RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Imantā uzsākta jauna mājokļu kompleksa būvniecība

Imantā uzsākta jauna mājokļu kompleksa būvniecība
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 14.02.2013. 21:13

Pēdējā gada laikā ir atjaunojusies aktivitāte mājokļu tirgū, par ko liecina gan dzīvokļu pircēju pieaugošā interese, gan jauno projektu attīstītāju rosība. Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem 2012.gadā reģistrēti 11 870 nekustamā īpašuma pirkuma līgumi, savukārt Valsts zemes dienesta nekustamā īpašuma tirgus pārskats liecina, ka pusi no darījumiem sastāda dzīvokļu pārdošana. Rīga pārsniedz citas Latvijas lielākās pilsētas aptuveni divas reizes darījumos ar dzīvokļu pārdošanu, bet ieplūstošās naudas ziņā pat 6-7 reizes. 

 

Dzīvokļu segmenta būtiska aktivitātes palielināšanās saistīta ar jauno projektu piedāvājumu. Tā Imantā, Slokas ielā tikko uzsākta jauna mājokļu kompleksa „Dammes Liepas” būvniecība, un šī kompleksa pirmo kārtu ekspluatācijā plānots nodot jau šā gada septembrī. Kompleksu veido četras 7-9 stāvu ēkas, kurās izvietoti 284 dzīvokļi.

 

Projekta attīstītāja, kompānijas „Ordo Agency” veiktie tirgus pētījumi liecina, ka patlaban pieprasījums pēc jauniem mājokļiem atkal aug, tomēr Rīgas centrā un tā tiešā tuvumā piedāvājumu ir maz, tādēļ iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas savas jaunās mājvietas ārpus pilsētas centra, ar laiku atzīstot, ka zināma distance no ikdienas steigas un trokšņa, neskatoties uz sākotnējām vēlmēm, tomēr ir bijusi pareiza. Turklāt ārpus centra mājokļu cenas ir arī izdevīgākas.

 

Vienlaikus pētījumi arī liecina, ka patlaban, neskatoties uz pamazām pieaugošo sabiedrības labklājību, jaunu mājokļu meklējumiem cilvēki velta jūtami vairāk laika nekā pirms pieciem sešiem gadiem, rūpīgi izvērtējot mājokļa atrašanās vietu, tā plānojumu un iespējamos kreditēšanas nosacījumus. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ivars Rudzītis akcentē: „Patlaban ir īpaši izteikts pieprasījums pēc lielākiem divistabu (virs 60 kvadrātmetriem) un trīsistabu dzīvokļiem (virs 80 kvadrātmetriem) cenu kategorijā līdz 120 000 eiro. Turklāt šķiet, ka cilvēki jau ir noguruši no atvērtā tipa studio dzīvokļu plānojuma, tādēļ arvien biežāk izvēlas dzīvokļus, kuros virtuve ir atdalīta no dzīvojamās platības, ļaujot maksimāli izmantot katras telpas funkcijas.”

 

Viņš arī norāda, ka šāds plānojums, ņemot vērā potenciālo pircēju vēlmes, tiks veidots visos topošā projekta „Dammes Liepas” dzīvokļos. Kopumā „Dammes Liepās” būs 284 dzīvokļi no 46,6 (vienistabas) līdz pat 95,5 kvadrātmetru (četristabu) platībā. Visu dzīvokļu plānojumā ietilpst balkoni vai lodžijas. Dzīvokļi tiks pārdoti ar pilnu iekšējo apdari, un to cena ir 1500 eiro kvadrātmetrā. Jāpiebilst, ka šāda tipa komplekss jau savulaik atzīts par 2006. gada labāko jauno projektu, proti, ar citu attīstītāju un būvnieku starpniecību tas realizēts arī Purvciemā un iemantojis sabiedrības simpātijas.

 

Līdzās dzīvokļa platībai un aprīkojumam I.Rudzītis arī akcentē, ka, rūpīgi izvēloties mājokli ilgākam laika periodam, pēdējos gados arvien vairāk pircēju izvēli nosaka tas, kāda ir apkārtējā vide, infrastruktūra, vai tuvumā ir skolas un bērnudārzi, tāpat ar lielveikali, ērta satiksme ar pilsētas centru, kā arī – vienlaikus patīkama, pietiekami „zaļa” dzīves vide konkrētajā vietā. „Mēģinājumi savienot ērtu attālumu no pilsētas centra un patīkamas, tīras vides esamību mājas tuvumā – ideālā gadījumā, lai turpat līdzās būtu mežs, - ir viens no iemesliem, kādēļ jau zināmu laiku Rīgā populāra ir Imanta, kur apvienojami abi šie faktori,” akcentē I.Rudzītis. „Te ir gan ērta satiksme tiklab autobraucējiem, kā sabiedriskā transporta izmantotājiem, gan plaša zaļā zona un mežs, gan 15 minūšu laikā iespējams nokļūt Jūrmalā. Īpaši nozīmīgs šāds dažādu ikdienas un atpūtas iespēju apvienojums ir jaunajām ģimenēm, kuras labprāt izvēlas dzīvot šajā Rīgas pusē.”

 

Jāpiebilst, ka līdzās jau esošajai apkārtējās vides infrastruktūrai jaunajā projektā „Dammes Liepas” paredzēts izbūvēt trīs jaunus bērnu rotaļu laukumus, labiekārtotas atpūtas vietas un strītbola laukumu. Turklāt kompleksa teritorija ne vien tiks apzaļumota, veidojot ilgmūžīgus apstādījumus, bet arī tiks saglabātas šajā apkārtnē esošās senās liepu alejas.

 

Projekta „Dammes Liepas” autors ir SIA „Depo projekts”, savukārt būvdarbus Slokas ielā veic SIA „Arčers” – pieredzējis būvniecības uzņēmums, kurš ir ne tikai viens no nozares līderiem Latvijā, bet veiksmīgi strādā arī ārvalstīs.

 

Kompleksa būvniecību paredzēts īstenot divās kārtās, pirmās ēkas nododot ekspluatācijā 2013. gada septembrī, bet pilnībā noslēdzot būvniecību 2014. gada beigās/2015. gada sākumā.