RezervesDALAS24.lv

Nauda un vara / Veiksmes stāsti

TOP 9 ieteikumi biznesa plāna rakstīšanā

TOP 9 ieteikumi biznesa plāna rakstīšanā
Foto: Publicitātes foto
KRUSTTEVS.COM · 02.06.2015. 15:09

Lai gan ar terminu “biznesa plāns” parasti saprot ļoti nopietnu dokumentu, tā pamatprincipiem ir samērā plašs pielietojums dažādās dzīves situācijās. Biznesa plāna rakstīšanas principi kā ābece var noderēt jebkuras idejas “pārdošanai”, tostarp gan sākot ģimenes biznesu, gan pat mēģinot pārliecināt darba devēju par pārmaiņu nepieciešamību savā darba vietā, stāsta “Grand Credit” valdes loceklis Maksims Mališko.

 

1.Mērķauditorija.

Sākot rakstīt biznesa plānu, uzreiz svarīgi saprast - kas lasīs jūsu sagatavoto biznesa plānu. Vai finansētājs, uzņēmuma īpašnieki, investori, klienti, priekšnieki? Cik daudz viņi zina par nozari? No tā atkarīgs, cik plaši jāskaidro tajā notiekošie procesi. Cik daudz viņi zina par jums, par jūsu iepriekšējo darbību, veiksmēm un neveiksmēm? No tā atkarīgs, cik plaši jāpamato sava varēšana ieceru realizācijai.

 

2.Ideja.

Iecerētā “nākotnes” produkta vai pakalpojuma aprakstam jeb pamatidejai jābūt skaidrai bez dziļākas iedziļināšanās. Te vietā atgādināt kādu Latvijas nesenās politvēstures citātu: “Ko nesaprotam, to svītrojam”. Lielākā daļa biznesa plānu vērtētāju vadās pēc līdzīgas loģikas.

 

3.Priekšrocības.

Nepieciešamību pēc standarta SVID jeb vājo un stipro pušu analīzes jūs atradīsiet teju jebkurā mācību grāmatā. Taču biznesa plāna lasītājam pēc būtības interesē viens – kas būs jūsu priekšrocības, kā spēsiet pacelties virs konkurentiem.

 

4.Resursi.

Runājot par resursiem, nereti ar to primāri tiek domāta nauda. Taču naudas esamība ne vienmēr ir veiksmes atslēga. Svarīgi ir mācēt likt to lietā. Tāpēc biznesa plānā svarīgi pamatot, kas būs jūsu resursi, kā spēsiet realizēt iecerēto – personīgās zināšanas, darbinieki, viņu pieredze un zināšanas utt.

 

5.Risku analīze.

Nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. To zina ikviens, kurš dzīvē pats kaut ko ir darījis. Tāpēc reizēm pieeja risku analīzei ir pat būtiskāka par pašiem risinājumiem, jo tā liecina par jomas pārzināšanu.

 

6.Standarta mārketinga 4 P– produkts, ce¬na, re¬klā¬ma un vie¬ta.

Lai gan “standarta 4P” mārketinga teorētiķi jau sen papildinājuši ar vēl virkni nosacījumu, pašos pamatos nekas nav mainījies.

 

7.Naudas plūsmas plānošana.

Šī ir ļoti būtiska sadaļa, jo liecina par attieksmi un pieejas nopietnību. Tieši no naudas plūsmas plānošanas finansētājam var rasties priekšstats, vai nauda paredzēta “noēšanai”, vai tiešām tiek domāts par attīstību.

 

8.Plāna garums.

Rakstiet īsi, cik vien iespējams. Ne tikai tāpēc, ka gariem tekstiem ir lielāks potenciāls palikt neizlasītiem, bet arī tāpēc, ka iegrimstot detaļās, pieaug risks arī pašam “aiz kokiem pazaudēt mežu”.

 

9.Noformējums.

Lai cik jocīgi šis punkts neskanētu, pievērsiet uzmanību noformējumam. Protams, kārtīgs noformējums negarantē pozitīvu atbildi. Taču teksts, kura beigās tā lasītājam ir vēlme pierakstīt visas interpunkcijas zīmes ar piebildi “Marš pa vietām!” - uzticību neraisa.