RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

Knauf izstrādātie drošības standarti tiek novērtēti pasaules līmenī

Knauf izstrādātie drošības standarti tiek novērtēti pasaules līmenī
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 24.02.2013. 10:19

SIA Knauf sadarbībā ar Vācijas vadošajiem darba drošības nozares ekspertiem izveidojuši jaunu darba drošības standartu. Knauf, ieviešot jaunos standartus, ir sertificējies starptautiskajai darba aizsardzības vadības sistēmai OHSAS 18001, kas apliecina uzņēmuma atbilstību daudz augstākām darba drošības prasībām nekā to nosaka Latvijas Republikas likumdošana. Jaunajā Knauf darba drošības standartā īpaša uzmanība ir pievērsta preventīvām darbībām, kas ļauj savlaicīgi konstatēt riska faktorus un izvairīties no nelaimes gadījumiem, apkalpojot paaugstinātas bīstamības tehniku. 

 

Knauf jau no uzņēmuma pirmās darbības dienas ir pievērsis pastiprinātu uzmanību darba drošībai, investējot līdzekļus drošības pasākumu ieviešanai, standartu izstrādei un apmācībām, un tas ir atmaksājies darbiniekiem drošas darba vides formā. Šogad esam ieviesuši atjaunotu darba drošības standartu atbilstoši OHSAS 18001 sistēmas prasībām, lai darbiniekiem sniegtu papildus skaidrojumus, kas jāievēro darbā ar tehniku, kā arī pievērstu viņu uzmanību preventīvām darbībām un rīcībai riska situācijās. Sertifikāta OHSAS 18001 iegūšanas process uzņēmumam ļāva izanalizēt papildus nelaimes gadījumu iespējamos riskus un izstrādāt tiem atbilstošu preventīvo darbību kopumu. Valstij būtu nopietni jāatbalsta darba drošības principu ieviešana un to ievērošana uzņēmumos, jo ražošanas uzņēmējdarbībā strauji ienāk tehnoloģiju laikmets, un attīstoties tehnikai ir svarīgi, lai arī drošības standarti Latvijā ietu līdzi laikam un tehnoloģijām,” komentē SIA Knauf personāla vadītāja Liene Tomariņa.

 

2012.gada decembrī SIA Knauf ir saņēmis TÜV Rheinland InterCert apstiprinājumu, ka uzņēmums ir sertificējies OHSAS 18001 darba aizsardzības vadības sistēmai. Lai SIA Knauf iegūtu pasaulē plaši novērtēto sertifikātu, uzņēmums izstrādāja jaunu integrētas vadības sistēmas rokasgrāmatu, izveidoja arodveselības un darba drošuma politiku, atkārtoti identificēja un novērtēja darba vides riskus, veica to analīzi, kontrolēja un ietekmēja to procesus, identificēja potenciāli iespējamos nelaimes gadījumus, izstrādāja rīcības plānus. Izstrādājot jauno darba drošības standartu, Knauf īpašu uzmanību pievērsa preventīvām darbībām, lai savlaicīgi novērstu jebkādas riska situācijas rašanos. Izstrādājot aktuālāko darba drošības standartu, Vācijas eksperti konstatējuši, ka tieši iepriekš veikti drošības pasākumi un pārbaudes pirms darba veikšanas novērš 90% nelaimes gadījumus.

 

„Kārtīgi aiztaisīts darba cimds, veikta tehnikas  vizuāla pārbaude pirms tās ieslēgšanas un citas it kā pašsaprotamas un elementāras darbības var novērst nelaimes gadījumu, kā to rāda ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas dati. Mēs nekad nebeidzam strādniekiem atgādināt – drošība ir pirmajā vietā, labāk pārbaudi divreiz. Gluži kā šķērsojot ceļu, skaties divreiz! Šī mērķtiecīgā drošas darba vides uzturēšana mums ir ļāvusi izvairīties no nelaimes gadījumiem darbavietā,” darba drošības aktualitāti uzsver Liene Tomariņa.

 

Knauf izstrādātajā darba drošības materiālā darbiniekiem ir izskaidrotas arī Latvijas Republikas likumdošanas prasības, kur darbinieki var iepazīties gan ar savām tiesībām un pienākumiem, gan arī ar uzņēmuma pienākumiem, lai ikvienam strādājošajam būtu iespēja novērtēt savas darba vides atbilstību likuma prasībām un justies droši. Knauf darba drošības standartā atsevišķa sadaļa ir veltīta rīcībai situācijās, kad ir noticis riska gadījums.

 

Visā Latvijā 2012.gadā ir notikuši par 83 nelaimes gadījumiem darbavietās vairāk nekā 2011. gadā. Pavisam pagājušajā gadā valstī ir notikuši 1478 nelaimes gadījumi darbavietās, no kuriem 32 nelaimes gadījumi ir bijuši letāli, liecina Valsts darba inspekcijas operatīvie dati. Biežākie iemesli nelaimes gadījumiem ir neievēroti darba drošības noteikumi vai neapmierinoša darbinieku instruēšana un apmācība darbavietā. Visbiežāk nelaimes gadījumi notiek būvniecības, kokapstrādes, sauszemes un cauruļvadu transporta nozarēs. Svarīgākais nelaimes gadījuma notikšanas brīdī ir laicīgi sniegta pirmā palīdzība, un ātra reaģēšana uz notiekošo, apliecina Valsts darba inspekcija.