parkera draugi uzstāj, ka īstais Šons ir pilnīgi pretējs cilvēks Timberleika atveidotajam varonim. Šo faktu apstiprina arī daudzie pārkera ziedojumi, to starpā finansējumi vēža izpētei un tīra ūdens nodrošināšanai trešajās pasaules valstīs.

 

Tapat Pārkers ir uzņēmuma Spotify direktors, kurā viņš investēja 15 miljonus dolāru, cerot, ka tas kļūs par Napster pēcteci. Un izskatās, ka tas viņam arī būs izdevies – to pašlaik lieto jau vairāk kā 10 miljoni lietotāju.